Soms heb je van die samenwerkingen in de muziek die ontzettend voor de hand liggen, maar die je niet zo zeer aan hebt zien komen. Bijvoorbeeld de samenwerking van AVA NOVA met OONA. De ene een popartiest die al een tijdje op de deur klopt, de ander een producer/artiest die na een tijdje van de radar verdween. 25 november kwam de tweede single, genaamd ‘For A Moment’ van het tweetal uit, genoeg reden om even te kletsen over waar de samenwerking vandaan komt.

Het regent pijpenstelen maar Robin Dirksen (AVA NOVA) en Rosa de Jong (OONA) zitten droog onder de luifel van de Zwarte Ruiter. Het tweetal is helemaal opgemaakt want ze komen net van een fotoshoot door Philine van den Hul (onder andere foto’s voor: Son Mieux en Goldband) voor de artwork van nieuwe release.

Met een kop thee voor de neus vertelt Rosa eerst over OONA en waarom de act een tijdje uit beeld is geweest. “Ik heb OONA zelf opgericht, maar ik heb er vrij snel een vriendin bijgehaald die met mij de groep zou zijn. We hebben toen een hele liveshow in elkaar gezet, maar we zijn niet verder gekomen dan een enkel optreden omdat zij een burn-out kreeg.” Zodoende moest Rosa aan het begin van haar carrière terug naar de tekentafel. De pech wil dat toen de muzikante eindelijk een idee had van wat er met OONA moest gebeuren, er een pandemie uitbrak. Hierdoor werden alle plannen op de lange baan geschoven. In 2020 verscheen er wel een EP. Nu heeft Rosa de act in haar eentje een doorstart laten maken.

Toen Robin in 2020 haar album uitbracht in PAARD, verzorgde OONA het voorprogramma. “We kenden elkaar van de Grote Markt, waar we allebei werkten.”, legt Robin uit. “Tijdens een nazit kwamen we er achter dat we allebei muziek maken.” Voor de albumrelease in PAARD zocht Robin een vrouwelijk voorprogramma dat mellow muziek maakte maar wel het publiek goed kon opwarmen. Een en een was twee voor de zangeres en samen met producer Robin Veldman besloot Robin dat OONA een geschikt voorprogramma was voor de show. “Rosa kwam voor haar voorprogramma aan met allemaal plastic bloemen als decoratie, ook mijn decor bestond ook volledig uit plastic bloemen. Er was niets afgesproken maar het werd een grote tuin.”

Een vriendschap tussen de twee artiesten was geboren maar het duurde nog even voor de samenwerking tot stand kwam. Tijdens de lockdown vroeg Rosa of Robin een keertje samen een liedje wilde schrijven. Het musiceren ging volgens de artiesten heel natuurlijk omdat Rosa, die van zichzelf zangeres en muzikante is, zich meer wilde focussen op productie.  Het duo schreef songs over gesprekken die de twee muzikanten voerden. “Op een gegeven moment waren er zo veel songs dat we eigenlijk al een EP hadden.”, aldus Rosa. Daarom besloot het duo die songs ook uit te gaan brengen.

Verhalen

In eerste instantie was het idee om de hele EP te voorzien van een duidelijk narratief. Ook omdat Rosa, zelf ook werkzaam bij een theater en een animatiebureau, plannen had voor een artistieke invulling van de beelden bij de EP. De meiden hadden een verhaal bedacht over twee hoofdpersonen in een wereld waarin de muziek het verhaal leidde. Van deze plannen is uiteindelijk afgeweken, omdat het simpelweg te ambitieus en groot was voor de twee en hun muziekantenportemonnee. Desalniettemin zitten er duidelijke verhalen in de songs van de uit te komen EP, iets waar AVA NOVA altijd al een handje van heeft gehad, maar ook even vanaf heeft geweken. “Ik was op een gegeven moment teveel bezig met muziek maken omdat het album af moest en niet omdat ik het leuk vond. Ook was ik veel te gefocust op wat ik dacht dat de luisteraars leuk vonden, in plaats van wat ikzelf cool vond.” In de samenwerking met OONA kon Robin hier van afstappen en weer de muziek maken die zij zelf interessant vond. Op deze manier is een sound ontstaan die beide artiesten ligt. Ook staan de songs dichter bij de artiesten. “We beginnen elke sessie ook met een kopje thee en dan praten we even over wat we allemaal hebben meegemaakt. Op basis daarvan schrijven we vervolgens een song.”

Wisselwerking

Waar de songwriting een samenwerking van beide artiesten is geweest, is de mixage voor een groot deel op de schouders van Rosa gekomen. “Ik heb bij veel songs achteraf, in mijn eentje aan de productie zitten werken.”, aldus de muzikant achter OONA. Robin legt uit dat zij als muzikanten vrij weinig geduld kan opbrengen voor dergelijke precieze taakjes. Rosa voegt toe dat dit wel een onderdeel is van de wisselwerking tussen de twee artiesten. “Robin gooit met ideeën en ik filter die dan weer. Zonder dat het persoonlijk of vervelend wordt, kunnen we op die manier de verdeling goed toepassen.” Dit is ook de reden dat het duo geen nieuwe bandnaam heeft bedacht. “Het zijn echt twee op zichzelf staande artiesten die samen iets uitbrengen. Het is geen featuring, het is AVA NOVA en OONA, of OONA en AVA NOVA. De volgorde maakt ook niet uit.”, aldus Robin.

Het duo heeft veel plezier in de samenwerking en ziet dit ook nog wel doorgaan, maar het wil niet zeggen dat ze allebei niet meer afzonderlijk te bewonderen zullen zijn. “Er gaat ook nog gewoon AVA NOVA-muziek uitkomen met Robin Veldman.”, aldus Robin. Ook Rosa geeft aan ook zonder haar vriendin te blijven werken. Wel zegt het duo muziek te willen blijven maken en live te willen spelen, ook nadat de EP in het nieuwe jaar uitkomt.