Ergens, verstopt tussen wegblokkades en bouwplaatsen in, op de Binckhorst bevindt zich het Sweatshop Skatepark. Een plek die ruimte biedt aan skaters maar ook aan creatievelingen. Een van die creatievelingen is gerenommeerd producer en muzikant Tijmen van Wageningen. Hij verhuisde, ongeveer twee maanden geleden, zijn studio uit een antikraakpand in Moerwijk naar het skatepark en nu geeft hij tijdens de Haagse Popweek een workshop DIY-recordings.

 "Ik produceerde in 2015 de debuutplaat, Third World Nightclub,  van DANDANA, waar ik later ook bij ben gaan bassen. Zij hadden een oefenruimte op het terrein van het Skatepark en afgelopen zomer hebben Gianni Tjon (ex-Dandana, Supersonic Blues, Kulóu), Laurens ten Berge (The Womb) en ik de handen ineen geslagen en een studio gebouwd." In de studio zit Tijmen tegenover ons zijn koffie te drinken. "Het terrein is supervet. Er zijn oneindig veel mogelijkheden hier, dus het leek ons een toplocatie voor de studio." Binnenkort, vertelt Tijmen ons, verhuist het skatepark naar de RAC Hallen in Laak. Daar wordt het een nog ambitieuzer park waar onder andere getraind gaat worden voor de Olympische Spelen. "Ik wil heel graag meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Ik denk dat we de wijk Laak veel kunnen bieden en daarnaast is de samenwerking met het skatepark ideaal. Het is nog niet 100% zeker dat we een plek gaan krijgen, maar ik heb goede hoop."

"Een skatepark bij de studio hebben brengt heel veel voordelen met zich mee. Af en toe nemen we in die hal dingen op, zo hebben wij weleens drums in de pool opgenomen omdat de akoestiek daarin heel anders is. Het is daarnaast ook fijn om tussendoor af een toe een stukje te gaan skaten," lacht Tijmen. Naast de opname-functie van het skatepark, is het plan dat er ook live-sessies en kleine concerten van acts georganiseerd zullen worden. De hal is door de akoestiek een bijzondere plek voor optredens. "Het galmt er enorm, dus niet elke band werkt even goed daar, maar het heeft een heel bijzondere vibe."   


(Tekst gaat door onder de foto)

Tijmen vertelt ons ook wie er zoal in de studio zitten: "De studio is nu al flink in gebruik. Onder andere Kulóu en Torii zijn hier bezig met albumopnames. Ook ben ik bezig met het produceren van de debuutplaat Haarlemse band Severin Bells en het tweede album van DANDANA." Vooralsnog komen de acts die van de ruimte gebruik maken voornamelijk via de mensen van The Womb, maar in principe kan iedereen langskomen. "Van de originele bezetting van The Womb zijn alleen Laurens ten Berge en ik over," legt Tijmen uit. "Verder zijn Giani Tjon (ex-DANDANA, nu Kulóu en Supersonic Blues) en Domenico Mangione (Torii) ook bezig met het opnames hier."

De studio wordt dus al volop gebruikt door Tijmen en consorten. "De opname mogelijkheden op een unieke plek als deze zijn oneindig wanneer je creatief weet om te gaan met de beperkingen van een DIY studio," zegt Tijmen. "De opnames van de tweede plaat van Dandana zijn een goed voorbeeld. Voor die plaat ben ik eerst met de band naar Gambia gegaan, waar met lokale muzikanten een basis voor de nummers gelegd is. Nu ben ik hier bezig met het afmaken ervan en worden er, hier in de studio, nog overdubs ingespeeld."

"We hebben veel plannen voor toekomstige projecten, samenwerkingen en evenementen die we onder de vlag van the Womb studio willen realiseren," zegt Tijmen. "Deze studio moet ook echt een laagdrempelige muzikale broedplaats zijn waar verschillende producers/engineers en bands met een passie voor DIY-recording terecht kunnen om hun projecten op te nemen."

(Tekst gaat door onder de foto)

 

 

 

"De opnamemogelijkheden zijn oneindig."

Tijmen van Wageningen

Tijmen van Wageningen studeerde tot 2010 aan het conservatorium in Amsterdam waarna hij weer terugkeerde naar Den Haag. Hij gaf zeven jaar les aan de Popschool Den Haag, in het Koorenhuis. Nu is Tijmen al twee jaar gestopt om zich te focussen op het opnemen en produceren. Hij produceerde "Rolling With The Punches" van DI-RECT en verschillende andere bands. "Die plaat van DI-RECT hebben we grotendeels in Amsterdam opgenomen, maar de demo's namen wij allemaal bij mij thuis op. Sterker nog, de demo van 'Crazy Madonna' is uiteindelijk onveranderd op de plaat gekomen."

Omdat Tijmen precies weet wat hij doet, vindt hij dat deze studio niet onderdoet voor een professionele studio van €600,- per dag. "Ik weet precies wat er gedaan moet worden en het materiaal hier is ook goed. Er kunnen misschien niet 32 kanalen tegelijkertijd opgenomen worden, maar verder doet het hier nergens voor onder."

Naast het zelf opnemen, mixt Van Wageningen graag materiaal van andere acts dat al eerder is opgenomen. "Als ik niet de opname doe houd ik meer tijd over om zelf muziek te maken, en dat doe ik ook heel graag." Tijmen ziet zichzelf daarom ook als een hybride vorm van muzikant en producer. "Ik had het doel dat ik voor mijn 30e tien LP's had opgenomen. Dat is uiteindelijk ook gelukt, mede omdat Kern Koppen vier platen in één jaar opnamen. Maar ik wil ook altijd zelf muziek blijven maken."

 

"Door de vier platen in een jaar van Kern Koppen, heb ik voor mijn 30e al tien LP's uitgebracht."

Workshop
"Tijdens de workshop wil ik mijn eigen ervaring delen. Dankzij mijn vader en broer (Ernst en Bas van Wageningen, Basementstudio en Di-Rect, red.) ben ik praktisch opgegroeid in een studio, dus ik had een soort voorsprong. Maar sinds het conservatorium ben ik zelf echt heel veel bezig met opnemen," vertelt de producer. De noodzaak van de workshop is volgens Van Wageningen voornamelijk ontstaan door de eindeloze mogelijkheden die er nu zijn. "Iedereen kan tegenwoordig zelf opnemen op een zolderkamertje. Omdat ik zelf al redelijk wat ervaring heb kan ik mensen sturen en uitleggen hoe je daar, goedkoop, het beste uit kunt halen."

Deelnemers aan de workshop worden gevraagd zelf ook opnames mee te nemen. "Op die manier kan ik een beetje zien wat voor vlees ik in de kuip heb, waar mensen mee bezig zijn en wat het niveau is. Ik kan, mochten mensen dat willen, de hele workshop lang als een nerd geartalk gaan houden. Maar dat zou voor absolute beginners niet interessant zijn," aldus Tijmen. "Uiteindelijk zullen preproductie, het materiaal en de song zelf centraal staan tijdens de workshop."

De Workshop DIY-recording vindt woensdag 24 oktober plaats in de WOMB studio, bij skatepark Sweatshop. Tickets en meer informatie zijn hier te vinden. (Maximaal 15 deelnemers, dus vol=vol.) Lees ook ons artikel over alle workshops en een interview met Janneke van Popradar hier.