Op vrijdag 21 oktober kwam de EP 'I Bet You A €5er’ van het minimalistische electropunk duo Mye_Taai uit. De band vertelt een verhaal door middel van dialogen, tirades en commentaren vol verbitterde observaties over politiek, onrecht, het hedendaagse werkende leven, kapitalisme, de samenleving en de kunst- en muziekcultuur. Dit alles met een bite, een lach en veel English banter. Voorafgaand aan het optreden in The Grey Space - een paar dagen eerder tijdens de Haagse Popweek - spreken we de band over de EP en blijven we natuurlijk even hangen om het duo live te zien.

Minimalistische aanpak, maximaal bereik

Mike en Rik zitten er bij binnenkomst in The Grey Space relaxed bij. De soundcheck is geweest en het is wachten tot de show kan beginnen. “Een vierkoppige band heeft altijd veel dynamiek, zowel qua spullen als meningen. Het is een soort familie die je moet managen”, vertelt Rik, de man achter de draaitafels. “Als wij aankomen zijn we in een kwartiertje, half uurtje klaar met opbouwen en de soundcheck. Dan heb je nog even een leuk gesprek met de technici en kan je beginnen. Je hoeft bijna niets mee te nemen. Dit alles geeft ademruimte om veel plezier te hebben in wat je doet.”

De rollen in de band zijn duidelijk: Mike maakt de muziek en Rik probeert dit te versterken en daarbij te helpen. Mike doet live de woorden en Rik verzorgt de muziek en het ritme van de live show. Rik: “Voor een van onze eerste optredens vroeg ik aan Mike: ‘Ga jij ergens wat zeggen op het podium? Wil je dat ik deze plaat direct aanzet of bouwen wij dit op? Hoe doen we dit?’ Alles was goed. Dat is relaxed. Zo kan ik het ritme van de show zetten.” Mye_Taai evolueert naar wat het kan zijn met z’n tweeën. “Dat is mooi”, vindt Mike. “Ik word er wel warm van. Je ontdekt nog steeds nieuwe dingen. We trekken ‘m er wel naar toe. Nu is er de EP. Live doen we veel meer, maar dat komt later uit.” Naast de EP staat er namelijk een album klaar dat al gemasterd is. Mike: “Daarachter staan ook nog drie albums, waar we nu langzaam doorheen gaan. Voorheen zou ik altijd meteen naar het laatste gaan, maar nu denk ik dat Mye_Taai een heel goed groeiproces gaat doormaken.”

Mye Taai

Mye Taai

Mye Taai

Wedje leggen

Mike moet even graven naar hoe het ook al weer precies zat met de EP. De nummers ervan zijn geschreven in het begin van de coronatijd toen iedereen thuis zat. Op de EP staat 3,5 nummer. Mike vertelt waar het over gaat:

'The New Public Shitters': “Het intro is ontstaan uit wandelingen maken met de hond ’s nachts. Toen mocht je alleen ’s nachts naar buiten met een hond. Dan zie je hoe mooi en lelijk een stad is. Vooral ook hoe leeg sommige gebouwen staan.”

'Rip A Tenner Out Of Him': “Dit bestaat uit een conversatie en gedeeltelijk uit YouTube comments. Ik zat een livestream te kijken waar zulke goede comments voorbij kwamen dat ik dacht ‘hier zit gewoon een dialoog in’. Deze mensen kennen elkaar niet maar sluiten naadloos op elkaar aan. Daar kan ik best bits van gebruiken en daar een eigen draai aan geven. Daardoor is het bijna een soort telefoon-/chatgesprek wat iemand met zichzelf houdt.”

'Massively Eaton': “Dat is een kritische noot op stomme mensen: hoe mensen soms kunnen doen in hun gedrag, waarin ik denk: ‘luister ff, doe even normaal!’ Het zijn meer observaties van wat ik zie en wat me stoort, maar ik probeer niemand echt onderuit te halen. Dus je moet het niet allemaal persoonlijk nemen.”

