Dario Goldbach heeft net zijn eerste roman uitgebracht. Vier Weekenden gaat over een klootzak met een droom en is niet autobiografisch, aldus Dario. Wel komen we een hoop bekende Haagse plekken tegen. Naast schrijven doet Dario aan vormgeven en drukt hij af en toe op de knopjes bij optredens van Goldband. In The Student Hotel, waar hij zijn boek presenteert, leggen wij de Oh Ja Joh?! vragenlijst aan hem voor.

Naam
Dario Goldbach.

Geboortedatum en -plaats
16 juni 1992. In Voorburg, maar dat weet niemand. Dat is een groot geheim.

Heb je broers of zussen?
Nee.

Heb je huisdieren?
Ook niet. Ik heb wel een kat gehad, en goudvissen. Ik heb wel geleerd dat ik niet zo goed ben met huisdieren. De kat is nog wel oud geworden maar de goudvissen niet. De kom was lek geraakt. Ik had de kom 's avonds schoongemaakt. De volgende dag lag de hele kamer vol met water en zat er nog een klein laagje in de kom waar de vissen op hun zij inlagen. Toen leefden ze nog, maar de dag erna waren drie van de vier toch overleden. Die vierde heb ik bij een kennis in de vijver in zijn tuin gedaan en daar leeft 'ie nog. Die heet Sven.

Wat doe je aan sport?
Ik ben een skateboarder in hart en nieren maar ik moet zeggen dat ik veel minder skateboard dan toen ik zestien was. Ik skatete vroeger vooral op het Spuiplein. Dat kan nu niet echt meer zoals toen je nog die trappen had. Je had daar al die cliquejes. Je had het cliqueje op de trap, het cliqueje voor het raam en het cliqueje er tegenover. Je begon altijd tegenover en als je lang genoeg daar skatete mocht je naar een van de andere twee cliquejes. Als je goed genoeg kon skaten, kon je naar het raam en als je wat alternatiever was, zat je op de trap. Ik ben van de trap naar het raam gegaan.

Wat is je beste gewoonte?
Ik maak sinds een half jaar iedere ochtend mijn bed op. Ik ben heel blij dat ik dat mezelf heb aangeleerd. In een boek over gewoontes maken las ik namelijk over iets dat habit stacking heet, superinteressant. Dat is dat je, als je jezelf een nieuwe gewoonte wil aanleren, dat combineert met een gewoonte die je al hebt. Mijn gewoonte was: wakker worden, pissen, waterkoker aan, maar nu is het: wakker worden, pissen, waterkoker aan, maar terwijl het water kookt maak ik het bed op. En als je aan het eind van de dag, hoe goed of slecht die ook was, naar bed gaat denk je altijd: maar ik heb wel mijn bed opgemaakt.

Wat is je slechtste gewoonte?
Als ik heel erg druk ben met een project, zoals nu met deze boekrelease, heb ik weleens dat ik er te diep inga. Het is belangrijk om ook weleens wat leuks te doen, iets om je gedachten even te verzetten, maar daar heb ik wat moeite mee. Als ik dan bij iemand een biertje ga doen en ik heb nog wat te doen, voel ik me net niet op mijn gemak.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik heb heel lang bij PIP gewerkt, bij de garderobe, munten, de bar en uiteindelijk barhoofd. Na mijn laatste shift daar deden we nog een drankje aan de bar waarbij ik met mijn domme hoofd liet vallen dat ik het plaskruis nog nooit had geleegd. Je moet dat ding dan schuiven naar een afvoer en het dopje eraf halen en dan stroomt alle zeik eruit. In mijn zes jaar bij PIP had ik dat dus nog nooit gedaan. Dus ik zei dat en vervolgens moest ik dat natuurlijk alsnog doen. Iedereen stond daar, niemand ging me helpen en ik moest dat ding over het hele terrein schuiven. Uiteindelijk haalde ik het dopje eraf, het was helemaal vies, en hoorde ik een week later dat ik het dopje had kwijtgemaakt. Niemand heeft het ooit teruggevonden en sindsdien sta ik bekend als Dario die het plaskruis altijd heeft ontweken en het uiteindelijk, tijdens die ene keer dat hij het toch deed, onbruikbaar heeft gemaakt.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Boeken. Als iemand tegen mij zegt: 'dat boek moet je lezen,' dan bestel ik het gelijk. De pakketjes hopen op en de stapel nog te lezen boeken groeit.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Daar hebben we het al over gehad, maar wat misschien leuk is om te vertellen, is dat ik vroeger heel veel moeite had met opstaan. Ik kwam op de kunstacademie altijd een uur te laat op school. Maar nu heb ik een app, die heet Alarm-Me, en die is top. Die gaat elke ochtend af en stopt pas als ik een barcode scan met mijn telefoon. Die barcode hangt in mijn keuken. Dus ik moet naar mijn keuken lopen om dat alarm uit te krijgen. Door die app, sta ik nu altijd op tijd op. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik kan heel makkelijk de PIP zeggen maar het is ook leuk om wat anders te zeggen. Nee, de PIP is toch echt mijn favoriete plek in Den Haag. Het is waar ik veel heb gewerkt, het is mijn tweede woonkamer, het is een ongelooflijk leuke plek om uit te gaan maar het is ook een supercreatieve plek waar een hele hoop dingen kunnen die anderen niet zo snel doen. Ze hebben ook mijn boek uitgegeven ondanks dat ze dat nooit eerder hadden gedaan. Ik had het naar wat uitgevers gestuurd en ook al wat gesprekken gehad. Ik had Steven ook het boek gegeven en een paar dagen later zegt hij: PIP; People In Print, we zijn uitgevers. Wij geven het gewoon uit. Dat was perfect, ik had het niet anders gewild. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
In mijn boek staat een fictieve club, Club Kopstoot, en die zit op de Grote Markt in dat pand waar nu die speelhal zit. Als ik een ding mocht veranderen, zou die club echt bestaan in dat pand, want het is een perfect megaclubgebouw en het is op de Grote Markt. Het zou tof zijn als je al de Grote Markt hebt die al heerlijk is en dat dan een hele technoclub zat in plaats van een speelhal of daarvoor de Bart Smit.

Wat is je stamkroeg?
Als ik in de middag een kopje koffie doe, ga ik altijd naar Cafe Emma want dat is gewoon een supergezellige plek. 's Avonds moet dat wel de Grote Markt of de Oude Molstraat zijn.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Het is een wat ouder initiatief, maar Radio Tonka maakt al 25 jaar underground radio. Ze zijn begonnen als piratenzender en nog steeds geven ze heel erg de ruimte aan Haagse underground en Haagse jongeren die zelf iets met radio of met muziek willen doen. Het is superspeciaal dat dat bestaat. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Goldband. Ze doen het gewoon supergoed met een hele mooie mix tussen clubbangers, Doe Maar-vibes en rappen. Het is een ongelooflijke mengelmoes die gewoon supergoed tot zijn recht komt. Je weet nooit waar ze mee komen. Ik ben lang geleden een keer toegevoegd aan hun Google Drive, dus ik kan alles checken waar ze aan werken. Af en toe ga ik die Drive in om te spioneren.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Goldband. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
We hadden het net al even over The Grey Space. Ik ken The Grey Space, ik dig The Grey Space en ik ben er honderd keer geweest. Maar elke keer als er een event is, word ik er weer aan herinnerd hoe tof die plek is en wat voor interessante dingen daar zijn. Het is altijd net anders, net speciaal, en ik denk dat mensen zich niet altijd realiseren dat The Grey Space echt een van de coolste locaties is. En dan hebben ze ook nog die rauwe kelder, daar heb ik ook nog een corona-optreden gezien van Zoe Reddy.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een keer een meeuw op de boulevard van Scheveningen willen zijn, dat lijkt me echt zalig. Gewoon een dag over Scheveningen vliegen en ijsjes uit de handen van mensen stelen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Dat het einde van de wereld nabij is. Corona, politiek, klimaat, noem het maar op. Alles.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Dat weet ik al heel lang heel zeker. Dat is 'Time' van de Pachanga Boys. Heel lang en spacy. Het wordt een beetje techno maar begint ambient, heel weinig vocal en op een gegeven moment hoor je 'lost track of time'. Heel mooi, janken. Er moet gehuild worden, een beetje Kim Jong-il vibes. 

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik merk dat door corona mijn muziekgedrag wel een beetje is veranderd. Ik luisterde heel veel electronisch en house maar ik zit nu wel een beetje in een indievibe. Ik ben de laatste dagen 'Avant Gardener' van Courtney Barnett op repeat aan het draaien. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik draai weleens wat plaatjes met vrienden. Ik ben geen dj hoor maar ik wil soms best een beetje klooien. En zij draaien dan allemaal hele legit minimal enzo, heel cool, en dan doe ik een beetje mee. Maar ik heb niet zoveel van dat soort platen dus dan verpest ik ineens de hele sfeer met hele harde techno en dan kijken me ze zo aan. En dan moet iemand daar weer een minimalplaatje in gaan mixen. Of Marco Borsato met 'Dromen Zijn Bedrog'.

De top 10 van Dario

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen piercings maar wel een hele zooi tatoeages. Ik ben goed bevriend met Bo, een meisje dat bij Papanatos tatoeëert. Wij doen soms gezellig wat eten of een drankje en later op de avond is het dan soms 'laten we nog een tattootje doen'. Dan gaan we even langs en dan geef ik haar de vrijheid om bijvoorbeeld tekeningen die ze heeft op mij te zetten. 

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat waar ik echt voor heb betaald was van FakkelbrigadeColucci Era. Met die gele ster. 

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Hahaha, ik hou niet van dat soort vragen. Iedereen mag er gewoon zijn. Er is veel kut, maar dat is ok.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mijn voornaamste bron van inspiratie zijn mijn vrienden, Milo Driessen, Boaz Kok, Karel Gerlach, Steven van Lummel. Qua schrijven zijn mijn helden Herman Brusselmans, Ischa Meijer, Pepijn Lanen en Jan Cremer.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, zeker. Maar ik hoop in de tussentijd uitstapjes hier en daar te hebben gemaakt. Ik hou ervan om een paar maanden ergens te zijn, twee maanden in een stad wonen ofzo. Maar altijd is de thuisbasis Den Haag. Hier wil ik wel oud worden.

De doorgeefvraag van Tijs van de Poll: Wat voor positiefs haal je uit de huidige coronasituatie?
Ik heb mijn boek afgemaakt. Ik was er allang mee bezig, maar het lag ook allang weer op de plank. Dus door corona heb ik eindelijk dat boek af kunnen schrijven.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als ik een nummer echt heel goed vind, luister ik het zo vaak dat ik het drie dagen later zat ben. Dus mijn vraag is: welk nummer vond je goed en heb je voor jezelf verpest door 'm te vaak te luisteren?

Vier Weekenden is te bestellen op www.vierweekenden.nl.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina