Gruizige gitaren, liedjes over dieper wordende vriendschappen en bands die het label schoolband ontstijgen. We hebben weer een heerlijke lading Haagse Nieuwe voor jullie. Oh, en een nieuw liedje van inmiddels bekende Haagse chansonnière.

Laura Palmer

Rise/Fall

Na vijf jaar is de gruizige met gitaar gevulde New Wave van Laura Palmer weer terug met single 'Rise/Fall'. Voor wie korter dan vijf jaar de Haagse scene volgt: het geluid past bij de golven na The Cure uit de vroege jaren '90. Tikkeltje mysterieus, vertragend en bij vlagen opzwepend. Hoewel het voortbestaan van de band na een kortstondige wederopstanding met het vertrek van bassist Barend Spaan onzeker is, is de muziek dat niet. Dromerig en upbeat tegelijk. Wij spraken de band eerder deze maand over het album Exploding Head Syndrome, dat de groep nu in een "waterval-release" uitbrengt.

Luister 'Rise/Fall' hier.

The Blauws

The People

Een nieuw bandje. Altijd goed. De Haagse groep van Marco Santovincenzo, Ruggero Credali, Emile Bertrand en Yago Vizuete staat nog maar net op Spotify, Youtube en alle andere plekken waar je muziek zoekt. Met welgeteld één nummer: debuutsingle 'The People'. Een muzikaal intro van ruim een minuut, en vervolgens vijf minuten aan indierock. Couplet, refrein, couplet, en dat een paar keer in een nummer over naïviteit en je bijdrage leveren. En op de hoes de onmiskenbare Grote Marktstraat. Volgens de socials van The Blauws die al sinds februari geopend zijn, komt er snel meer.

Luister 'The People' hier.

The Indien

Stay

The Indien heeft een flinke bak aan materiaal klaarliggen. En dat is feest. De groep rondom Rianne Walther liet eerder dit jaar al veel horen in PAARD tijdens hun comeback tour, en dit materiaal komt nu ook langzaam online. Na 'Be Yours' en 'Sleep When I'm With You' is 'Stay' de derde single die dit jaar het daglicht ziet. Lekker uptempo ondersteund door drums en gitaar zingen over liefde en alle twijfel die daarbij hoort. Een fris geluid van het viertal dat met Son Mieux in AFAS Live stond en volgend jaar op Best Kept Secret en ESNS te horen is, is niet voor niets bekroond tot 3FM Megahit. Of zoals Walther het zelf omschreef toen wij de frontvrouw dit najaar spraken: "een trip waar je achterin de auto gaat zitten en halverwege word je eruit gegooid."

Luister hier naar 'Stay'.

Velvet Sway

The Middle

Tijdens Winterfest Recordings 2021 konden we het geluid nog niet helemaal plaatsen, maar inmiddels lijkt Velvet Sway met tweede single 'In The Middle' het label schoolband definitief van zich afgeschud te hebben en zet het drietal een volwassen geluid neer met een "een dromerige zomerachtige beat". 'The Middle' gaat over wanneer je erachter komt dat je vrienden net even wat anders tegen bepaalde dingen aankijken dan jij. Want welke kant ga jij zelf op in een wereld met zoveel meningen en perspectieven? Zijn we allemaal niet weleens stuck in the middle? Lees onze volledige update hier...

Luister The Middle hier.

MERLE

Onderwater

De Amsterdamse zangeres Merle, pianist Luuk van Kesteren en de Haagse producer LUVR komen met een nieuwe persoonlijke single. Volgens Merle zelfs haar meest persoonlijke nummer tot nu toe. Lees wat wij ervan vonden in onze update...

Luister 'Onderwater' hier.

