Op een druilerige vrijdagavond viert Smutfish zijn jubileum in The Grey Space in the Middle door debuutplaat Lawnmower Mind integraal te spelen. Twintig jaar na de oprichting blaast de band het stof van het maaiwerktuig en wordt de liefde voor John Dear en John Deere weer opgepoetst. De plaat is ook voor het eerst verkrijgbaar op vinyl, maar niet voordat in de kelder van The Grey Space de smartelijke songteksten van toen - met een nieuwe kijk en (her)beleving - worden gezongen én beleefd.

Terwijl spil van Smutfish Melle de Boer de leden van de Mowingclub, trouwe fans, medemuzikanten en familie begroet, speelt Edwin Oranje, onder meer bekend als bassist van de band Joy Division Undercover, in de kelder een akoestische set op gitaar. Ondertussen hangt Melle een groot vel papier op met daarop duidelijk het programma.

Een disclaimer die je waarschuwt voor de rauwe emoties die het optreden oproept, ontbreekt. De messen van de Landmower Mind zijn nog altijd scherp en rijten de ziel open. De angst die wordt bezongen, vanuit zijn binnenste, grijpt aan en wordt gevoeld. Zo nu en dan gaat Melle, zo kennen we hem, op de grond zitten. Het valt hem óók zwaar, vertelt de zanger/gitarist, en hij vraagt het publiek ‘het samen met hem te doen’. Dat is hiertoe meer dan bereid.

Van 'Red Balloon' tot en met 'She closed the Door' wordt Lawnmower Mind vanavond in zijn geheel ten gehore gebracht. De bezetting waar dat mee gebeurt, is wel wat anders dan die op de plaat. Drummer Joost Tazelaar en contrabassist Carlos Lake flankeren dit optreden de vaste kern van Melle en gitarist Dick Zuilhof.

Smutfish Lawnmower Mind

Smutfish Lawnmower Mind

Smutfish Lawnmower Mind

Het nummer 'I gotta have a Drink', zo vertelt Melle, is indertijd geschreven naar aanleiding van een ruzie met zijn vader. De zanger haast zich, terwijl zijn vader hem vanaf de zijkant van de zaal minzaam lachend aankijkt, te vertellen dat de ruzie inmiddels voorbij is. 

En passant verklapt Melle ook recent jarig te zijn geweest; hij isvijftig jaar geworden. De zaal, voor 90% gevuld met leeftijdsgenoten, doet een poging 'Lang zal hij Leven' te zingen maar dat smoort de zanger in de kiem. In plaats daarvan nodigt hij iedereen uit het na afloop te vieren in de bar.

Onder begeleiding van platendraaiers John & Wim én met een gesigneerd album onder de arm wordt er na afloop van het geslaagde optreden geproost en worden de meest beklemmende emoties met een biertje weggespoeld. Gefeliciteerd Melle!