'McKroket': “Dit is geïnspireerd door de rij voor de McDonald’s bij de Binckhorst. Daar staat altijd een gigantische rij, no matter what. Altijd lichten, dure auto’s en dat soort dingen. Als je dit wil, stap dan uit en loop naar binnen. Dan ben je drie keer zo snel aan de beurt. Dat is de goede gedachtegang. Je kan je leven veel makkelijker maken als je net even anders nadenkt.”

De muziek en teksten hebben veel raakvlakken met Groot-Brittannië. De teksten zijn regelmatig gevuld met Engelse banter en uitdrukkingen. Hierdoor merkt Mike op dat sommige grappen of verwijzingen in Engeland soms beter worden begrepen dan in Nederland. Ook de titel van de EP I Bet You A €5er is een Engelse uitdrukking die in het Nederlands vertaald kan worden als een wedje leggen. “Er staat een euroteken in de titel, maar het briefje op de artwork is vijf pond. Wat we doen is vaak Brits, maar ik vond het wel te lame om een pondteken te gebruiken”, legt Mike uit. “Het briefje van vijf pond hebben we geleend en netje teruggekeerd naar de eigenaar.”

De mastering is niet Brits, maar is gedaan door een Amerikaan: Unkewl Sound. Mike: “Hij zag ons op instagram en toen raakte hij hooked. Hij had een mail gestuurd en gevraagd ‘kan ik jullie helpen met iets?’ Hij is fan, geen idee waarom. Volgens hem doet hij niet zo heel veel, maar wij horen dat hij meer lucht erin gooit.” Ondanks het vele mailcontact blijft het voor het duo een mysterie wie de man is die, zonder er iets voor terug te hoeven, alles mastert.

Mye Taai

Live in The Grey Space

Het optreden vindt op de woensdagavond van de Haagse Popweek plaats in The Grey Space. De toegang is, hoe kan het ook anders, vijf euro. In de kelder is het donker en het ‘podium’ in de hoek is rood verlicht. Het voelt als de juiste rave-achtige setting voor een optreden als dit. De set start met de eerste drie nummers van de EP en we moeten zeggen: de omschrijving minimalistische elektro punk klopt als een bus. We horen minimalistische beats met baslijnen die worden aangevuld met allerlei andere geluiden waarover zanger Mike zijn kritische teksten met een Brits accent brengt. Het voelt bijna als een spoken word voordracht aangekleed met muziek. Helaas voor ons zijn wij niet helemaal thuis in de Engelse referenties en uitdrukkingen, dus we krijgen niet alle betekenis mee; maar bij het nummer ‘McKroket’ krijgen we wel trek in de Mac. Dat is ongetwijfeld niet helemaal de bedoeling.

Het duo heeft plezier op het podium en houdt contact met elkaar. Halverwege de set laat Mike een t-shirt zien dat hij even daarvoor kreeg. Het blijkt gemaakt te zijn door een vierjarig kind van wie het briefje van vijf pond eigenlijk was, als dank voor het teruggeven. Ahhhh.

Het geluid in The Grey Space staat wat zacht, waardoor de beats en bas niet dreunen en voelbaar zijn zoals we gewend zijn bij electronische muziek. Hierdoor is het optreden qua sound wat vlak, wat de dansbaarheid beperkt. Ligt dat aan de productie van de nummers of puur aan het volume? Wij denken beide. Wel hebben we het idee dat de productie in de nieuwere nummers al verder geëvolueerd is. Hopelijk neemt de band de ‘oudere’ nummers daarin mee.

** Later bleek dat de subwoofer in de zaal niet aan stond. Hierdoor hoorde de zaal niet hetzelfde als de band in het laag. Zonder subwoofer zijn lage dreunende voelbare bassen niet haalbaar.

Mye Taai

Mye Taai