In de bibliotheek zijn veel mooie verhalen te vinden. En op vrijdag 13 oktober behalve in boekvorm ook in de vorm van muziek. Om 18:00 gaat de 3voor12 Den Haag Clubtour daar van start met singer-songwriter-producer-duo AVA NOVA x OONA en het serene tweetal Meyendel. Rustig anderhalf uur luisteren op de fijne stoeltjes in de Centrale Bibliotheek, en daarna nog een paar uur meer plezier in de binnenstad.

AVA NOVA x OONA

Robin, Rosa, wie zijn jullie en wat maken jullie voor muziek?
"Wij zijn AVA NOVA en OONA, twee artiesten uit Den Haag die voordat wij samen gingen werken al meerdere liedjes in verschillende bands hebben uitgebracht. Tijdens de lockdown besloten samen een EP te maken, een karakteristieke mix van onze stijlen. Melancholische, diepgaande muziekproducties en teksten met harmonische koortjes en catchy zanglijnen. De liedjes gaan over zelfvertrouwen, het vinden van jezelf en loslaten en groeien, thema's die ons bezig houden. Tijdens onze samenwerking is onze bijzondere en hechte vriendschap ontstaan, die wij door willen laten klinken in onze live performances en socialmedia prescence."

Waarom moeten we 13 oktober naar jullie komen kijken?
"Onze liveshow is een echte luistershow en neemt je mee in een romantische sfeer. Alle songs die wij tot nu toe uit hebben gebracht worden op een kleine manier vertolkt en over elk geluidje en soundje is goed nagedacht. De show klinkt anders dan de liedjes die je online kunt luisteren, en er zit ook materiaal bij dat we (nog) niet hebben uitgebracht."

Welke andere act zouden jullie zelf graag willen zien die die avond speelt?
"Cosmo, zij komen van mijn oude middelbare school dus ik ben mega benieuwd! Eric Speelt Liedjes wilde ik ook graag checken, ik heb bijna 10 jaar geleden met hem in een band gezeten dus benieuwd naar zijn eigen werk. Voor de rest gewoon lekker rondwandelen."

Wat is jouw eigen favoriete herinnering aan de Haagse Popweek?
"Het heerlijk overal naar binnen kunnen lopen. Artiesten bekijken en een praatje maken. Zo'n week is goed voor je netwerk en gezellig."

Wij bestaan deze maand 20 jaar. Wat moeten we volgens jou/jullie nog doen dit jaar voordat we écht volwassen zijn?
"20 shotjes salmari!"

Wat deden jullie toen je 20 werd?
AVA: "Toen organiseerde ik op mijn verjaardag mijn allereerste releaseshow in de kleine zaal van PAARD. Een onvergetelijke verjaardag!"

Wat willen jullie verder nog aan ons kwijt?
"Hou ons in de gaten want in november organiseren wij een intieme EP-releaseparty van onze EP The Medicine voordat wij ons gaan focussen op nieuwe projecten, live spelen en reizen. Dus wellicht is dat de laatste keer dat je ons in deze bezetting kunt zien...!"

Ava Nova x Oona

Meyendel

Jesse, Ingmar, wie zijn jullie en wat maken jullie voor muziek?
"We zijn Meyendel, vernoemd naar die magische Haagse duinpan, waar land en zee samenkomen. En zo kun je ons wellicht ook wel zien: een Nederlandstalig indiepop-duo waar twee werelden samenkomen. Warme 80s synths, akoestische gitaren en computergestuurde beats. Denk Spinvis, Big Thief, Brian Ferry."

Waarom moeten we 13 oktober naar jullie komen kijken?
"Omdat je zin hebt om op de rooftop van de Openbare Bibliotheek naar twee Haagse acts te luisteren (OONA x AVA NOVA en wij). Omdat je met de invallende herfst zin hebt om op avontuur te gaan tijdens de 3voor12 Den Haag Clubtour. En omdat je zin hebt om naast de digitale liedjes, ook te genieten van wat we live doen."

Welke andere act zouden jullie zelf graag willen zien die die avond speelt?
"Daar staan we al naast. OONA en AVA NOVA schrijven popsongs waar je van droomt. Zij zijn makers die álles zelf doen en produceren. En ze zijn ook nog eens lief en cheeky."

Wat is jouw eigen favoriete herinnering aan de Haagse Popweek?
"Welke stad heeft nu de branie en het lef om een eigen Popweek op te richten?! Ieder jaar gaat menig kinderhart sneller kloppen om een instrument op te pakken. Als je het zo bekijkt... het doel zou moeten zijn dat niemand ons tijdens de Popweek volgend jaar nog wil boeken omdat er honderden nieuwe acts zijn. Maken is het beste dat er is, doe het alsjeblieft!"

Wij bestaan deze maand 20 jaar. Wat moeten we volgens jullie nog doen dit jaar voordat we écht volwassen zijn?
"Zijn jullie niet allang een mastodont in de Haagse popscene? Jullie hebben je sporen keihard verdiend. Ieder Haags bandlid droomt van een 'Oh Ja Joh?!'. Blijf vooral jong, doe eens gek. Gooi jezelf op TikTok, haal een nachtje door in ClubLaak of durf afscheid te nemen van gewoontes of rubrieken die jullie platform niet langer dienen."

Wat deden jullie toen je 20 werd?
"Au, dat is tien en twintig jaar geleden. Alsof we dat nog weten. Er waren baarden, er was geloof in de wereld, er waren levenskeuzes te maken die toen net zo groot leken als de levenskeuzes waar we nu voor staan. Maar nu we er over nadenken, toen Jesse (Evers, red.) 20 werd is weldegelijk het eerste zaadje van Meyendel gepland. Een studiosessie om het Engelstalige solowerk 'City Of Mine' op te nemen (unreleased, hoor) in de studio van Ingmar (Spaaij, red,). En dan ben je zo tien jaar verder. Kunstenaars nemen echt hun tijd, hè!"

Wat willen jullie verder nog aan ons kwijt?
"Vergeet niet te glimlachen naar die chagrijnige jongeman in de tram, maak vooral niet de aanname dat die machinist nog wel even op jou kon wachten, durf je vrienden te vertellen wat je dwars zit, en zoen de liefde van je leven vol overgave. Kusjes."

Meyendel

De 3voor12 Den Haag Clubtour

De 3voor12 Den Haag Clubtour vindt plaats op vrijdag 13 oktober, tijdens de Haagse Popweek. De avond wordt in de Bibliotheek op het Spui afgetrapt met optredens van Meyendel en Ava Nova x Oona waarna het feest zich door de hele stad verspreidt. Zo kan je in het Paardcafé, De Zwarte Ruiter, Amare, O'Casey's en Kompaan Binnenhaven genieten van wat de Haagse muziekscene allemaal te bieden heeft. En als je na al die acts nog energie hebt, ben je welkom in het Paardcafé voor een gezellige afterparty. Hoe laat je waar moet zijn voor jouw favoriete acts zie je hieronder in het blokkenschema.