In de Haagse muziekscene is er aan één ding geen tekort: nieuwe releases! Terwijl een nieuwe lichting studenten Den Haag leren kennen, presenteren wij een nieuwe lichting songs die niet mag ontbreken in je playlists. Van popmuziek naar poppunk, de afgelopen maand zijn er weer diverse releases geweest.

ILL Fittings

You're Right

Met een speeltijd van amper twee minuten geeft 'You're Right' wel erg weinig mee. Met 'You're right, with what you're trying to describe' en een simpele gitaartokkel luidt ILL Fittings de nieuwe single in. De shaker als instrumentale toevoeging en samenzang doen verder ook niet zoveel. Het is een lieflijk liedje die voorbij is voordat je door hebt dat er wat gespeeld wordt. Dit is er zo eentje die je in de boekenwinkel aan kan zetten zonder dat iemand door heeft dat er muziek wordt gedraaid. 

Luister 'You're Righthier.

De Kraaien

Bips (Übermass Club Mix)

De tijden van 'Ik Vind Je Lekker' en 'Pechvogel' zijn allang verleden tijd. De Haagse vogelaars zijn al even bezig met een nieuwe richting, namelijk die van ordinaire clubbangers. Waar de eerste verse nog wel lekker flowt, is de rest toch van dusdanig laag niveau. Een vervangbare beat die in de jaren '90 tot in den treure is gebruikt en een refrein plus tweede verse die plaatsvervangende schaamte opleveren. Oké, toegegeven als je het wat minder serieus neemt is het wel lekker. Met nadruk op wel.

Luister 'Bips' hier.

 

Maida Rose

Phoenix

‘Slow songs for melancholic dreamers’ omschrijft Maida Rose haar eigen oeuvre, en daar is geen woord aan gelogen. Maida Rose is geen persoon, maar de naam van een vijfkoppige Haagse dreampopband, opgericht door songwriterduo Roos Meijer en Javièr den Leeuw. Vorig jaar debuteerde de band met hun eerste album, en nu komt daar single Phoenix bij. Niet geheel verrassend gaat het nummer over wat je met jezelf aanmoet in een emotioneel zware periode, en de wederopstanding die daarop volgt. De band maakt er een heerlijk rustgevend klankwerk van, waardoor je deze met gemak kan opzetten als slaapliedje.

Luister hier naar 'Phoenix'.

 

Jack the Owl

Multiverse

Terwijl de titel 'Multiverse' een ondenkbare associatie oproept, geeft het ons een nostalgisch verlangen naar indierock. Multiverse spreekt dus van de gigantische waarschijnlijkheid dat meerdere universum eigenlijk gewoon één universum zijn en dat alles daar samenkomt: tijd, ruimte, energie, informatie en materie. Daartussen vliegt Jack The Owl met een gitaar, synth en drumcomputer om zijn multiversehymne ten gehore te brengen. Wij zijn onder de indruk.

Luister ´Multiverse´ hier.

MAXINE ft. Nielson

Draaien

Voordat de single 'Draaien' van MAXINE met Nielson uitkwam spraken wij haar onlangs over hoe dat tot stand was gekomen. Dat ging over haar werk met Maan, Roxeanne Hazes, Ronnie Flex en Pommelien Thijs, over Zweden, de onverwachte hit in België en natuurlijk over 'Draaien'.

Lees hier verder.

Luister 'Draaienhier en de videoclip hier.

Hermes Barzelini

Blijkbaar

Hermes Barzelini is inmiddels een heus Haagse Nieuwe-begrip. Elke maand staat er wel weer wat tussen van deze rapper. Met nieuwe banger 'Blijkbaar' laat de vocalist zich gelden als uitermate veelzijdig muzikant. Een catchy refrein en een mooie afwisseling tussen ge-autotunede en natuurlijke vocalen. Deze dualiteit blijkt ook in de tekst, want enerzijds geeft Barzelini aan dat hij altijd bereikbaar is voor guap, maar anderzijds toont de rapper ook de liefde voor zijn broeders, de mensen die met hem zijn, de mensen die vastzitten en zijn god. Daarnaast wordt er ook nog een kleine sneer uitgedeeld naar de politie in Den Haag die volgens de rapper nooit groot zullen worden hier. Hermes Barzelini levert weer een echte banger af.

Luister 'Blijkbaar' hier.

Harvest Road

When The Lights Go Out

Harvest Road is een traditionele poprock band. Stevige rocknummers en stuwende ballads die juist goed klinken tijdens een stadionconcert. 'When The Lights Go Out' valt in dat laatste hokje. Pulserende drums, bass en gitaar duwen de vocalen van de Haagse Nikki Born — die overigens onlangs meedeed aan The Talent Scouts — naar de eindstreep. Veel poespas hoeven we niet te verwachten van Harvest Road, wel formuleachtige rocksongs met nauwkeurige precisie.

