Mista Sweet, Peter Oostinga voor bekenden, is dé Haagse hiphop mogul. Als een van de mensen achter het Haags Hiphop Centrum zit Peter bovenop het jonge talent. Sweet is oorspronkelijk DJ en produceert ook (onder andere een keiharde track van Jack Faded). Wij wilden ontzettend graag weten welke artiest hij het liefst het zwijgen oplegt, wat zijn favorieten in zijn imposante platencollectie zijn en wat dat verhaal met die flitspaal nou precies is. Daarnaast draait de DJ al een tijd mee in de Haagse scene, dus het is een wonder dat er nog geen Oh Ja Joh?! met hem was.

Naam
Peter Valentijn Oostinga

Geboortedatum en -plaats
10 april 1972, in Amersfoort. Ik heb op heel veel plekken gewoond. Mijn vader zat in het leger en we verhuisden elke twee, drie jaar. Op een gegeven moment heb ik in Friesland een meisje leren kennen dat in Leiden ging studeren. Ikzelf wilde niet in Leiden wonen, dus toen ben ik maar naar Den Haag gekomen.

Heb je broers en/of zussen?
Ik heb een kleiner broertje en een grotere broer. Roland en Arthur.

Heb je huisdieren?
Nee. Vroeger heb ik nog wel huisdieren gehad. Toen mijn dochter nog thuis woonde hadden we weleens een hamster, maar die dingen gaan maar twee jaar mee. Later werden dat cavia's en vissen. Mijn dochter wilde altijd een hond, maar dat is er nooit van gekomen.

Wat doe je aan sport?
Op dit moment niet. Ik heb wel een tijdje aan bodyweight training gedaan, maar daar ben ik nu mee gestopt.

Wat is je beste gewoonte?
Ehm, dat is een lastige vraag. Ik denk dat mensen mij wel positief en enthousiast vinden. Als ik met iemand in gesprek ben, dan focus ik me op de positieve punten en vooruitgang. Je kunt beter op een leuke manier kritiek verpakken, bijvoorbeeld door te zeggen dat er ergens nog aan gewerkt kan worden. Dat is veel beter dan een opsomming maken van wat niet goed is. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven op zo'n moment.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik eet weleens slecht. Maar dat is niet echt een gewoonte. Vroeger at ik nog wel vaak rommel, de laatste jaren ben ik wat bewuster bezig met mn voedsel. Maar soms ga ik nog naar de snackbar of eet ik een zak chips.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me er niet echt voor, maar het is wel iets waarvan ik denk dat ik het anders had moeten doen. Een vriend van mij reed ooit 140 op een weg waar je 70 kilometer per uur mocht. Daar was hij toen geflitst. Midden in de nacht belde hij mij in lichte paniek op. Hij was als de dood dat zijn rijbewijs zou worden afgenomen. Toen zijn wij naar die plek gegaan met als doel om die flitspaal te mollen. Het idee was dat we het ruitje van die paal in te slaan met een schroevendraaier en dat ding in de fik te zetten. Dat tweede is niet echt gelukt omdat er steeds auto's langsreden en er op een gegeven moment ook politie ter plaatse was. We hebben nog in het gras gelegen toen de politie kwam kijken. We zijn niet gepakt gelukkig, want aanvankelijk dacht ik dat zo'n flitspaal 1000 gulden zou kosten. Maar in de krant lazen we later dat de schade aan de paal 85.000 gulden bedroeg.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Platen. Ik koop ze vaak fysiek, maar ook regelmatig via de post.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik maak meestal een cappuccino met havermelk. Ik ben nu een jaartje of twee vegan, dat bevalt me wel. Ik zag ooit de documentaire 'What The Health' waarin ik zag dat de vleesindustrie bijna een soort complot-achtig iets is. Toen ben ik vegan geworden. Ik merk steeds meer dat het ook normaal wordt, dat is ook wel fijn.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Bij mij thuis, haha. Op de tweede plek komt het Haags Hiphop Centrum. Daar ben ik coördinator en actief bij het opnemen van muziek. Ik probeer ook echt mee te doen met wat er allemaal plaatsvindt, niet de hele tijd toekijken.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Er is best veel aan het veranderen. Volgens mij is er weer een golf van mensen die in de stad willen wonen. Daar wordt veel voor gefaciliteerd, maar eigenlijk vind ik Den Haag zoals het een paar jaar geleden was best. Er hoeft niet zo veel te veranderen, liever zo min mogelijk. Ik vind het fijn zoals het is.

Wat is je stamkroeg?
Die heb ik niet echt. Ik ben ofwel thuis, ofwel in het H3C. Ik draai nu elke week in de Bleyenberg, dus ik denk dat dat mijn stamkroeg is.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Ik vind Bleyenberg wel een goede aanvulling op wat er al was. En de Haagse Harry op de Grote Markt vind ik mooi.

