‘I Want It’ was in 2018 het startschot voor rockband Alison’s Fall. In 2019 volgde de eerste EP. Floortje en Pepijn van der Kooy gingen met band en een stevige setlist het land door tijdens Popronde 2019. Toen bleef het stil, totdat de groep de afgelopen weken de singles ‘Insane’ en ‘Innocence’ uitbracht. Met nog twee extra nummers is de aanstaande EP Bad Time Stories, die op 14 oktober voor het eerst is te horen in de Zwarte Ruiter, bijna een feit.

“Ze mag niet meer zeggen dat ze verlegen is!"

“Schrijf dat maar niet op. Ze mag niet meer zeggen dat ze verlegen is! We zijn gewoon heel normaal.” Met die zin sluit Pepijn van der Kooy het interview af in Café September.

Eerlijk is eerlijk, dat het binnen drie kwartier over Disneyfilms gaat verwacht je inderdaad niet bij de harde kern van een rockband. Met allebei een glas cola op tafel praat het tweetal kalm en gedreven over hun plannen. Vooruit, ze zijn volledig zwart gekleed, en Pepijn draagt een oorbel – toch nog een beetje rock. “Wij zijn gewoon twee rustige mensen die toevallig heel erg houden van rockmuziek. En wij maken muziek. Harde muziek. Dat is wat wij het liefste doen. Maar we zijn óók verlegen, mensen vinden dat soms verwarrend.”, vertelt Floortje van der Kooy.

Verwarrend of niet, op 14 oktober staat Alison’s Fall met harde muziek een deur verder in de Zwarte Ruiter voor de EP Release van Bad Time Stories.

In 2018 brachten broer en zus Pepijn en Floortje van der Kooy als Alison's Fall hun eerste single uit. “Als mensen onze persfoto’s zien denken ze dat wij een tweemansband zijn. Maar we spelen met z’n vieren. Wij zijn Alison’s Fall, en we hebben de Alison’s Fall familie met Martin Brummelkamp en Douwe Hoonhout. Zij zijn heel belangrijk voor ons, als mensen en als muzikanten.”, aldus Floortje en Pepijn.

Floortje van der Kooy | zang + bas
Pepijn van der Kooy | gitaar + productie
Martin Brummelkamp | drums
Douwe Hoonhout | “Een soort live backingtrack.”

“Het zijn vier nummers met vier verschillende gezichten.”

Twee singles van de aankomende EP hebben inmiddels het daglicht gezien: ‘Insane’ en ‘Innocence’. “Het zijn vier nummers met vier verschillende gezichten. Het eerste nummer ‘Insane’ is stuwend. Het tweede nummer ‘Innocence’ is voor ons doen eigenlijk rustig. Het was ontdekken hoe je zo’n nummer interessant kan maken. De volgende twee nummers zijn wat speelser. Ze hebben sounds die normaal niet in standaard rockmuziek worden gebruikt.”, begint Pepijn. Allebei lachend: “Misschien zelfs wel autotune…”.

Twijfelend breekt Floortje in: “Mag ik al zeggen hoe de andere nummers heten…? Eén nummer heet ‘I Get It’. Dat gaat over hoe alles in deze moderne tijd online gaat. Er is heel veel informatie en zijn heel veel meningen te vinden. Hoe ga je daarmee om?”

“En het laatste nummer heet ‘Manipulator’. Dat gaat eigenlijk een beetje over Trump, misschien nu ook Poetin. Over dat mensen elkaar zo veel kunnen wijsmaken dat er hele oorlogen ontstaan gebaseerd op niks.” Even is het stil: “Dat klinkt wel heel heftig nu… helemaal niet gezellig. Haha. Maar de EP heet ook Bad Time Stories, je hoeft ook niet lekker te slapen. Ik had niet verwacht dat toen ik ‘Manipulator’ schreef, we ook echt in een oorlog terecht zouden komen.”

“Influencer zijn is echt vermoeiend, we hebben echt respect voor die mensen gekregen.”

Sinds oktober 2021 was het tot dit najaar op de socialmediakanalen even helemaal stil rondom de Haagse rockgroep. Floortje legt uit: “We zijn vorig jaar begonnen met het opnemen van onze plaat. We zijn gaan schrijven en uitzoeken wat we willen aangezien we toch niets anders konden doen. We waren wel al aan het plannen voor de release, maar toen kwam er weer een lockdown. Het duurt wat langer, priem.” “Het ging om het vinden van de goede timing. We hadden toch al lang gewacht. En als we het doen, dan moeten we er ook 100% ready voor zijn, niet half. Dat was het niet waard.”, vult Pepijn aan. 

“Eigenlijk alles van wat we nu uitbrengen hebben we helemaal zelf gedaan, van video tot aan artwork. Pepijn heeft veel aan de productie gedaan. Social media hebben we even losgelaten. Influencer zijn is echt vermoeiend, we hebben echt respect voor die mensen gekregen. [...] Omdat we veel thuis waren ga je ook anders denken en schrijven. We zijn er bewuster op gaan letten op hoe sound en tekst elkaar kunnen versterken. We hebben echt veel geëxperimenteerd en geleerd.”, gaat Floortje verder.

“Wij puzzelen veel samen, dat is heel gezellig.", zegt Pepijn. "Soms gaat het er pittig aan toe, maar daardoor krijg je wel een puur resultaat. Het is een wisselwerking. Dan past een stuk zang misschien beter ergens anders. Dat proberen we uit, en dan krijgen we nieuwe ideeën.” Floortje geeft een voorbeeld: “Bij ‘I Get It’ zaten we een beetje vast. Het was een tof nummer maar miste nog een dingetje. Ik deed toen voor de grap iets met mijn stem, en dat werkte! Door toevalligheden krijgen nummers een gezicht. Pep is heel direct, ik ben heel gevoelig. Pepijn hoort het meteen als ik niet alles geef of als er iets is.”

Pepijn kijkt begripvol: “Dat kan wel vervelend zijn, want ik weet dat er meer in zit en dan wil ik dat eruit halen. Dat kan nogal direct overkomen. Dat is soms niet leuk, maar als we de studio uitgaan is er nooit ruzie. Muziek is een basis voor onze relatie als broer en zus. Maar daarbuiten kunnen we het ook prima met elkaar vinden als niet-muzikanten.” Floortje lacht: “Natuurlijk hebben we het ook over andere dingen dan muziek. We kunnen ook met z’n tweeën Disneyfilms kijken… Ok, dat is misschien meer mijn ding. Spelletjes spelen dan.”

“Een visitekaartje om te laten weten dat we er weer zijn.”

In 2019 had Alison’s Fall de wind mee, de groep deed zelfs mee aan de Popronde. In 2020 kon daar een grote streep doorheen. “Shows en festivals kwamen binnen, we werden betaald. Het ging echt lopen. We hopen dat deze release weer een stapje is waarmee we kunnen aangeven dat we er weer zijn en er klaar voor zijn.”, aldus Pepijn. “Het liefste spelen we live, en maken we mensen blij… of geven we ze in ieder geval een gevoel.” zegt Floortje lachend wanneer haar broer bedenkelijk kijkt. “Maar we willen dus heel veel live spelen, en het kan op dit moment gelukkig weer. Daar focussen we ons op.”

Pepijn: “Voor nu ligt die focus 100% op deze EP. Deze release afmaken. We gaan geen echte EP-tour doen. De EP is een visitekaartje om te laten weten dat we er weer zijn. Volgend jaar zomer willen we het festivalseizoen meepakken, écht weer in business zijn.” “De nieuwe EP staat wel al in de setlist voor Museumnacht. Er hangt een grote kroonluchter [in Pulchri Studio, red.], het is belangrijk dat we die niet naar beneden spelen, haha.”, voegt Floortje toe.

“We gaan lekker onszelf zijn en veel te hard spelen in een veel te chique zaal. Als mensen na museumnacht denken van “die rockband was tof… of misplaatst”, zou dat mooi zijn. Als ze het maar hebben over die rockband!”, concludeert Pepijn.