Oh ja joh?! met Benjamin Lampe

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Marije Pluym | Foto's: Eefje Lammers ,

Benjamin Lampe studeerde in september af aan de MBO Popacademie. Nu heeft hij zich volledig op de muziek gestort. Hij geeft drumles bij YMCA Scheveningen, coacht beginnende bandjes en zijn band The Black Veins draait, na een veelbelovend debuutoptreden in het Paardcafé afgelopen maart, heel erg lekker. Na optredens op het HPC Winterfest en het Eendrachtsfestival in Rotterdam heeft de band een plek in de line-up van Kaderock weten te bemachtigen. Maar eerst staat vanavond de voorronde voor de Global Battle of the Bands op het programma. 3voor12 Den Haag nam met Benjamin de vaste vragenlijst door.

Naam
Benjamin Maria Karolus Lampe

Leeftijd en verjaardag
24 jaar, 7 februari 1990
 
Social networks
Ik ben wel actief op Facebook. Mijn Twitter is gehackt dus die heb ik nu niet meer. 
 
Broers/zussen
Ik ben enigst kind.
 
Huisdier
Nee. Ik ben ook niet een onwijze dierenvriend om eerlijk te zijn. 
 
Sport
Ja, drummen. Dat is topsport!
 
Beste gewoonte
Ik denk dat ik wel van mezelf kan zeggen dat ik redelijk sociaal ben en dat ik eerlijk ben en klaar sta voor mijn vrienden.
 
Slechtste gewoonte
Roken. 
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Op de middelbare school was er een hele groep mensen en ik dacht dat ik wel even een wheelie ging maken met mijn fiets. Je raadt het al, ik sloeg zo achterover. Dat vond ik toen heel beschamend, maar nu vind ik het supergrappig.
 
Favoriete plek in Den Haag
De Grote Markt en het Paardcafė. Op de Grote Markt ben ik soms meer dan thuis. In de zomer vind ik het lekker om tijd op het strand door te brengen. 
 
Stamkroeg
Paardcafė.
 
Beste Haagse festival/initiatief
Ik vind het leuk dat er in Den Haag zoveel gebeurt qua muziek. Als je dat vergelijkt met Rotterdam mogen we best trots zijn op wat we allemaal hebben. Er is niet per se één ding dat ik het best vind.
 
Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik vind het eigenlijk wel gezellig. Iedereen helpt elkaar.
 
Haagse band van het moment
Taymir is natuurlijk het bandje van het moment. Ik zou geen een ander bandje kunnen noemen dat het beter doet.
 
Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ze zijn niet uit elkaar maar Garlic speelde laatst haar laatste show in de oude bezetting. Dat vind ik wel heel erg jammer. 
 
Mijn muzikale hoogtepunt
Met mijn oude band, The Upstairs, heb ik drie jaar geleden Waterproof gewonnen. Ik zat toen in het eerste jaar van de popacademie mocht gelijk op Waterpop spelen. Dat was wel heel vet. We dachten ook helemaal dat we het gingen maken op dat moment terwijl we op dat moment natuurlijk nog lang niet zo ver waren. 
 
Dit optreden in de regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven
De show van The Minutes in de Supermarkt. Lesley (Warendorf) en ik wilden weer eens bandjes gaan kijken en we zagen dat zij speelden. We luisterden wat en het was precies wat wij op dat moment helemaal te gek vonden. Dat was echt een onwijze inspiratie voor ons. 
 
Tieneridool
Dat was toch wel een beetje Blink182 en zo. Ik had geen posters van ze boven mijn bed maar ik vond ze wel helemaal te gek.
 
Beste nummer aller tijden
Dat is iets van The Police. Ik geloof niet in het beste nummer aller tijden, maar ik vind The Police wel heel vet. Dat is toch wel één van mijn favoriete bands.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg
Het eerste singletje wat ik kocht, kocht ik samen met mijn moeder in Leiden. ‘L'amour toujours’ van Gigi D'Agostino. 
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg
Ik stream heel veel muziek van Spotify, maar het laatste wat ik kocht was de EP van Thin Pillow na hun optreden in de Zwarte Ruiter. 
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Als ik een drankje op heb kom ik wel met Yellow Claw-achtige dingen aanzetten. Dan is het heel fout waarschijnlijk. Mr. Polska en zo. 
 
Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
De meeste mensen zullen dan waarschijnlijk iets met carnavalsmuziek roepen maar dat vind ik dus niet verschrikkelijk. Ik ben opgegroeid in Brabant en ik heb vorig jaar een carnavalsliedje gemaakt. Ik hou niet zo van heavy metal dus ik zou waarschijnlijk een heavy metal plaat aan iemand geven die niet van heavy metal houdt.
 
Naast welke artiest zou je wakker willen worden?
Ik kan er maar ėėn bedenken en dat is die actrice uit Covert Affairs (Piper Perabo, red.). Ik weet niet eens hoe ze heet maar dat vind ik wel echt een hele mooie vrouw. 
 
Welk fictief personage zou je willen zijn?
Als kind liep ik altijd met een pijl en boog rond. Dan ging ik proberen om overal op te schieten. Als een soort Robin Hood. Nu zou ik het echt niet weten. 

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren
Heel de dag. Er staat altijd wel muziek aan. Ik val ook altijd in slaap met muziek of met een serie of zo. Het is nooit stil. Ik heb wel verschillende muziek voor verschillende momenten. Tijdens het eten moet er bijvoorbeeld iets rustigs aan en dan ga ik dat langzaam weer opbouwen. 
 
Bron van inspiratie
Alles wat er om me heen gebeurt. Bands die ik zie, maar ook dingen die gebeuren. Ik schrijf zelf geen liedjes, maar arrangementen worden wel geïnspireerd door bands als Queens of the Stone Age, Triggerfinger of Iggy Pop. 
 
Dit heb ik altijd bij me
Sigaretten, sleutels, telefoon, portemonnee.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee
Ik ga niet naar een onbewoond eiland! Ik vind het hier prima.
 
Quote
HEUUUUUUUUUJJJJ!
 
Droom
Ik vind het heel cool dat het nu lijkt te lukken om van muziek mijn werk te maken. Mijn droom is natuurlijk om met de band overal te kunnen spelen. In heel Nederland en het liefst ook een tour in het buitenland.