Natasja Alers is kunstenaar. Het is dan ook niet raar dat we in de Grey Space afspreken, te midden van de beelden, schilderijen, foto's en meer die daar staan en hangen voor de Graukunst expositie. En dat heeft weer te maken met wat Natasja nog meer doet, namelijk het organiseren van Grauzone. Het 'multidisciplinaire underground festival' trekt ieder jaar weer mensen van over de hele wereld naar Den Haag. Wij vinden dat cool. Dat de geboren Haagse Natasja in Amsterdam woont, zien we voor deze rubriek dan ook maar even door de vingers.

Naam
Natasja Alers

Geboortedatum en -plaats
6 januari 1987, Den Haag

Heb je broers en/of zussen?
Ik heb één broer.

Heb je huisdieren?
Ik heb twee katten, PJ en Devo. Vernoemd naar de PJ Harvey en naar de band. 

Wat doe je aan sport?
Godzijdank niet.

Wat is je beste gewoonte?
Hier moet ik even over nadenken. (...) Dat ik een doorzetter ben, dat ik niet zo snel opgeef. Ik laat me niet zo snel bangmaken. Het ontstaan van Grauzone heeft daar ook wel wat mee te maken gehad.

Wat is je slechtste gewoonte?
Daar heb ik er wel een hoop van. Ik kan te laat komen, ik ben niet zo van het op tijd komen. Ik kan vergeetachtig en chaotisch zijn. Ik kan ongeïnteresseerd overkomen, soms ben ik dat dan ook. En als ik ergens mijn zinnen op zet, wat een goede en een slechte gewoonte is, dan moet daar veel voor wijken.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb een keer een nulletje te veel achter een aanbieding voor een band gezet. Misschien wel twee nulletjes. De band zei gelijk ja. Het contact met het management was daarna wel voorbij. Het is bijgelegd, ik nam direct contact op, en toevallig spelen ze dit jaar op het festival. Welke band? Dat laat ik in het midden.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Niets. Ik laat nooit wat bezorgen, dat zit niet in mijn aard. Ik ervaar liever iets. Als ik wat wil eten, kook ik het of ga ik uit eten. En kleren of platen moet ik gewoon ergens tegenkomen. Anders wordt het meestal een ramp.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn katten eten geven. Ze maken me ook wel vaak wakker door over mijn hoofd heen te lopen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het Gemeentemuseum, of nu het Kunstmuseum. Ik kom er te weinig, een paar keer per jaar.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou graag willen dat meer plekken een nachtvergunning hadden. En dat er in het centrum wat meer podia en leuke cafeetjes zijn waar bandjes kunnen optreden in plaats van alleen de Grote Markt en het Paardcafé.  En een goede nachtclub, naast het Magazijn en Pip, zou ook welkom zijn.

Wat is je stamkroeg?
Als ik heel eerlijk ben heb ik geen stamkroeg. Meestal ga ik gewoon naar een concert toe. En daarna ga ik naar een kroegje. Oh, wacht, ik heb wel een stamkroeg: Saarein, in de Hazenstraat in Amsterdam. Het is de queer-bar van Amsterdam, erg gezellig.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Buiten Grauzone om bedoel je, hahaha? Rewire.

Wat vind je de Haagse band van het moment?
Tousch, die staan ook op Grauzone. Dat vind ik wel de Haagse act van het moment. Ik heb ze hoogstpersoonlijk geboekt.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Vind je het erg als ik daar niet op inga? Dat vind ik zo'n negatieve manier van benaderen.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Dat is nog een lange lijst. Waar zullen we beginnen? Er zijn een hele hoop electronische acts en dj's die veel te weinig aandacht krijgen. Elektrovolt bijvoorbeeld. Of Supersonic Blues, maar die gaan op zich nog wel redelijk.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dag willen ruilen met Johan Tahon, de kunstenaar van dit werk waar ik naast sta. Hij is een kunstenaar die de hele wereld over reist met zijn werk en overal tentoonstellingen heeft en ik ben nog een beginnend kunstenaar, dus dat is voor mij nog een grote droom.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Eergister lag ik wakker omdat een kunstwerk kwijt was. Dat is gelukkig weer gevonden. En vanavond lig ik wakker omdat er twee platenspelers gestolen zijn. Maar over het algemeen slaap ik vrij goed.

Welk nummer mag er worden gedraaid op jouw begrafenis?
Ik wil wel graag 'Pop Crimes' van Rowland S. Howard op mijn begrafenis. Omdat het zo ontzettend melancholisch is en zo beklijft. 

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste dagen luister ik veel naar Nick Cave. Ik zou hem wel eens op Grauzone willen hebben.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Daar geloof ik niet in. Ik luister vol overtuiging naar italo disco. En naar Abba. 

Natasja Alers

Hoeveel tattoos of piercings heb je?
Mijn piercing zie je (Natasja wijst naar haar neus) en mijn tattoo zit hier op mijn arm. Het zijn mijn overleden hondje en mijn overleden kat.

Wat was de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Mijn eerste lp's waren van Nina Hagen en van The Ramones. Toen was ik tien. Ik kreeg Nina Hagen van mijn moeder en The Ramones van mijn vader. Dat heeft mij wel gevormd.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Dat zijn er best wel veel. Zullen we beginnen met U2 en Bon Jovi? Over het algemeen is dat niet mijn kopje thee.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Wat mij inspireert zijn hardwerkende mensen met een visie, bepaalde soorten muziek waar ik me helemaal in kan verliezen, dieren en natuur.

Woon je over 10 jaar in Den Haag?
Misschien, als ik ooit rustig word. Ik ben tien jaar geleden uit Den Haag verhuist, toen ben ik naar Berlijn gegaan en toen naar Amsterdam. Ik was heel blij om in Berlijn te wonen, toen ging ik naar Amsterdam en dat vond ik echt vreselijk want daar gebeurt niets en dat is in Den Haag natuurlijk nog minder. Ik ben nu heel blij met mijn werkrelatie met Den Haag.

Doorgeefvraag van Ramon Potter: Als je jouw kunst zou moeten omschrijven als voedsel, wat zou het dan zijn?
Een beetje modderig. Maar dat is geen eten. Dan een zeer spicy hartige taart.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe kijk je tegen de Haagse hiphopscene anno 2020 aan?
 

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina