Terwijl we bijkomen van de clubtour maken we de balans op. Wat is er allemaal uitgekomen afgelopen maand? Opvallend is dat een overgroot gedeelte van dit artikel releases zijn van de Haagse Popweek en de 3voor12 Den Haag Clubtour. Goed, zoals iedere maand vind je hieronder het een overzicht. Met onder andere de zware lage tonen van Baardvader, predikt Captain Scarlet over vrede en horen we weer van alleskunner Tommy Brown.

Baardvader

Foolish Fires

Dit Haagse stoner fuzzrock trio trekt op dit moment op volle snelheid door heel Nederland. De heren brachten onlangs een tweede plaat uit, Foolish Fires, maar hoe zijn ze eigenlijk begonnen? Hoe is de tweede plaat tot stand gekomen?

De antwoorden op deze vragen en een voorproefje van de plaat vind je hier

Alison's Fall

Bad Time Stories

Voor Alison's Fall was de Museumnacht in Pulchri Studio vorige week een voorproefje. Afgelopen vrijdag was het echt zo ver: in de middag 288 treden van de Grote Kerk beklimmen, in de avond naar de Zwarte Ruiter. Waarom? Omdat de EP Bad Time Stories na twee jaar nu echt..

Luister de EP en lees de hele update hier terug. Eerder spraken we met de band over het werk, die lees je hier terug.

Tommy Brown

In A Couple of Weeks

Even geleden speelde Tommy Brown deze single in de Zwarte Ruiter. Wij vonden er het volgende van:

Met 'In a Couple of Weeks' neemt singer-songwriter Tom de Bruijn afstand van het honkytonk en bluesy geluid dat liedjes zoals 'Dalliance' kenmerkt, om een meer eigentijds en elektronisch geluid op te zoeken. De gitaarriffs en warme vioolklanken creëren een melancholisch alt-pop laagje dat in de verte doet denken aan Snow Patrol. Tommy Brown laat zich niet makkelijk in een muzikaal hokje plaatsen, bewijst deze single nog maar eens.

En hier luister je het nummer.

Mye_Taai

I Bet You a €5er

Mye_Taai is punk voor de digitale wereld, op EP 'I Bet You a €5er' horen we flardes van een logge basgitaar en bewuste atonale beats. Hierdoor voelt het geheel chaotisch aan, en dat is natuurlijk precies de bedoeling. Tijdens het luisteren horen we een illustere stem achter ons fluisteren: "heb je misschien een tientje voor me?"

Benieuwd naar het creatieve proces? Check hier het interview dat we met ze afnamen en luister de EP terug.

Chabliz

Heroes and Foes

Avontuurlijke pop-noir en artpop met betoverende vocalen. Daarmee omschrijft de biografie de muzikale wereld van Chabliz. Dit trio klinkt op het kersverse album 'Heroes and Foes' als een kruising tussen Beach House en Kate Bush. Het klinkt allemaal vrij standaard, tot je de oren wat meer ontspant en de eigenzinnig sound ervaart. Zo staan de speelse contrabas tonen op het intieme 'Glastonbury Grove' lijnrecht tegenover 'New Dawn Fades', waarvan de laatste niet had misstaan op een akoestische plaat van Epica. Kortom een avontuurlijk werk dat het best te nuttigen is met een glas rode wijn.

Luister hier het hele album.

Spellbound

Anam Cara

Spellbound? Is dat niet een nummer van Siouxsie and the Banshees? En dan valt het kwartje. Oh, dit is de schnabbel van Julie Scott en Peter Slager (BLØF). De twee leveren in ieder geval geen half werk af, want met album 'Anam Cara' debuteren ze als muzikaal project. De ingetogen plaat heeft een bekende sfeer, alsof het tweetal naar Noorwegen is gegaan, daar een boshuis hebben gehuurd en vanuit de huiskamer een complete plaat hebben opgenomen. Toegegeven, voor de 3voor12'ers onder ons heeft dit wel een hoog easy-listening gehalte. En misschien is dat ook wel waarom we hier bij een enkele luisterbeurt van gecharmeerd raken. 

Luister het hier terug.

LIEN

Ik Laat Je Gaan

Een relatie verbreken is nooit makkelijk, de heftige emoties vliegen alle kanten op en je weet vaak niet goed waar je die brok aan gevoelens kwijt moet. Zo giet LIEN dat in een lied: 'Ik Laat Je Gaan'. Tekstueel is er weinig ruimte voor verbloeming "ik laat je gaan, ik ben niet meer van jou." Kraakhelder. Een verder prima luisterlied met een terugkerend pianomotief en op de juiste momenten opwellende instrumentatie. Door het brave karakter is het zeker niet voor iedere muziekliefhebber.
 

Luister hier het nummer terug.

 

Captain Scarlett

Peace

Captain Scarlet is een jonge act die exact weet hoe ze een eigen vibe weten neer te zetten. De kracht hiervan zit vooral in de details. Als je de cover bekijkt van de single, dan geeft dat iets vertrouwelijks weg. Een soort herkenning, dat doorsijpelt in het nummer zelf. Op 'Peace' houden de krachtige vocalen de aandacht al vast, terwijl de bandleden overtuigen met sfeervolle overgangen. Hier willen we meer van.

Het nummer luister je hier terug.

Hermes Barzelini

Hoe Dan

Heb je de videoclip van Hermes al gezien? Hoe dan? Nee, het is niet wat je denkt. Zo heet het nummer. In de track vraagt Hermes zich af waarom jij überhaupt nog een papieren spoor volgt van crypto's, euro's en andere middelen. Kortgezegd, jij hebt geen idee. En daarmee volgt de rapper de voetsporen van zijn idool Nipsey Hussle die voor meer stond dan alleen een papieren biljet of gouden munt.

Liever luisteren, check de song hier.

Davy J

Wizard / Japan

Davy J brengt in één keer twee singles uit. De Haagse trapkoning knalt als een tovenaar op zowel 'Wizard' en 'Japan'. En knallen, is eigenlijk het enige wat je eruit kan halen. Gewoon lekker in de auto op volle volume aan zetten, dan valt het niet zo op dat de bars bijna niet te verstaan zijn in de zoutige mix. Jammer, want we hadden best willen horen wat Davy te zeggen had.

Luister ze hier terug.

STiCKFiGS

Ghosts

De beste poppunk wordt gemaakt door trio's. Green Day was een drietal tot en met American Idiot, daarna werd het al snel minder. De originele bezetting van Blink 182, ook met zijn drieën. STiCKFiGS is ook een drietal. Sam en Eelco kennen we nog uit Fexet (viertal, maar ook lekker) en Oropo is een nieuw gezicht achter de trommels. Het nummer 'Ghosts' lijkt het begin van een lang verwachte terugkeer van de act. In anderhalve minuut racen we naar het einde zonder dat het gehaast klinkt. Een klassiek poppunknummer met een lekkere solo, typische tweestemmigheid en bovenal klinkt het alsof er veel lol is gemaakt tijdens het schrijven van de song. 

Check hier de video.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.