Nick Cromberge is een bekende in de Haagse hiphop scene. De muzikale duizendpoot is labeleigenaar, rapper en producer. Door veel voor anderen te werken, is Nick zelf op de tweede plaats komen te staan, waardoor hij naar zijn gevoel stil heeft gestaan. Tijdens de pandemie heeft hij zichzelf herontdekt. ‘Wie ben ik? Waar sta ik? Waar wil ik heen? Waar sta ik achter? Wat voor muziek maak ik?’ Met het beantwoorden van deze vragen is het debuutalbum 'IK BEN DER' ontstaan, waarin de wereld kennis kan maken met de artiest NICK.ILL.SON, zowel op persoonlijk als muzikaal vlak. Op een vrijdag ontmoeten we elkaar op het zonovergoten Plein om te praten over de nieuwe independent start die de artiest maakt.

NICK.ILL.SON is afgestudeerd als muziekproducer en heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan door andere mensen te begeleiden en te coachen. “Ik was zelf gesigned bij mijn eigen label ILLERVERSUM, maar ik bracht heel weinig uit. Als je zoveel in de studio zit, dan merk je dat je als je zelf tips kan geven, het zelf ook kan.” Onder de naam NICK.ILL.SON heeft Nick ruim zeven jaar producties gedaan voor anderen, zoals AVA NOVA en Asezina. Nu wil Nick een nieuwe start maken. “NICK.ILL.SON kenden mensen eigenlijk niet als een artiest. Het voelt daardoor net alsof ik een nieuwe artiest ben die niemand kent. Dit is ook hoe hij het naar buiten brengt. “Ik vind dat mensen kennis moeten maken met mij en niet voor wat ik voor andere mensen heb gedaan.”

Het album bestaat uit vijftien tracks, volledig zelf geschreven, opgenomen, gemixt, gemasterd en independent uitgebracht. Ook heeft de artiest veel gefreestyled in het proces. “Ik maak al mijn hele leven muziek, het gaat echt vanzelf. Hoe meer ik nadenk, hoe verder het van mezelf af staat. Zodra ik niet nadenk en op mijn gevoel dingen doe, dan komen er de beste dingen uit. Alle nummers die ik ‘gemaakt’ heb, zijn niet op het album gekomen omdat ik voel dat die niet dicht bij mezelf liggen. Ik ben te veel aan het nadenken, vergelijken met anderen, een bepaalde sound aan het maken. Ik denk dat ik mezelf in de zoektocht wel echt gevonden heb, vandaar ook de albumtitel: dit is wie ik nu ben en wie ik ga blijven.”

Op de vraag wie de artiest heeft gevonden is het antwoord: een kalme geest, creatief en hardwerkend. Nick maakte lange dagen alleen in de studio waar hij regelmatig werd geconfronteerd met zichzelf. “Ondanks dat niemand op me let, maak ik wel die moves. Dat vind ik mooi. Ik merk ook op het album dat ik het echt naar mijn zin had.” Ook als persoon is Nick gegroeid. “Ik ben relaxter in de omgang. Vroeger wilde ik van niemand iets weten, deed mijn eigen ding. Ik wilde ook niets delen, terwijl ik het nu juist mooi vind om andere mensen te helpen. Ik heb me meer opengesteld en heb dingen geleerd. Die wijsheid wil ik meegeven aan anderen. Er zijn veel lines in het album waarvan ik denk dat mensen er wat aan kunnen hebben. We zijn allemaal mens, we hebben allemaal dezelfde struggles.”

IK BEN DER

Nick vindt het lastig om over zijn eigen muziek te praten. Muziek moet voor zichzelf spreken. “Ik ben straight forward. Ik ga er geen doekjes omheen winden. Dit is wat het is. Dit is wat ik voel. What you see is what you get.” Ook het album omschrijven vindt de artiest lastig, omdat het een verhaal met meerdere kanten is. Eén track belichten geeft een te eenzijdig beeld, er is voor ieder wat wils. In het album zit veel humor, maar ook serieuze zaken en emoties komen aan bod. “Het leven is serieus en het is allemaal best wel zwaar. Er zijn zoveel verwachtingen en verplichtingen. Maar ook: have fun! Mensen mogen dingen ook met een korreltje zout nemen.”

Er staan gevoelige nummers op de plaat. ‘Doet Me Pijn’ gaat bijvoorbeeld over de struggle met relaties, zowel op het gebied van liefde als vriendschap. De conclusie die Nick in dit nummer trekt is: anderen gelukkig maken is mooi, maar zij kunnen alleen zichzelf gelukkig maken. Soms moet je dingen loslaten. Geluk zit binnen in jezelf, het is niet extern. “Ik ben best wel spiritueel. Ik geloof heel erg in law of attraction. Als je alleen continu negativiteit op je mind hebt dan komt het ook weer terug op je pad. Het is lastig om daar uit te breken, dat niet als excuus te gebruiken. Ik visualiseer waar ik naartoe wil en daar blijf ik op focussen. Ik hou van positieve dingen. Daar ren ik naartoe."

