En dan is het alweer mei. Maar voor we verder gaan, kijken we eerst nog even terug. Want naast festivals (Rewire! The LIFE I LIVE!) barstte april ook weer van de nieuwe releases van Haagse artiesten. Zoals Voodoo Chambers, Maxine en Son Mieux.

Voodoo Chambers

The Night of the Snake

Al sinds het onstaan van de band zet Voodoo Chambers, een muzikaal trio bestaande uit Koen Herfst, Timothy Dunn en Valerio Recenti, zich in om hun luisteraars te beheksen. Muziek is voor deze heren een totaalervaring. Een combinatie tussen dans, visuele elementen, poëzie, mysterie en een verscheidenheid aan genres. Natuurlijk komt een deel daarvan beter tot zijn recht in een videoclip of live, maar geen zorgen. Deze combinatie werkt.

Bij het lezen van de naam van het nummer denk je wellicht “dat klinkt wel duister”. Dat is het ook. Met The Night of the Snake zet Voodoo Chambers weer een lekker broeierig nummer neer, met opzwepende percussie en af en aan bijna fluisterende zang. Je waant je bijna een ongenode gast bij een duister (muzikaal) ritueel. Het kan niet alleen maar feest zijn.

Maxine

Only Us

Als je je huis de laatste tijd hebt verlaten, heb je wellicht gemerkt dat de zomer weer voor de deur staat. Naast het zonnetje, de bijbehorende vakantie en het strand hoort daar nog een ander cliché bij: de zomerliefde. MAXINE (Learn to Love, DON.T) schreef Only Us, een nummer over een zomerliefde uit haar verleden.

Het is een lekker zoet nummer dat ook technisch prima in elkaar zit. Denk genoeg verwijzingen naar hoe jij en je liefde de enigen zijn die elkaar begrijpen, en het gevoel van vlinders in de buik. Is het een beetje een cliché? Natuurlijk. Maar na twee depimerende jaren vol coronagezeik is er echt wel weer wat ruimte voor een vrolijkere toon.

Son Mieux

Multicolor

Son Mieux begint de lente met nieuwe single ‘Multicolor’

Doe je ogen dicht en het is de eerste 17 seconden net alsof Robbie Williams ‘Let me entertain you’ gaat inzetten terwijl iemand anders daar de melodie van ‘Daddy Cool’ overheen knalt. Gelukkig hoor je vrij snel de aangename stem van Camiel Meiresonne en blijkt dit alles niet waar.

Lees hier de hele update

Madhara

Kayaway

Madhara beschrijft nieuwe single 'Kayaway' als 'een vrije improvisatie geïnspireerd door een medicijnlied van de huili kuin-stammen uit Brazilië'. Het resultaat van de jamsessie is een hypnotiserend stukje muziek. We horen lang uitgesponnen synthakkoorden waar zangeres Leah Uijterlinde in een taal die wij niet kennen overheen zingt. Percussie en klarinet (of is het saxofoon?) voegen elk een eigen dimensie toe.

Kayaway is een nummer om in weg te zakken, en is met vier minuten en zestien seconden eigenlijk te kort. Wij nemen ons petje af voor wie dit zo uit de mouw schudt.

Ome Guus

Hand Solo

Hand Solo is het debuut van Ome Guus en KNETTER GANG, maar zij zijn zeker geen groentjes te noemen. We herkennen leden van onder andere legendarische Haagse hiphopgroepen NuClear Family en Kern Koppen. Op Hand Solo is de invloed van vroeg jaren '90 hiphop alomtegenwoordige. Grimmige beats, hooks en soepel verweven samples en skits.

Het is alsof de Geto Boys, Wu-Tang Clan en Mobb Deep in de studio aanwezig zijn. Al hebben die vooral de flow aangehoord, want de schijf is Nederlandstalig. Aanbeveling vanuit ons is om het werk zeker een paar keer te draaien, want elke track heeft een uitwerking als een zoet pepermuntballetje. Pas na de harde bite proef je de zoete binnenkant. Zalig. Luisteren dus.

Hermes Barzelini

54 BARZ

Hermes Barzelini is vergelijkbaar met het luchtalarm: iedere maand horen we hem weer. Dit keer met nieuwe track '54 BARZ'. De titel zegt eigenlijk al alles, want de rapper komt met een opeenstapeling van punchlines en laat in korte tijd zien waarom hij zo'n geliefde rapper is. Ook de flows van Hermes zijn weer scherp. Volgende maand horen we weer van de rapper. We zijn benieuwd waar hij dan mee komt.

ARCH

Lost

Van ARCH is weinig bekend. Het is een alternatieve rockband uit Den Haag, en debuutsingle 'Lost' is dan een opvallende manier waarop dit mysterieuze kwartet zichzelf introduceert. We horen een akoestische gitaar in het verlengde van Steven Wilsons side-project Blackfield. De song wordt gekenmerkt door een intiem karakter met een opwekkende uitwerking. Wie goed luistert laat zich gemakkelijk verdwalen in de puurheid van ARCH. De heren hebben geen knallend einde of zwaar overstuurde riff nodig om de aandacht op te vragen. Sjieke alternatieve rock dus. Een uitstekend debuut, dat vooral voor liefhebbers van vroeg Coldplay - dat is een compliment - en Radiohead is weggelegd.

NICK.ILL.SON

IK BEN DER

“What you see is what you get"

Nick Cromberge is een bekende in de Haagse hiphop scene. De muzikale duizendpoot is labeleigenaar, rapper en producer. Door veel voor anderen te werken, is Nick zelf op de tweede plaats komen te staan, waardoor hij naar zijn gevoel stil heeft gestaan. Tijdens de pandemie heeft hij zichzelf herontdekt. ‘Wie ben ik? Waar sta ik? Waar wil ik heen? Waar sta ik achter? Wat voor muziek maak ik?’ Met het beantwoorden van deze vragen is het debuutalbum 'IK BEN DER' ontstaan, waarin de wereld kennis kan maken met de artiest NICK.ILL.SON, zowel op persoonlijk als muzikaal vlak.

Lees hier ons interview met NICK.ILL.SON.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.