Tess Merlot

Mon cher papa

We kunnen wel weer het zoveelste grapje maken over Google Translate, cijfers op de middelbare school en dat we er geen snars van verstaan. Maar dat doet dit nummer tekort. Tess Merlot brengt een mooi eerbetoon aan alle vaders met 'Mon cher papa', een nummer dat zij samen schreef met pianist Guillaume Marcenac. De Haagse chansonnière bezingt zwijgzame types die je steunen (soutenue), soms schitteren in afwezigheid (absences), moe (fatiguait) zijn van werk (travail) en je pas waardeert als je zelf grijs haar hebt (cheveux blancs), en is daarmee keurig op tijd voor vaderdag 2024. Met zulke nummers sta je niet voor niets op de planken met het Residentie Orkest.

Luister 'Mon cher papahier.

Motje Dood

Bossie Bloemen

Motje Dood heeft al toppers waarin het doorschijnende T-shirt van rijpe Marijke werd bezongen en een lofzang op een Chinese dame waar de woke-honden geen brood van lusten. Wellicht om de tedere zieltjes te zussen, heeft Motje dood nu een karakteristieke single over een bosje bloemen om het goed te maken. Het heet... 'Bossie Bloemen'. Volkspunk noemen de mannen het zelf. Maar als we eerlijk zijn, is dit gewoon een soort carnavalskraker. Jammer, wat met 'Want er is niemand', bracht Motje Dood inderdaad een soort volkspunk met strakke doch opgewekte muziek en teksten die aan Klein Orkest doen denken. Ze leken hun niche gevonden te hebben. Dat smaakte naar meer. Maar dit is minder, tenzij je carnaval gaat vieren natuurlijk.

Luister ‘Bossie Bloemen’ hier.

Ann King

Ruin Me

Als iemand op haar Spotify bio enkel schrijft "I put my diary to music", dan weet je wel al een beetje wat je kunt verwachten. Vroeg jaren tachtig hadden we Ann King waarschijnlijk op een barkruk gezien, met een gitaar, een spot erop, singer-songwriter liedjes zingen.  Hoewel de jaren tachtig in shoegaze zeker terug zijn, heeft Ann meer ambities dan een gitaar. Dat is te zeggen, bij aanvang klinkt het echt als tokkelen van gitaar maar dan elektronisch. Het zweeft een beetje, haar stem over een tokkelpartij. Maar vanaf het eerste couplet bouwen we op, er komt diepte, context, dreigende klanken, terwijl Ann King doorzingt. Na tweeënhalve minuuut komt 'Ruin Me'  op een muzikaal hoogtepunt (emotioneel dieptepunt), met fijne vuige noise... oef, hier klinkt het of Ann King zweeft omdat ze zich vanaf een hoge rots heeft gegooid... "You trade my life, for eternal faith". Het nummer zelf is al goed te noemen, maar die veertig seconden, van 2.30 tot 3.10... Daar ligt heel veel potentie in opgeslagen voor een prachtige donker dagboek album.

Luister 'Ruin Me' hier.

Anne Vera

Alles wat valt

Anne Vera debuteert met de Nederlandstalige single 'Alles Valt'. In de eerste seconden wordt je als luisteraar op een dwaalspoor gezet met een kickdrum en losse vocalen die stijlvol terugkeren als een lamme boomerang. Na het eerste refrein versnelt Anne en laat de muzikante met een snelle rijm horen dat rap netjes samensmelt met het stilistisch bewandelde pad. Een enorme prestatie om stijlen te vermengen en toch een eenduidige vibe neer te zetten. Zo zet je niet alleen een fijne single neer, maar gelijk de eerste stappen voor je eigen sound.

Luister naar 'Alles wat valt' hier.

 

De Kraaien

11:11

Als je op jouw klok 11:11 ziet, is dat een manier van het universum om je aan te sporen aandacht te schenken aan je hart, ziel en je innerlijke intuïtie. Dat zeggen wij niet, dat zegt een niet nader genoemde spirituele website die naar boven kwam toen wij dit specifieke tijdstip googelden. Het is ook de nieuwe plaat van De Kraaien en die is zoals we van het gevederde gezelschap gewend zijn lomp en wisselend van kwaliteit.