NICK.ILL.SON - IK BEN DER

Een aantal lines op het album:

‘Ik heb iets op mijn chest, voel me niet als de rest
Ik leg het je uit als een test, maar ik denk niet echt dat je beseft’

“Hierin vertel ik hoeveel werk er in het album zit en dat anderen het er niet altijd voor over hebben, of dit kunnen of doen. Ik voel me ook niet als de rest omdat ik keihard werk, in vergelijking met veel andere rappers.

‘Geen tijd, geen tijd, het leven net een wedstrijd,
Op de grind, altijd, dus ik ren je weer voorbij, 
En ik zwaai nog effetjes opzij, dag!’

“Dit gaat letterlijk over het gefocust zijn op jezelf. Je hebt geen tijd meer om op anderen te letten. Die wedstrijdmeters maak je door dingen te doen, dus door te grinden, door hard te werken. Met humor ren ik je voorbij. Leuk dat je kijkt maar ik kan niet blijven.”

‘Ik ben er nu bijna, de tijd is gekomen, ik kan niet meer terug, heb een eindje gelopen.
De pijn die was nodig om stappen te maken, geen zolen meer over, maar kom er echt.’ 

“Soms kun je aanvoelen dat je op het juiste pad loopt. Niet alles gaat altijd soepel en precies zoals je wil. Ups en downs horen bij die lange weg. Juist wanneer het tegenzit maak je vaak de beste stappen. Zolang je in jezelf geloofd en niet opgeeft kun je komen waar je wil."

Comfortzone

In de studio voelt de producer zich comfortabel. NICK.ILL.SON maakt veel beats, waardoor hij altijd iets op de plank heeft liggen. Een van de nummers op het album heet ‘Zweef’. Dat gaat ook deels over het proces: je weet niet waar je begint en waar je precies eindigt. “Muziek maken is een soort koken: je neemt een beetje kaas, beetje kruiden, beetje peper, beetje zout en uiteindelijk heb je een gerecht. Soms begin ik met drums, dan krijg ik een beetje inspiratie, dan rap ik er wat overheen en dan denk ik: misschien moet er een pianootje overheen. Beetje schaven, beetje erbij. Het ontstaat zo vanzelf. Het is wat ik op dat moment voel, ik ga altijd mee in mijn emoties.” De nummers zijn meestal dezelfde dag al klaar. “Ik weet ook wat ik kan, dus ik ga niet opeens iets doen wat ik niet kan. Waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken?”

Als het een dag niet lukt in de studio gaat de producer aan de slag met andere zaken, zoals het maken van een social media plan. De artiest blijft zich nu pushen om zich te ontwikkelen. “Je groeit niet in je comfortzone. Ik ben altijd dat aan het opzoeken. Bijvoorbeeld met mijn grill. Ik word elke dag aangekeken. Vroeger had ik problemen met mijn tanden, dus ik schaamde me heel erg. Nu heb ik van mijn negatiefste kant mijn positiefste kant gemaakt. Ik durf nu te lachen, dus iedereen die nu kijkt, kijkt er op een andere manier naar. Ik heb dat geswitcht. Als je je zwakke punt weet, maak daar je sterke punt van. Zo maak je moves.”

Nick is niet van plan het live gemakkelijk en comfortabel te maken. De artiest is heel wat van plan als one-man band. Met een looping station, drumcomputer, keyboard, laptop en mic gaat hij alles live doen, geen press and play dus. “Je kan wel heel veel dingen zeggen over de muziek, maar als mensen het zien en meemaken dan krijgt het een heel ander effect. Nu kan ik het eindelijk echt laten zien wat ik voor ogen heb. Ik vind dat je jezelf wel moet onderscheiden. Als negen van de tien rappers allemaal optreden met een dj en usb-stick, ga je dat dan ook doen? Daar is niet over nagedacht in mijn ogen. Ik laat live zien dat ik ook daadwerkelijk de beatmaker en producer ben. Een rapper is iemand die in de studio komt en iets opneemt en dan is hij klaar. Een artiest is meer dan dat. Dus ik zie mezelf ook niet als een rapper.”

Erkenning

Waarde hecht Nick vooral aan erkenning, zowel uit de eigen omgeving als landelijk. “Ik wil gewoon dat mensen zich realiseren dat ik het goed doe. Als je niet doet wat iedereen doet, dan kan dat soms niet in de smaak vallen.” Een artiest die Nick als inspiratiebron ziet is Kanye West. “Hoeveel haat heeft die man wel niet gehad? Hij rapt nooit over iemand neerschieten, hij is gewoon heel real. Hij vertelt veel knowledge, deelt veel goede dingen. Daar kan ik mezelf mee identificeren.”

Voor nu is NICK.ILL.SON een nieuwe weg ingeslagen. Het album laat zien waar hij nu staat. “Het is een begin dus waar het eindigt weet ik niet. Ik weet in ieder geval wel dat ik na dit album nog veel meer muziek ga uitbrengen. Dat ga ik waarschijnlijk doen op de manier hoe ik nu werk: independent. Dat voelt voor mij lekker. Ik wil uiteindelijk een van de grotere artiesten worden op hiphop gebied.”

Wil je meer weten over het label ILLERVERSUM? Bekijk dan hier de documentaire.