Luister hierWhen The Lights Go Out

STiCKFiGS

Remember

STiCKFiGS is een formatie voortgekomen uit het voormalige Fexet. Het punkkwartet is nu een punktrio, en staat deze maand op maar liefst vijf verschillende poprondes door ons land, en is daarbij ook nog de 16e  op de Grote Markt te bewonderen in de Zwarte Ruiter.

Als nieuwe single Remember als voorproefje beschouwd mag worden kunnen dat alleen maar mooie shows worden. Poppunk zoals we die kennen uit de jaren 90 met teksten over onsnappen uit het keurslijf, daar kunnen we altijd meer van gebruiken.

´Remember´ is hier te beluisteren.

Pineapple Kid

You're Done Being Me

Heeft u ook zo'n zin in cowbell? Wij ook. De derde single van de Haagse ananasknaap 'You're Done Being Me' bevat cowbell en meer. Deze track is gewoonweg een lekker rechttoe rechtaan rocknummer met een herkenbaar refrein, wat fijne riffs en een 'onverwachte' brug. Zelfs na één keer luisteren blijft het refrein in je kop hangen. Meer van dit graag. Mocht je hetzelfde denken en dit je eerste aanraking zijn met Pineapple Kid, lees dan ook het interview dat we een tijd terug met hem deden.

Luister naar 'You're Done Being Me' hier.

 

 

Thor Kissing

SALMIAK

Thor Kissing startte zijn muzikale carrière in 2017 en is nu alweer aan zijn 16e (!!!!) hoofdalbum toe. Dat is pas doorwerken! Op Salmiak de nieuwe langspeler is de jonge muzikant wederom bezig met het uitrekken van het begrip Nederlandstalige muziek. We horen het lied over Esmee, de verloren dochter van de bakker. 'Diep In De Zee Van Je Onvermogen' is een bewerking van een gedicht van de in Rotterdam wonende dichter Daniël Dee. Tot slot willen we een van de absolute hoogtepunten van het album benoemen. Het nummer 'Dopamine' hierop spelen figuren als Harlekijntje Driekus, Opa en kleindochter en een vogel (oh, nee wacht. Dat kan specifieker! Een zeemeeuw.) de hoofdrol. 

Over het nieuwe album van Thor Kissing kunnen we nog honderduit praten, maar daar is hier de ruimte niet voor. Wil je meer weten over deze artiest, houd onze pagina in de gaten en lees in de tussentijd de Oh Ja Joh?! die we met Thor deden!

SALMIAK hoor je hier.

The Indien

Sleep When I'm With You

'Broke my heart a thousand ways', een onwaarschijnlijke songtekst op een nummer dat 'Sleep When I'm With You' heet. De kenmerkende stem van Rianne Walther is voor velen een make it or break it element. Hier is het juist de stem van Rianne die boven de begeleiding uitkomt. Er is bewust gekozen om zoveel mogelijk ruimte te geven voor de zang, zodat je het mysterie achter de song kan ontrafelen op je eigen tempo. Tegen het einde zwellen de tonen op, maar laten de luisteraar dan toch met een vraagteken achter. Gelukkig niet eentje waar je wakker van blijft. Kortom een kalm en fijne toevoeging aan het oeuvre van The Indien. Wij zijn razend benieuwd naar het nieuwe hoofdstuk van de band.

Luister naar 'Sleep When I'm With You' hier.

Petronella

Scheveningen

'Scheveningen' is song waar je het zoute water en de schelpen kunt voelen en horen. Het is een kalme ode aan de bekende badplaats en debuutsingle van Petronella. Het zal je dan ook niet verbazen dat het werk op het strand is geschreven. Op fluisterniveau bezingt Pieternel, zoals Petronella in het echt heet, hoeveel ze van het strand houdt met een beschrijvende songtekst. Muzikaal gebeurd er vrij weinig en voelt het werk vooral een aardig tussendoortje, omdat er eigenlijk maar weinig fout gaat. En dat is precies waar deze debuutsingle uitblinkt, in minimalisme.  

Luister 'Scheveningen' hier.

La Belle Époque

Part Time Peace of Mind

Onder de naam La Belle Époque brengt gitarist Danny van Tiggele binnenkort alweer een tweede album uit, genaamd Volume II. Maar 3voor12 Den Haag, denk je misschien, Danny van Tiggele is, ondanks dat hij in Tousch speelt, toch helemaal niet Haags? Dat klopt, maar op ‘Part Time Peace of Mind’, de derde single alweer van het album, doet niemand minder dan onze eigen Camiel Meiresonne mee. Niet dat hij enige introductie behoeft, maar mocht jij nou die ene zijn die hem niet kent: bekend van Son Mieux... Lees hier verder.

Luister de track 'Part Time Peace of Mind' hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.