Terwijl de bladeren massaal uit de bomen vallen, worden de dagen korter, grijzer en kouder. Yes, het is herfst! Waarom een yes? Simpel. De herfst betekent hét startsignaal van de Haagse Popweek. Vanaf vrijdag 18 oktober staat de Hofstad 10 dagen lang volledig in het teken van lokaal muziektalent met als uitsmijter de Haagse Popdag. Tijdens dit hoogtepunt op zondag 27 oktober worden in het Paard de Haagse Popprijzen uitgereikt. Met dit jaar, naast de bekende Popradar Music Support Award en Beste Haagse Initiatief, een nieuwe categorie: Beste Videoclip. Om het stemmen iets makkelijker te maken, zetten wij de genomineerden op een rij.

Beste Videoclip

Laten we meteen beginnen met deze nieuwe categorie. Wat ons betreft een terechte, want de Haagse acts hebben afgelopen jaar behoorlijk wat tijd en creativiteit gestoken in het maken van spraakmakende videoclips. Met als uitblinkers de volgende genomineerden:

Deze hete urbanact uit Den Haag / Rotterdam doet een uitstapje naar het minstens zo hete Midden Oosten. GIAN, Good Intentions Always Needed, beschrijft 'Only This Night' als guitars en 808's. Wat willen Johnny Ray en Eddie Dunkan met deze videoclip zeggen? Het duo is in ieder geval blij met de nominatie; 'I feel born again, I feel grateful'.

GIAN

Only This Night

Het nazomerse leven van de Scheveningse jongere is zwaar. Gelukkig is daar Goldband die met een 'Witte Was' de herfst een stuk dragelijker maakt. Wil je weten hoe de mannen dat doen? In deze verhalende videoclip met een dansbare vibe blijft geen vraag onbeantwoord.

Goldband

Witte Was

Een ode aan de mensen met verborgen gebreken. Dat is 'Be Strong'. In de videoclip heeft DI-RECT deze ode uitgebeeld met maar liefst 50 figuranten op 40 verschillende locaties. Flink doorgeslagen. En zeker niet voor niets, want het resultaat is een kunstwerk én een nominatie. 

DI-RECT

Be Strong

Drie verschillende clips in één video. Op deze creatieve wijze presenteert Son Mieux 'Nothing'. Is de band daarmee drie keer genomineerd, of één keer voor één van de drie delen? Verwarrend, net als de track waarin de echtheid of onechtheid van het leven centraal staat gehuld in dit daarbij passende jasje.

Son Mieux

Nothing

De winnaars van de Popradar Music Support Award van vorig jaar, hebben ook dit jaar weer een nominatie te pakken. Is de kans op winst voor Niko 'Nine Out Of Ten'? Laat de sketchy tekeningen bij dit aanstekelijke zomerliefdesliedje voor zichzelf spreken. 

Niko

Nine Out Of Ten

Popradar Music Support Award

De winnaar van deze categorie mag zich gelukkig prijzen met 1000 euro aan ondersteuning via Popradar Music Support. Dat maakt jouw stem voor jouw favoriet extra belangrijk. Vorig jaar dus Niko, maar wie van deze talentvolle genomineerden gaat er dit jaar met de buit vandoor?

Magic Moon houdt van experimenteren. Dat is volop te beleven tijdens de verrassende live-optredens waarin de band je meevoert op een spectaculaire tijdreis van stuwende drums, rauwe gitaren en een psychedelisch orgel. Een terechte plek op de Popronde 2019 is hiermee reeds verzilverd. Betekent dit ook de winst voor deze prijs? Het zou de mannen zeker helpen met het afronden van hun tweede wapenfeit, waarop 'The Vagabond' alweer de derde single zal zijn. 

Magic Moon

De eerste single van Goldband was nauwelijks uit of de stucadoors stonden al op Lowlands. Goldband is misschien wel de hipste Haagse band van het moment, maar is dat genoeg om een award binnen te slepen? Eén ding is zeker; een dubbele nominatie (zie vorige categorie) levert een dubbele kans.

Goldband

Locks Vegas voelt zich verbonden met het tijdloze karakter van Las Vegas. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom het verschijnen van Casino Season 2 geen tijd en datum heeft. Om ons toch alvast op te warmen, bracht Joshua Wijnruit in augustus zijn laatste single ‘Grown Woman Freestyle’ uit. De rapper staat voor melodieuze hiphopmuziek waarin de tekst creatief, educatief of real talk moet zijn. Dat verdient op zijn minst een pure beloning.