Een aantal nummers van 11:11 kenden we al. Zo noemden we 'Korte Metten' in 2021 al "persoonlijker dan ooit" maar nog steeds "super lomp en lekker Haags". Over 'Bips' en 'Wodka Chickies' waren we minder te spreken. Het is bij De Kraaien dan ook meestal, zoals ze dat in Engelssprekende landen noemen, hit or miss. Gedateerde beats en teksten zonder enige diepgang - met 'Cola Tik' als dieptepunt - worden afgewisseld met gevoelige nummers als 'Kleine Jongens'.waarin Bernd Gansebev meer van zichzelf lijkt bloot te geven. Het album wordt afgesloten met 'Ertegenaan' , een lekkere stamper die ons eraan herinnert dat een optreden van De Kraaien, die later deze maand nog een tourtje door Nederland doen, ondanks dat de hoogtijdagen achter ze liggen, toch vaak een knallend feest is.  

De LP 11:11 hoor je hier.

RACE

FOREVER FOREVER

'FOREVER FOREVER' is de nieuwe single van jonge Haagse producer RACE. Omschreven als een lovestory is de warme housetrack er een die heerlijk op de achtergrond of op een warme zomerdag niet zal misstaan (hoewel het nu stervenskoud is). De jonge producer is van vele markten thuis, zo komt RACE oorspronkelijk uit de hiphopscene, maar ook in het clubleven wordt veel gedraaid. Een sterke sfeervolle productie die niet misstaat in zowel de diepe nacht als een warme dag.

Luister 'FOREVER FOREVERhier.

Maida Rose

Philia

Friendversaries zijn helemaal hot. Dat moet Maida Rose ook gedacht hebben, toen ze terugrekenden wanneer ze nu eigenlijk bevriend zijn geraakt. Het tweetal viert zijn tienjarig jubileum met de langverwachte EP Philia, een fijne, vier nummers tellende kortspeler vol sferische Haagse dreampop die vandaag is uitgekomen. Lees onze hele update hier...

Luister Philia hier.

AVA NOVA x OONA

The Medicine

AVA NOVA en OONA laten al ruim twee jaar horen dat 1+1 soms best 3 kan zijn. Recent ook nog live tijdens de 3voor12 Den Haag Clubtour. Vooraf liet het duo al doorschemeren dat dit optreden als combinatie wel eens (voorlopig) de laatste zou kunnen zijn, en dat bevestigde het tweetal ook in een intieme setting in de Centrale Bibliotheek. EP The Medicine is een prachtig afscheidscadeau, met mooie tweestemmige nummers als 'Opening Up', tempo in titelnummer 'The Medicine' en bakken aan emotie (live vergezeld met een traan) in het superpersoonlijke 'Let Go'. Op de van begin tot eind zorgvuldig geproduceerde EP komen kwetsbare zang, klassieke piano ondersteund met moderne muzikale beats en melodie samen in een muzikale reis van zelfacceptatie en groei. Een EP om kracht uit te putten.

Luister hier naar The Medicine.

 

Sunfire

The Devils Drink

Je zou het niet zeggen als je Sunfire hoort, maar ze komen echt uit Den Haag; de leadzanger zelfs op Scheveningen! Maar hier geen surf's up! of anderzins vrolijke strandklanken. 'The Devil's Drink' is het titelnummer van het nieuwe album, dat volstaat met ontmoetingen tussen rock, viool en banjo. En dat met doorgaans Tom Waits-achtige beelden. Het sonore geluid van zanger Satria Karsono neigt hier ook een klein beetje naar Waits. Sunfire wordt per album donkerder. Je kunt hun muziek als country duiden, maar het leunt zeker zoveel op de country bouwstenen: de havenmuziek van de Europese noordelijke havens, en de platte landers die via die havens geluk gingen zoeken op zee. Het Sunfire logo verwijst inderdaad naar piraten en boekaniers. Zijn we toch weer op Scheveningen.

Devil's Drink is een pakkende ballade, die rijke beelden oproept van duivels bachanaal waar de duivel op je ziel uit is. Het vioolspel vertelt van de droefenis die we moeten vermoeden onder dit bachanaal. Toen Sunfire in 2017 in hun nummer 'Find Your Home' spraken van "The Devils Drink", bedoelden ze toen dit bachanaal?

'The Devils Drink' hoor je hier.

Sunfire speelt 16 December live in Podium aan Zee

Gary Spacey

Would I ask?

Haagse fuzzrockband Gary Spacey dropte eerder deze maand hun eerste EP genaamd Would I Ask? met daarop vier nummers die in totaal een indrukwekkende 22 minuten aan muziek te bieden hebben. Liefhebbers van korte snappy nummers zullen zich afvragen of dat wel nodig is, maar de funky klanken die het viertal laat horen zijn het meer dan waard. Invloeden van jazz, blues en psychedelica komen bijeen in nummers als ‘Neglectance (Is A Sad Fact)’, doorspekt met lekkere gitaarsolo’s zoals we die kennen van de dagen van weleer.

Luister Would I ask? hier, en voor liefhebbers: de band staat 16 december bij Kompaan Binnenhaven.

Miles O'Brien

Bella

Haagse singer-songwriter Miles O’Brien kwam op 1 december met zijn single ‘Bella’, maar wij nemen hem gewoon mee in de Haagse Nieuwe van november. In dit liefdesnummer beschrijft Miles een kortstondig liefdesverhaal met de gelijknamige Bella in de hoofdrol. Belangrijk om te weten: zij was de mooiste van het strand waar ze werkte. Nu is de liefde helaas op de klippen gelopen en ziet hij met groot verdriet aan hoe zij is verder gegaan met haar leven in Berlijn en op Ibiza. Klinkt als een zomernummer, maar wij moeten het er mee doen in de winter.

Luister 'Bella' hier.

Ill Fittings

Dandelion

"You're a dandelion, a dandy lion", het zou zomaar uit de Kinks' 'Follower of fashion' kunnen komen. Maar hier is Ill Fittings aan het woord. In alles eigenlijk het tegenovergestelde van de Kinks, met hun kleine liedjes. Ook de nieuwe single 'Dandelion' (paardebloem) is een klein schilderijtje. Maar broer en zus Yen en Tara laten er iets in doorklinken waardoor je niet helemaal weet of het hier nou duister is of licht. Het is het spanningsveld van de paardebloem: in beginsel een stevige gele bloem die, in rijpe staat, verwordt tot een prachtig vluchtige pluisbol. Dat vluchtige, die schoonheid; het is eigen aan de dandy die vorm boven inhoud stelt. Klein geluidje, mini noise en een repeterend ritme: de muziek klinkt als de wind die de pluisjes draagt, versterkt door de hoge kopstemmige stem van Yen op de achtergrond, als een zachte drone. Tekstueel mag het of wat poetischer of wat duidelijker, of welllihct was een scherpe tweede lezer ook genoeg om de tekst aan kracht te doen winnen. Er is immers een grens, zelfs aan metaforen over ruimte en sterren die je ongestraft aan elkaar kunt plakken.

Luister plaat 'Dandelion' hier.

Hermes Barzelini

Waar Gaat Dit Heen?

Hermes Barzelini staat bekend als een uitermate productieve en ambitieuze rapper. Ook is zijn Haagse hart altijd erg aanwezig in zijn teksten. Bij 'Waar Gaat Het Heen' richt de rapper zijn blik voor een keer meer naar buiten. De song, die de rapper al langer live speelt, is een beklag over misstanden in de wereld. Zo wordt de situatie in Palestina, die nu extra urgent lijkt, aangehaald en wordt er gesproken over problematiek in Congo. De rapper zelf zegt het nummer op de dragen aan alle mensen die onderdrukt worden en aan artiesten die zichzelf niet (durven) uit te spreken. Een sterk statement van Barzelini.

Luister 'Waar Gaat Dit Heen?' hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.