Om te beginnen: gelukkig nieuwjaar. Jeetje, 2022 alweer. Maar we kijken nog heel even terug, want op de valreep van vorig jaar brachten Haagse muzikanten nog best wel wat leuks uit. Van antifascistische punk tot aan ballades van de zee; we hebben het allemaal beluisterd. Opdat we er dit jaar maar weer volop in levende lijve van mogen genieten.

La Loye

to live underwater

We schrijven veel te weinig over de band La Loye terwijl dit misschien wel een van de spannendste acts is met Haagse connecties. Onlangs kwam de EP to live onderwater uit waarop de band zich van diens beste kant laat zien. Lieke Heusinkveld maakt prachtige fluisterindiefolk. Melancholische, kleine, liedjes met prachtige arrangementen. Muziek om heel filmisch mee uit het raam te kijken terwijl de regen zachtjes tikt. Een absolute aanrader voor liefhebbers van Julien Baker en Big Thief, maar eigenlijk verplichte kost voor iedereen die ook maar een beetje van muziek claimt te houden. 

Tommy Brown

Live at Paard

"Zo hebben de mensen toch weer iets te luisteren."

Alle grote bands deden het; een liveplaat uitbrengen. Meestal vol met bekende hits, maar dan met de live-imperfecties en publiekgejoel op de achtergrond. Vanuit ons eigen PAARD dacht Tommy Brown ook een EP uit te brengen......

Lees hier de hele update.

 

 

Horizontal Side Members

Sunny Days

Sunny Days is het nieuwe album van de Horizontal Side Members. Ironisch, nu een zonnige dag niet meer dan een vage herrinnering lijkt. Overigens niet te verwarren met het nummer 'Sunny Day', dat in april al in onze Haagse Nieuwe stond. Nu we erover nadenken, stonden de heren ook al in de edities van februari en augustus. Er wordt dus lekker aan de weg getimmerd. We beschreven de muziek van Horizontal Side Members al eens als vrolijk, catchy en gestoeld op een stevig sixties fundament. Daar staan we na het luisteren nog steeds achter. Niet allemaal even vrolijk, dat kan ook haast niet na zo’n jaar, maar zeker catchy en vooral erg sixties.

Son Mieux

The Mustard Seed

Terwijl mensen zich op muzikaal vlak druk maken om de Spotify jaaroverzichten waarmee de Zweedse streaming-gigant leuk laat zien dat ze echt alles van je weten, bracht Son Mieux gewoon nog even een volledig album uit. The Mustard Seed is na pt. I nu compleet. Helpt dit album ons de winter door?

Lees de hele update over het album hier. Benieuwd naar het creatieve proces? Eerder dit jaar spraken we met Camiel hierover.

Voodoo Chambers

Inside Your Room

Voodoo Chambers lijkt geen last te hebben gehad van de pandemie. Ze stelden zich in 2020 voor aan de wereld en ook op de valreep van het tweede coronajaar wordt er nog een nieuw nummer uitgebracht. ‘Inside Your Room’ sluit naadloos aan op de vorig jaar verschenen EP Prologue, waar onder andere ‘Devil In My Blood’ en ‘Skin Me Raw’ opstaan. Even duister, maar toch toegankelijk en stiekem ook dansbaar. Wij kunnen niet wachten om deze band eens live te zien.

Kopsmart

Zêdrift

De Scheveningers van Kopsmart brachten in december gewoon drie nummers uit. Over 'De Prenter' schreven we eerder al. Toen spraken we ook zanger/gitarist Arie Spaans die vertelde over het zingen in het Scheveningse dialect. Dat gebeurt ook op 'Zêdrift', waarvan de muzikale invloeden een stuk oostelijker liggen. Bijzonder genoeg klinkt dat helemaal niet vreemd in een nummer dat gaat over de zee, die ook prominent aanwezig is in de clip van het nummer. Samen met 'Ope Waeter' heeft Kopsmart nu drie compleet verschillende nummers uit die allemaal een zekere melancholie gemeen hebben. Dat smaakt naar meer.. 

Toprot

Up with the Punx

De anarchistische punkers van Toprot hebben nieuwe muziek de wereld in geslingerd. Begin december kwam namelijk de ep Up with the Punx uit en daarop vinden we negen minuten en 47 seconden aan rechttoe rechtaan punk, verdeeld over vijf nummers. Na Straight Outta Moerwijk uit 2019 is het volgens onze berekeningen de tweede plaat van de zelfbenoemde "drunk Punx from Den Haag."

Lees hier de hele update

Knimes

Adventures in Improvised Music

Jazz is van zichzelf al avontuurlijk, vandaar dat de toepasselijke titel van de genre-deviant knimes wijst op het genre jazz. Adventures in Improvised Music is een compleet ander beestje dan voorgaand werk Algorhythms Pts I + II. Muzikaal gezien dan. Al wisten we vorig jaar al dat dit album eraan zat te komen. Het meest opmerkelijke feitje is dat geen enkel nummer te langdradig is of overmoedig aanvoelt. Dit instrumentale avontuur is door zijn compactheid precies impactvol. Een fijne plaat die vooral aan te bevelen is voor liefhebbers van het genre.

Hans Vandenburg

OK iPad

Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) maakt opmerkelijke muziek. Het soort dat aan de ene kant heel gewoon is - 'OK iPad' gaat over kinderen die op de iPad willen - en aan de andere kant een vorm van gekheid bezit. Waarop Hans als een soort antropoloog de eigenaardigheden van mensen opmerkt en een passend muzikaal jasje geeft. Het effect is dolkomisch, gortdroog en tegelijkertijd waarheidsgetrouw. Zo is 'Paard Zonder Naam' een geniale vertolking van Horse with no Name. En de iets te logische opmerkingen op 'Opvoedbal' zijn hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door Johan Cruijff.

We beelden ons in dat de prachtige constateringen van Hans voor sommige eerder een leeftijdskwestie zijn. OK Boomer is hem verteld. Waarop Hans antwoordde: OK iPad.

Hard Voor Weinig

De Ezel en de Engel

Covid, vaccinaties en ander gezeik; het zijn rare tijden waar we in leven. Niet iedereen lijkt meer door één deur te gaan en discussies zijn vaker regel dan uitzondering. Maar dat is natuurlijk goed en we mogen blij zijn dat dat kan in Nederland. 

Wat volgens de punkband Hard Voor Weinig wel gevaarlijk is, is de gelijktijdige opkomst van het fascisme. Bepaalde personen (die in het nummer worden aangeduid als "De Ezel" en "De Engel". Naar het Franse woord voor ezel en Willem Engel) maken van de gelegenheid gebruik om mensen angst in te boezemen, tegen anderen op te zetten en bovenal de discussies te kapen met andere belangen in het achterhoofd. De punkband zegt in dit kerstige punknummer (met kerstbellen!) dat een discussie zeker gevoerd moet kunnen worden, maar pas alsjeblieft op voor het op de loer liggende fascisme. Want daar is nooit iemand beter van geworden, maar dat lijken Thierry en Willem niet te beseffen.

Lees de hele update.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.