Wat vind je de Haagse act van het moment?
Dan kijk ik voornamelijk naar hiphop-dingen. Ik denk dat Pinas een goede is, hij heeft het afgelopen jaar veel gemaakt maar nog niet zoveel uitgebracht. Hij heeft een eigen sound en verdient veel meer dan dat hij nu krijg. Die jongen komt al sinds 2008 in het H3C en is altijd bezig geweest met beter worden. Het zit alleen een beetje tegen. Een label dat wij allemaal wel kennen wilde hem ook hebben, maar dan moest hij zijn muziekstijl aanpassen. Hij heeft superveel potentie en ik heb wel vertrouwen dat het ooit moet gaan lukken. Verder vind ik de dingen die Playground Zer0 doen heel tof. Ook omdat die gasten het echt leuk vinden wat ze doen en het zijn aardige gasten.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
De Haagse Song Van Het Jaar, die prijs is inhoudelijk niet echt iets. Gewoon een titel en "succes ermee". Ik vond het ook opvallend dat ik mijn hele Facebooklijst zag posten dat ze genomineerd waren en dat je kon stemmen. Ik snap die prijs niet helemaal, maar het zal vast wel leuk zijn om die hem te winnen.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Wat er op andere vlakken dan de rockscene aan de hand is in Den Haag. Ik hoor altijd dat het een rockstad is maar er zijn zo veel dingen bezig. In de hiphop-scene, maar ook bij een act als Goldband bijvoorbeeld. Er borrelen best veel dingen, maar ik hoor nog vaak dat je in Den Haag niet veel kan omdat het een rockstad zou zijn en andere muziek niet werkt. Er zijn zelfs nog maar weinig bands die het goed doen nationaal gezien uit deze stad.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ehm... Met jou? Haha. Of misschien met Marco Bijsterbosch van de Grote Markt. Ik ken hem niet supergoed maar volgens mij doet hij best veel leuke dingen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Dingen die ik nog moet doen voor evenementen. Ik ben eigenlijk geen piekeraar, dus het gebeurt zo goed als nooit.

Welk nummer mag er worden gedraaid op jouw begrafenis?
'Ooh Child' van Five Stairsteps. Een soulnummer met een mooie tekst. Ik hoef het niet live te zien, maar ik vind het wel een heel mooi nummer.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste dagen luister ik naar Tragedy Khadafi, een rapper die vroeger bekend stond als Intelligent Hoodlum. Daar luister ik regelmatig naar. Ook heb ik onlangs een album van Tyler The Creator en een van J. Cole gekocht.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Soms luister ik naar van die corny tracks op de radio en dan denk ik van: toch best lekker. Maar dat is waarschijnlijk ook omdat ik het nog ken van vroeger. Dingen als Wham! ofzo.

Mista Sweet

Hoeveel tattoos of piercings heb je?
Geen. Vroeger, toen ik een jaar of tien was, wilde ik graag een oorbel. Dat mocht niet van mijn ouders en daarna is het er nooit van gekomen. Tatoeages heb ik ook nooit echt interessant gevonden. Als ik iets zou laten zetten zou het iets met de naam van mijn dochter zijn. Maar ik denk niet dat ik dat zou doen.

Wat was de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was The Best Of KISS. Die plaat met die vier hoofden. Ik vond dat als kind heel leuk. Deels door de geschminkte hoofden maar ook door de muziek. Het eerste dat ik zelf kocht was volgens mij een singletje van Rocksteady Crew. Ik heb best veel platen. Ik kan daar niet echt een favoriet uit kiezen. Maar Amerikkka's Most Wanted van Ice Cube is wel een hele goede. Ice Cube was ook heel lang een van mijn favoriete MC's.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Er zijn acts die ik nooit check. Die zouden mogen zwijgen en ik zou er niks van merken. Als er muziek is die ik echt kut vind, luister ik er niet naar. Acts als Frans Bauer doen gewoon hun ding, en als ik dat uit kan zetten doe ik dat, maar ik neem er geen aanstoot aan. Hoewel ik wel laatst een track van Frans Bauer en Donnie hoorde. Van Frans vind ik het okee, maar van Donnie niet. Hij moet het zelf weten, maar als ik het een beetje in kan schatten doet hij echt alles om geld te verdienen. Hij geeft niks om de hiphop-cultuur. Ik bedenk me nu trouwens iemand die wat mij betreft wel voor altijd mag zwijgen; Lil Kleine. Allereerst erger ik me kapot aan zijn stem. Hoe hij praat, hoe hij rapt, vreselijk. Zijn muziek vind ik ook niet goed en niet fijn om naar te luisteren. Hij mag lekker met zijn patatzaak aan de slag.

Wat is je grootste inspiratiebron?
De jeugd, de kids. Ik ben nog steeds bezig met muziek maken. Dit jaar komt er nog een plaat uit met onder andere een track met Jack Faded. Maar de voornaamste reden dat ik dat ben gaan maken is omdat faded mij vroeg om samen te werken. Dus de jeugd houdt mij ook bezig. Op wie echt gelet moet worden qua jonge gasten? Jori, een jongen met heel veel potentie maar hij is een beetje een ongeleid projectiel. Hij heeft een hoop meegemaakt en moet een beetje gestuurd worden, maar hij kan ontzettend goed worden.

Woon je over 10 jaar in Den Haag?
Ja en als het aan mij ligt ook hier in dit huis. Het is een koopwoning en alles is in de buurt.

Doorgeefvraag van Natasja Alers: Hoe kijk je tegen de Haagse hiphopscene anno 2020 aan?
Ik kijk positief tegen de Haagse hiphopscene anno 2020 aan, alhoewel het eigenlijk de rap scene is, haha. Ik zie steeds meer mogelijkheden voor talentvolle artiesten waardoor zij zich beter kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld een platform zoals GUAP, wat door Sherwin Blijd en mijzelf geinitiëerd is, zorgt voor verbinding van artiesten (en aanbieders) maar ook dat zij beter inzicht krijgen wat er allemaal te doen is op hiphop/urban gebied. Dat is best wat! Ik merk ook dat er jonge artiesten zijn die minder bezig met resultaat (streams, views, monnie) maar meer met inhoud en zichzelf uiten, wat natuurlijk de basis van muziek hoort te zijn. Dat is ook een mooie ontwikkeling vind ik zelf.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou een reden voor jou kunnen zijn om uit Den Haag te vertrekken?
 

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina