Bijna elk festival moet er dit jaar aan geloven: een livestream. Maar dat wil niet zeggen dat het een afgevlakte vorm is van de echte beleving. Bij Mondriaan Jazz, dat aanstaande zaterdag geheel online zal plaatsvinden is namelijk de gehele line-up overeind gebleven. Wij spraken met Mike Bindraban, artistiek directeur van Mondriaan Jazz, om vooruit te blikken op het festival.

Jazzroutes

Dat Mondriaan Jazz dit jaar anders zou gaan was geen verrassing. Deze editie is omgedoopt tot covid edition en zou aanvankelijk met jazzroutes gaan. Door de alsmaar veranderende coronamaatregelen leek het alsof het niet meer mogelijk was, maar het jazzfestival zette door. Bij de aankondiging dat er maar maximaal 30 man in een concertzaal mogen kwam de organisatie vrolijk met de laatste namen aanzetten. Toeval? Helemaal niet, zo onderstreepte Mike Bindraban: "wij hadden vooraf allerlei scenario's geschetst." De wil was er om door te gaan met de programmering door te denken "wat is er wel mogelijk?". En die zienswijze werd gedeeld door PAARD en alle betrokken partijen.

Samenwerkingen

Opvallend aan de line-up van dit jaar zijn de eenmalige samenwerkingen. Terug van weggeweest, voor degene die Mondriaan Jazz van twee jaar geleden nog herinnert. Zo speelt bijvoorbeeld Tineke Postma met Sun Mi Hong en Fuensanta Méndez. Dat is geen gebruikelijke formatie, maar een (grotendeels) sporadisch tot stand gekomen samenstelling. Naast dat de formatie uniek is en je het daarom nooit meer gaat horen is het maar afwachten hoe de samenwerking überhaupt uit de verf komt. Dat brengt een bijzondere spanningsboog met zich mee. Deze formaties zullen zonder een vooraf gezet plan gaan improviseren.

Op het programma staan naast samenwerkingen tussen muzikanten, ook een aantal 'vaste' acts. Zo debuteert Yoràn Vroom's 'Group of Friends' op het festival en is ALEXANDER een nieuwe formatie onder leiding van Alexander van Popta

Dit sluit allemaal aan op het credo van het festival: uitdagend voor zowel publiek als artiest. Mike licht het luchtig en kernachtig toe: "wij zijn er om mensen gewoon vette muziek te laten beleven." En dat is een credo waar iedereen wel achter kan staan.

Line-up

  • Niels Broos x Jamie Peet x Jameszoo
  • Han Bennink x Reinier Baas x Ben Van Gelder
  • Yuri Honing x Joost Lijbaart x Matteo Myderwyk
  • Tineke Postma x Sun Mi Hong x Fuensanta Méndez
  • ALEXANDER
  • Yoràn Vroom's 'Group of Friends'
  • Yannick Hiwat
  • Harmen Fraanje en Ernst Reijsiger 
  • Marco Santos

Aanstaande zaterdag kan je een hapklare jazzprogrammering verwachten met presentatie door Mike Bindraban en Henk Koolen. Dat wil zeggen: geen pauzes en een snelle afwisseling tussen de acts. Elke act krijgt ongeveer een half uur, van langdradigheid kunnen we niet spreken. Bij jazz is het vaak wel handig om je volle aandacht erbij te hebben, dus die livestream is helemaal niet zo'n gek idee.

Volledig online

Aanstaande zaterdag kan je zonder pauzes ongestoord genieten van een 4,5 uur durende programmering. Rond 19:15 kan je (geheel gratis!) de livestream bekijken via talloze kanalen. Zo heeft PAARD de livestream al op een statische website online staan, maar je kan hem ook volgen via NPO Soul & Jazz, de website en Good Music Company.

Volgens het festival is dit echt de crème-de-la-crème van het Nederlandse jazzlandschap. Om alvast in de stemming te komen kun je hieronder genieten van de 3voor12 Den Haag Mondriaan Jazz 2020 playlist.