TodaysArt barst bijna weer los in het Haagse. Voor haar vijftiende editie strijkt de organisatie neer in en om De Electriciteitsfabriek, PAARD en Theater aan het Spui. De programmering dit jaar is wellicht wat kleinschaliger dan vorig jaar, maar met de vele 'headliners van morgen' heeft het festival in elk geval meer dan genoeg talent in huis gehaald. Benieuwd? Uw redactie heeft wederom vijf muzikale tips verzameld om een leidende hand te bieden op het kunstigste festival van het jaar.

Carla dal Forno

Zondag 19:45-20:45 /  De Electriciteitsfabriek

Met haar lo-fi synth pop en ambient zanglijnen is Carla dal Forno wellicht niet een act die je direct op een festival als TodaysArt zou verwachten, maar wij verwachten dat haar optreden op zondagavond wel degelijk een hoogtepunt zal worden. Haar indringende, duistere muziek zit vol uit elkaar getrokken ritmes en is afgewerkt met een overdonderende echo. Leuke bonus: haar single 'No Trace' is deze week nog uitgekomen.

Aïsha Devi + MFO

∞E=TRv

Zaterdag 23:40 - 00:40 / Paard - Grote Zaal

 ∞E=TRv is Aïsha Devi's formule voor transcendentie en continue energie. Hoe dat zich vertaalt in een audiovisuele show zal ons benieuwen, maar de recensies liegen er niet over: Devi is een naam die je niet kunt missen op TodaysArt. Met een repertoire vol dreunende beats, rave-invloeden, boventoonzang en mysterieuze teksten is haar werk immersief en spiritueel. De lichteffecten van de Berlijnse artiest MFO doen daar ongetwijfeld nog een schepje bovenop.

Oceanic + Greetje Bijma

Zaterdag 23:30 - 00:15 / PAARD Kleine Zaal

De rap opkomende DJ Oceanic is een graag geziene gast achter de draaitafel in de Nederlandse elektronische scene, maar timmert ook internationaal flink aan de weg. Zijn optreden op TodaysArt is weer eens iets heel anders dan 'je standaard DJ-set.' Hij heeft hiervoor namelijk de handen ineen geslagen met improv- en jazz-zangeres Greetje Bijma. De twee hebben net een serie studiosessies achter de rug en geven een voorproefje van hun gecombineerde talent in de Kleine Zaal van PAARD. 

Caterina Barbieri

Zondag 20:45 - 21:30 / De Electriciteitsfabriek

Caterina Barbieri, wij kunnen er geen genoeg van krijgen. De Italiaanse koningin der modulaire synthesizers nam ons vorig jaar mee naar haar ambient universum tijdens haar live set op de slotavond. Dit jaar gaat ze echter nog een tandje harder. Op zondagavond speelt ze wederom op de slotavond, maar ditmaal met een complete AV-show samen met Ruben Spini, met de enorme turbinehal van De Electriciteitsfabriek als passend decor. Bereid je voor op intrigerende soundscapes met een hart en ziel.

Nihiloxica

Zaterdag 01:00 - 02:00 / Paard - grote zaal

TodaysArt heeft een flink groot internationaal netwerk. Dat dit af en toe talent uit onverwachte verre hoeken in Den Haag neerplant, is dan ook niet gek. In samenwerking met het Noorse festival Insomnia uit het Arctische Tromsø en Nyege Nyege Festival in Oeganda heeft TodaysArt Nihiloxica op de Haagse planken weten te krijgen. Liefhebbers zullen de Oegandese drumgroep nog kennen van ADE 2018, waar ze door 3voor12 tot een van de beste acts werden bekroond. De groep werkt met traditionele Oegandese drums, maar richt deze op de hedendaagse danvloer met een flinke dosis elektronische toeters en bellen. Het resultaat is een dialoog tussen twee culturen dat dansvloeren op menig festival in beweging heeft weten te krijgen.

TodaysArt vindt plaats van 19 tot en met 22 september. Kaarten zijn te koop via todaysart.nl, waar festivalpassen, dagkaarten, context- & expokaarten en clubkaarten te koop zijn. Nog steeds idee wat je kan verwachten, luister dan de TodaysArt playlist onderaan.