Bassist Irene van Aarle van IVYVOX drinkt het liefst een cold brew na het opstaan. Wanneer ze niet met de band bezig is, zijn er altijd nog Pokémonkaarten en glijdt ze met haar surfskateboard over de Scheveningse boulevard. Met de klokken van de Oude Kerk als wekker op de achtergrond en de zon in onze ogen, leggen wij in een cafétuintje in de Torenstraat de Oh Ja Joh?! vragenlijst aan haar voor.

Naam
Irene van Aarle

Geboortedatum en -plaats
Den Haag, op 26 augustus 1992.

Heb je broers of zussen?
Één broertje, Casper. 

Heb je huisdieren?
Nee. Maar mijn moeder heeft drie pony's. Ik heb lang paardgereden op haar pony Tika, toen voelde het ook als mijn pony, maar dat doe ik nauwelijks meer. Mijn moeder is inmiddels ook verhuisd naar de andere kant van het land. Tika is geen huisdier van me, maar wel een dier waar ik erg om geef. Verder heb ik geen huisdieren want ik ben overal allergisch voor. Ik ben zelfs voor naaktkatten allergisch, haha, maar ik vind ze wel heel cool.

Wat doe je aan sport?
Ik vind veel verschillende sporten leuk, eigenlijk meer dan waar ik tijd voor heb. Het liefst ga ik nu surfskaten langs de boulevard. Boulderen vind ik ook leuk en ik ga af en toe naar de sportschool. Ik heb een paar jaar aan roller derby gedaan, maar daar heb ik nu geen tijd meer voor. Het is altijd leuk om naar te kijken, zeker als mijn oude team in Den Haag speelt.

Wat is je beste gewoonte?
Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik kan heel impulsief zijn, maar ben dan wel altijd heel enthousiast. Ik kan ook heel dankbaar voor dingen zijn.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ook het impulsief zijn. Ik denk dan niet altijd alles door. Ik kan aan de andere kant wel ‘control freakerig’ zijn en alles zelf willen doen, misschien wel als tegenhanger van het impulsieve.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik moest voorafgaand aan Parkpop een aantal artiesten interviewen. Skunk Anansie was de eerste en ik was zo zenuwachtig dat ik niet meer wist hoe ik Engels moest praten. Ik hield de microfoon zó dicht in haar gezicht, dat ze 'm op een gegeven moment wegduwde. Ik hield die microfoon ongeveer in haar neus. Gelukkig is het zo geëdit dat het niet te zien was, maar ik had op dat moment even geen zin meer om de reeks af te maken en kon wel door de grond zakken. Uiteindelijk was het toch leuk en een toffe ervaring!

Wat laat je het liefst bezorgen?
Nachos, easy! Verder laat ik niet zo veel bezorgen, ook niet aan spullen. Alleen wel Pokémonkaarten, maar dan alleen specifieke kaarten zodat ik m’n deck kan bouwen. Ik weet alleen niet of ik dit er wel in wil hebben hoor, haha! M'n vrienden lachen me vaak uit, maar het is een heel leuk spel. Ik speel het elke donderdagmiddag in het Spellenhuis.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
M’n telefoon checken. Het is een slechte gewoonte vind ik, maar wel echt het eerste dat ik doe. En daarna maak ik een cold brew met havermelk en caramelsiroop, of een iced latte matcha met havermelk en vanille. IJskoffies: dat doe ik élke ochtend.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Scheveningen! Ik ga met de bandleden vaak op onze surfskateboards over de boulevard en dan een smoothie, biertje of in de winter gluhwein drinken bij Hart Beach. Dat was ook 100% inspiratie voor onze nieuwste videoclip Trouble, omdat we dat ook echt vaak doen.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Niks eigenlijk. Het enige is dat ik merk dat Den Haag de afgelopen jaren veel reclame maakt voor toeristen: “kom naar Den Haag, want we zijn een culturele stad en hebben veel te bieden”. Als je dat geld stopt in de stad zelf in plaats van een campagne, dan komen de mensen vanzelf wel. Ook in de muziekscene. Kijk naar Berlijn: je weet gewoon dat het vet is dus je gaat daarheen, daar is geen reclame voor nodig. 

