Begin deze week presenteerde de Iraans-Rotterdamse zangeres Sevdaliza haar nieuwe album Shabrang (Pure Night Colors) in de Koninklijke Schouwburg. Haar enige concert in 2020 was tegelijkertijd een speciale livestream: ’Colors Of The Night’. Kortom, een unieke muzikale gebeurtenis in het Haagse. Wij waren erbij en deden verslag.

Achterstevoren

Met je rug naar het publiek en met je ogen gericht op de online kijker. "Dat is best spannend", moet zangeres Sevdaliza gedacht hebben toen ze het podium betrad met reusachtige zwarte engelenvleugels op haar rug. De podiumopstelling is uitzonderlijk. De Rotterdams-Iraanse gebruikt het in beperkte mate uitgenodigde publiek in de zaal en op de balkons als decor voor haar livestream. We zien haar (rug en vleugels) in een opening staan tussen de keyboardspeler, cellist (links) en drummer rechts van het podium.

De akoestiek in de zaal is magisch; je hoort elke speld vallen, de vloer kraakt bij het dansen en de galm van de cello en pianoklanken zweven door de lucht langs de grote kroonluchter aan het plafond. De dansende schaduwen van haar vleugels verdwijnen na de eerste twee nummers (Joanna en Dormant). De klanken zijn Arabisch, ambient, jazzy, electronisch maar vooral sensueel.

Zodra de vleugels af gaan, kun je goed zien dat ze gekleed is in een groot grijs zakelijk kostuum met oversized schoudervullingen. Het doet denken aan The Big Suit, het absurd grote pak dat David Byrne (Talking Heads) ooit droeg. Sevdaliza danst ritmisch, het is zwoel en de uithalen van haar stem tijdens Human Nature zijn mooi (al zijn ze een beetje getuned).

Still uit Sevdaliza's Amandine Insensible

Muzikale fitness

Plots verbaast de zangeres; heeft ze nu een abstracte industriële witte slang om haar nek tijdens het nummer Oh My God? Ja. Dit is artistiek en tof! De belichting is intussen zacht en mysterieus met veel rookeffecten.

Sevdaliza is fit, ze danst het hele concert door. Bij Darkest Hour zien we zelfs een dansvariant van Madonna’s vogue. Later, tijdens het nummer Rhode, heeft ze een glanzend witte AK-47 als microfoon. Het is allemaal tof en zorgt voor afwisseling in de show. De artieste danst, of staat zijdelings te zingen. Gelukkig zien we dus niet alleen haar rug.

Bij het filmische Marilyn Monroe geeft het publiek de gevraagde ruggensteun door ritmisch mee te klappen. De zangeres sluit af met het zachte Perzische Iraanse nummer Gole Bi Goldoon (Flower Without a Flower-Vase). Ze bedankt het  publiek hartelijk en belooft er bij het volgende concert weer face tot face bij te zijn.

AK47

Middernacht

Als we om middernacht naar buiten lopen, weerspiegelt de lucht boven de Koninklijke Schouwburg de kleuren van de nacht. Thuis aangekomen kijken we de stream nog eens terug en komen tot de conclusie dat het live toch echt vele malen beter was.

Wil je meer weten over het nieuwe album Shabang en Sevdaliza? Klik dan hier voor een mooi interview van onze collega Malou Miedema van 3voor12 Landelijk. De opname van het optreden kijk je (tegen betaling) terug via de website van de zangeres.