De nieuwe aanwas van Haagse gitaarbands liet even op zich wachten. De bands die boven het maaiveld uitkwamen bestonden veelal uit the usual suspects en terwijl andere genres steeds vaker spannende jongere artiesten voortbrachten, leek dat in de indiescene wat tegen te vallen. Maar afgelopen The Life I Live festival zagen we MOYO de tent afbreken op het Radar Live podium en op Parkpop was Fuzzy Teeth een van de blikvangers. Allemaal bands uit de zelfde vriendengroep. Vrijdag brengt Captain Scarlet, uit dezelfde groep diens eerste single uit in De Zwarte Ruiter. Wij spraken het drietal op de Grote Markt.

Op het terras van de Hoender en Hop hangt om een tafeltje een erg gemoedelijke sfeer. De tafel waar wij met Captain Scarlet hebben afgesproken. De hele band heeft een grote bier besteld en de ene sigaret volgt de andere op. Pleun Stork (zang en gitaar), Bas Boudewijn (zang en gitaar) en Yaniv de Jong (toetsen, gitaar en backingvocalen) hebben duidelijk schik met elkaar. Ook bandvriend Tim (tevens bassist van Inside Electron, waarvan in het midden wordt gelaten of die band nog bestaat, red.) is aangeschoven, terwijl een tafeltje verder Mila Stips van MOYO en Anthony Koenn van Fuzzy Teeth een gemeenschappelijke bandagenda aan het maken zijn. "De bandleden van deze bands overlappen nog weleens, dan is het handig om een duidelijke agenda te hebben waarin we kunnen bijhouden wie wanneer speelt.", wordt uitgelegd. Dat is een welkome uitleg en wij begrijpen het ook; wij weten inmiddels ook niet meer wie in welke band speelt. Een ding is wel duidelijk: wij gaan spreken met Captain Scarlet over de release van debuutsingle 'Wasted Chances'.

"Bas en ik maken al jaren muziek. Vroeger zaten we in de band Rabbit Lounge en sindsdien maken wij samen muziek.", aldus Pleun. Yaniv kent de leden weer via Yourstage, het programma waarmee muzikanten samen kunnen spelen. "Iemand stelde me op een after voor aan Bas. Toen ben ik met Mila, die we ook daar hebben ontmoet, een band begonnen; MOYO. Hier hebben we Bas toen ook voor gevraagd.", vertelt de toetsenist. "MOYO had op een gegeven moment meer ruimte nodig, dus hebben we Bas eruit geknikkerd. Toch bleven we een klik houden op het gebied van smaak." Het ontslag van Bas uit MOYO zorgde er niet voor dat het contact verwaterde. Bas vertelt: "Op een gegeven moment zijn Pleun en ik tijdens de avondklok avondenlang muziek gaan schrijven, deels voor de lol en deels voor haar auditie voor het conservatorium. Toen moesten daar demo's voor worden opgenomen en belden we Yaniv of hij wilde drummen." Zo geschiedde en het drietal had tijdens de opnames bij Tijmen van Wageningen zo veel plezier dat ervoor gekozen werd verder te gaan. "Ik heb wel gezegd dat ik toetsen zou doen en niet zou drummen, want zo goed ben ik niet. Daarnaast met Max van Dijk (MOYO, red.) kende ik een drummer die ik met mijn leven vertrouw.", lacht Yaniv. De livebezetting werd verder nog aangevuld met Isabel Cimbri (Fuzzy Teeth) op backing vocalen, toetsen en percussie en Jady van Zijl (MOYO) op bas. "Maar de band Captain Scarlet bestaat officieel uit ons drieën.

Captain Scarlet is

Band: 

  • Bas Boudewijn 
  • Pleun Stork
  • Yaniv de Jong

Live: 

  • Max van Dijk
  • Isabel Cimbri
  • Jady van Zijl

Eigen inbreng

Als wij kijken naar het genre waarbinnen de muziek van Captain Scarlet zou moeten vallen, komt de term melancholische indierock veel naar voren. "Maar dat is wel een erg breed begrip", aldus Yaniv vanachter zijn sigaret. Pleun haakt in: "De eerste drie demo's die Bas en ik schreven, hadden ook allemaal een ander genre." Volgens de band komt de sound vooral voort uit een gemeenschappelijke interesse om vintage instrumenten te gebruiken. Yaniv vertelt dat hij een aantal jaar geleden een Orchestra synthesizer van het merk SIEL heeft aangeschaft en dat hij dat in Captain Scarlet perfect kan gebruiken. "Dat ding heeft vier geluiden en slechts een daarvan is cool. Nu komt dat instrument van pas."

Ook wat betreft de invloeden van andere bands op de muziek van Captain Scarlet, heeft ieder bandlid zijn eigen inbreng. Bijvoorbeeld weet iedereen die een beetje bekend is met Inside Electron, dat Bas fan is van U2. Horen we de invloed van "The Bonoboys" ook terug bij Captain Scarlet? "Haha, ik ben de enige van de band die U2 vet vindt. Ik ga zelfs een keer een spreekbeurt houden voor Yaniv en zijn vader waarin ik ga uitleggen waarom het wél een goede band is.", grinnikt Bas. "Dus als ik een vet door U2 geïnspireerd riffje schrijf, moet ik niet zeggen waar het vandaan komt. Maar iedereen kan inderdaad zijn eigen invloeden verwerken in de muziek." De band lacht. Volgens het drietal komt ook veel inspiratie uit de Berlijnperiode van Bowie en bands als The Last Shadow Puppets. "Dat zijn acts die we wel alledrie tof vinden. Die vormen de basis en daar voegen we dan eigen invloeden aan toe." Op de aankomende EP is dit echter nog niet heel merkbaar, vertelt de band. "De EP is vooral gemaakt met liedjes die Pleun en Bas samen hebben geschreven. Maar dat is ook een beetje de charme van een eerste EP."

Tekst gaat door na collapsible gedeelte

"Als ik een vet door U2 geïnspireerd riffje schrijf, moet ik niet zeggen waar het vandaan komt. "

De naam Captain Scarlet komt van de kinderserie 'Captain Scarlet And The Mysterons', in de sixties bedacht door Gerry Anderson. In deze serie speelden marionetten, net als in het iets populairdere 'Thunderbirds' de hoofdrol. Yaniv heeft een nostalgische obsessie met dergelijke series, aangezien hij vroeger al naar die programma's keek. "Ik heb op een keer met Anthony van Fuzzy Teeth bedacht dat er ooit een moment zou komen dat we een band zouden oprichten met de naam Captain Scarlet. Ik heb toen drie jaar lang een notitie in mijn telefoon gehad met alleen de woorden: 'Captain Scarlet'. Toen we op zoek waren naar een naam voor de band, is dit eruit gekomen."

het notoire netwerk

Tijmen van Wageningen heeft een grote invloed gehad op Captain Scarlet. De muzikant en studiobaas is een graag geziene gast in de Haagse muziekscene. Hoe is Captain Scarlet bij hem terechtgekomen voor de opnames van de demo's en de EP? "Ik had gitaarles bij hem en hij heeft mij heel erg geholpen met mijn auditie voor het conservatorium.", vertelt Pleun. "Hij stelde zelf voor om demo's in zijn WOMB studio op te nemen voor bijna geen geld." De band legt uit dat na een aantal jaar rond te hebben gelopen in de muziekscene er, letterlijk, een aardig bestand aan contacten is opgedaan. "Ik heb een lijst met allemaal contactgegevens van mensen die ik in de loop der jaren ben tegengekomen. Die stuur ik dan een bericht als ik ze iets wil vragen.", vertelt Yaniv. Een tactiek die zinvol is gebleken gezien de voordelen die de band er aan over heeft gehouden. "We repeteren bij de Sahara Studio van Henk Koorn (Hallo Venray, Henk en Melle, The Grey Pants). Daar zijn we opgekomen omdat Natousch Gerritsen (Tousch), ooit tegen ons zei dat dat the place to be is." 

Volgens de leden van Captain Scarlet zijn ze steeds meer bezig met het vinden van een plekje in de Haagse muziekscene. Zo wordt Niko vaak genoemd als een band die dichtbij staat en spreekt de band met Dennis van Leeuwen (ex-Kane, red.) over visie en zijn mening op het werk. "Hoe meer peer-reviews je hebt, hoe zekerder je kunt zijn dat wat je maakt kwalitatief goed is. Goed bezig zijn, is het enige dat er toe doet.", aldus Bas. "Ook Alex van Riot Bookings en Marco van de Grote Markt en Sniester zijn fantastische mensen.", gaat de band verder. "Zonder Marco hadden we niet op Sniester gestaan en toen we zeiden dat we een single zouden releasen, stond hij erop dat het in De Zwarte Ruiter zou gebeuren."

"Ik heb een lijst met allemaal contactgegevens van mensen die ik in de loop der jaren ben tegengekomen."

De release

Vrijdag 17 juni staat de singlerelease van Captain Scarlet gepland. Wat kan het publiek verwachten van de band die pas twee keer eerder op de planken stond? "We weten zelf ook nog niet helemaal wat we gaan doen, haha.", zegt Bas. Iedereen lacht maar tussen het lachen door wordt wel duidelijk dat Bas geen grap maakte. "Het plan was altijd: Sniester, dan de release en daarna zijn we los." Dit wil overigens niet zeggen dat er geen aandacht aan de show is besteed door de band. "We gaan gewoon de songs spelen en dan kijken we wat er gebeurt. We hebben er zo lang naartoe gewerkt. We willen de tent openbreken. Al staat de tent leeg, we gaan het fucking erg naar ons zin hebben." Daarnaast is er een specifieke reden dat de band voor dit nummer heeft gekozen als single: "Dit is het eerste nummer dat we echt met zijn drieën hebben geschreven. Dat symboliseert de samenwerking binnen de band ook."

Een ding dat wel zeker is, is dat Pyke het voorprogramma speelt. "Daar hebben we heel veel zin in. Het is zo'n lieve guy en hij maakt echt toffe muziek.". Wederom vertelt Yaniv dat dit een gevolg is van het hebben van een goed netwerk. "We wilden geen band als voorprogramma en ook niet iets typisch'. Toen hebben we hem gewoon een appje gestuurd en hij was direct enthousiast. Het moest iemand zijn die met ons de avond in zou gaan, met Pyke hebben we zo iemand gevonden."

Captain Scarlet releaset de single 'Wasted Chances' op vrijdag 17 juni in De Zwarte Ruiter. De avond begint om 21:30.