Wat is je stamkroeg?
Lokaal Vredebreuk, was altijd mijn stamkroeg. Jeetje, dat is alweer bijna tien jaar geleden, he? Dat is ook echt een groot gemis. Nu vooral het Spellenhuis. Elke donderdagmiddag speel ik daar Pokémon en het is een bar, dus het telt wel als een kroeg vind ik. En Hart Beach. 

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ready2Play is voor mij een waardevol initiatief geweest. Dat is toch de plek waar mijn bandleden en ik voor het eerst in een bandje hebben gespeeld, coaching hebben gehad en podiumervaring op hebben kunnen doen. Het is super tof dat die mogelijkheid er is. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Goldband en Son Mieux. Die zag ik toevallig bij de 3FM awards en dat zijn Haagse acts waar we denk ik heel trots op kunnen zijn. AVA NOVA en Niko vind ik ook tof en ik denk dat we Juulz ook goed in de gaten moeten houden. Wel een beetje flauw dat ik er maar één mag noemen.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Dat marketing belangrijker is dan kwaliteit en reuring. Dan bedoel ik de stadsmarketing waar ik het eerder al over had.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik vind dit echt lastige vragen! Ik heb niet het idee dat ik de scene zo goed ken, maar ik heb de Haagse Popweek erg onderschat. Ik ben vorig jaar pas naar een workshop (songwriting) gegaan en het is heel tof dat je zulke leerzame workshops kunt volgen en mensen kunt ontmoeten. Ik vond het opvallend rustig: voor dit jaar zou ik meer mensen willen oproepen om ook te komen!

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met de eerstvolgende artiest die met John Feldmann de studio in gaat. Het maakt me niet uit wie dat is, ik wil het ook!

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik kan wel goed piekeren, maar ik kan ook door enthousiasme wakker liggen. Als we een nieuwe single uitbrengen met de band, dan kan ik niet slapen omdat ik weet dat het de volgende ochtend gaat gebeuren en ik zoveel zin in heb.  

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik had ooit echt een goede bedacht, maar ik ben het vergeten, haha.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik ben erg fan geworden van YUNGBLUD de afgelopen twee jaar.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Zout. Ik doe het liefst overal zout op. Te veel! Daarom heb ik nu ook zout met natrium in plaats van met kalium. Dat is minder lekker, dus ik eet het minder, vast niet echt het doel ervan, maar het helpt dus wel.

De top 10 van Irene

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb een neuspiercing en hoeveel tattoo's ik heb houd ik niet meer bij.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Spice Girls
, maar dan wel een gebrande cd met een geprint hoesje. De eerste plaat die ik als puber zelf kocht was Three Cheers for Sweet Revenge van My Chemical Romance. Ik had vooral veel gebrande cd's met verschillende nummers door elkaar.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mijn bandleden. Ik kijk wel erg naar ze op, op hun eigen manier.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, ik denk het wel. Ik zou niet weten waar ik anders zou wonen, ik vind het hier fijn. Ik zou ook heel graag op Scheveningen willen wonen.

De doorgeefvraag van Dario Goldbach: Welk nummer vond je goed en heb je voor jezelf verpest door 'm te vaak te luisteren?
Ik ben wel echt iemand die gewoon een week lang dezelfde drie nummers luistert en dan alles zat is. Al kan ik er na een tijdje afkicken wel weer opnieuw van genieten. Het nummer dat nu de kortste levensduur heeft als ik het weer naar boven zou halen, is The Black Parade van My Chemical Romance. Heel goed nummer wel, echt iconisch! En Sick Love van The Red Hot Chili Peppers

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Is er muziek, of een band, die jouw leven heeft veranderd. Hoe en waarom?

De niewste clip van IVYVOX is hier te bekijken.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina