3voor12 Den Haag

De zee op met Kopsmart

Nieuwe band brengt het Scheveningse dialect tot leven

Je let even niet op en er is weer een nieuwe band die prachtige liedjes maakt. Ditmaal hebben we het over Kopsmart, dat bestaat uit Haagse muziekveteranen Arie Spaans en Remco Prins, die je misschien wel kent van Suburbs, Stringcaster of Ragmob.

Bij het luisteren van eerste single 'De Prenter', die een paar weken geleden uitkwam, vielen ons een paar dingen op. Bijvoorbeeld dat er een heerlijke drive inzit en dat de clip bestaat uit mooie beelden uit Scheveningen. Maar ook dat we weinig begrijpen van de tekst. Die is namelijk gezongen in het Scheveningse dialect. 

'Het gaat over een jongen die voor het eerst op een vissersboot de zee opgaat en schrikt van het harde leven aldaar', vertelt Spaans als we hem ernaar vragen. 'Eigenlijk gaat het over een jongen die van een kind een man wordt.'

De keus om in het Schevenings te zingen, was eigenlijk heel logisch voor Spaans en Prins, die beide uit Scheveningen komen. 'Er was nog geen moderne muziek in het Scheveningse dialect, waar ik mee ben opgegroeid. Dit is ontstaan toen ik wat Nederlandstalige liedjes over Scheveningen had geschreven en Remco voorstelde om die in dialect te zingen.'

Het duo heeft al zo'n twintig nummers klaarliggen en wil die in de komende twee jaar uitbrengen, drie per kwartaal. Naast 'De Prenter' zijn op Spotify ook al 'Zêdrift' en 'Ope Waeter' te vinden. Van die laatste, een stuk melancholischer dan het debuut, is ook een clip gemaakt.

Wie Kopsmart live wil zien moet wachten tot dat weer kan (duh). Het duo is dan namelijk van plan de band uit te breiden en overal te gaan spelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12