Locks Vegas

‘Don’t come around if you can’t dance!’, luidt de missie van Banana Savannah. En daar is absoluut niets van gelogen, getuige het energieke optreden in The Grey Space afgelopen Sniester. Samen met zijn band is Frontman Jonathan Asabina een expert in het lanceren van een funky soulfeest waarin het contact met het publiek centraal staat. Een flinke dosis positiviteit die ook in de meest donkere tijden voor een lach op het gezicht zorgt. Deze nobele eigenschap mag best worden beloond.

Banana Savannah

Usainboyz vormen één van dé beloftes van de Haagse urbanscene. En deze scene is in opmars (zo is GUAP genomineerd voor Beste Haagse Initiatief, zie volgende categorie). Op het nieuw geïntroduceerde GUAP podium op Green Garden Festival trakteerden de rappers het Malieveld op hun experimentele hiphopsound. Het viertal vormt bewust geen groep, maar een platform, omdat de heren vanuit verschillende genres een bijdrage leveren. Vernoemd naar de snelste atleet op aarde: Usain Bolt, is de formatie gedreven om de prijs te pakken.

Usainboyz

Op debuut EP As You Please geeft Robin Dirksen een swingend kijkje in haar kwetsbare ziel. En dat wordt gewaardeerd. Tijdens de diverse optredens van Ava Nova op de Haagse festivals, werd de menigte afgelopen seizoen zichtbaar ingepalmd met de zwoele synthpop en sexy dansmoves. Daarnaast heeft de band nog een single uitgebracht als anthem voor de Mispoes-feesten in het Paardcafé: ‘Girls Rule’. Aan de zangeres de eer om als enig genomineerde vrouw de award samen met haar twee mannen in naam van alle vrouwen in de wacht te slepen.

Ava Nova

Vorige maand gaven The Mighty Breaks een explosief releasefeestje in The Grey Space. Debuut EP Master Club werd daar met enthousiasme door de hysterische fans ontvangen. Daarom ook voor deze mannen een terechte spot op de Popronde 2019 waar de fuzzy garagerockers de bezoekers gegarandeerd tot waanzin drijven. De band zonder frontman, maar wel met vier zangers stelt doelen om glansrijk te behalen. Zo ook deze buit?

The Mighty Breaks

Beste Haagse Initiatief

Het initiatief (organisatie, instelling of evenement) dat afgelopen jaar in muzikaal Den Haag op jou de meeste indruk heeft gemaakt, mag met deze award naar huis. Oh, dan moet deze natuurlijk nog wel in het lijstje genomineerden staan. Geen paniek. De lijst biedt net als de stad voor ieder wat wils:
 

Cluphopping

Voor de elektronische muziekliefhebbers is daar Clubhopping. Op dit festival beleef je het nachtleven op unieke wijze. De vele deelnemende danscafés en clubs uit heel Den Haag zijn niet alleen zwalkend of kruipend te bereiken. Nee, het hoppen kun je ook doen met de gratis elektrische treintjes of fietstaxi's. Een kroegentocht is nog nooit zo luxe, efficiënt en duurzaam geweest.

GUAP

Voor de onbegrensde urbanfans is daar GUAP. GUAP staat voor General Urban Arts Platform, en vormt hét initiatief dat alle hiphop- en urbanaanbieders samenbrengt om de scene in Den Haag op de kaart te zetten. Het platform verbindt niet alleen de verschillende muziekstromen, maar ook de verschillende disciplines binnen de urbancultuur. Dit jaar realiseerde GUAP onder andere een eigen podium op Green Garden Festival.  

Grauzone

Voor de ondergrondse wereld is daar Grauzone. Het multidisciplinaire festival dat geinspireerd op de undergroundscene in Berlijn via Amsterdam 3 jaar geleden kwam overwaaien naar Den Haag, is in 2019 uitgebreid met een zomereditie. En deze uitbreiding stopt niet. In februari 2020 zal de kruisbestuiving van muziek, kunst, symposia en film niet één maar twee dagen de Hofstad van spanning en sensatie voorzien.

De Zwarte Ruiter

Voor de doorgewinterde rocker en de koffie- en/of bierverslaafde is daar De Zwarte Ruiter. Sinds 1988 het kloppend hart van de Grote Markt waar je 's morgens kan genieten van een heerlijk ontbijtje om tot diep in de nacht te blijven hangen om bandjes te kijken. Of andersom natuurlijk, mits je de sluitingstijd weet te omzeilen.

Zeeheldenfestival

Voor de ukkies tot hoogbejaarden is daar het Zeeheldenfestival. Het grootste buurtfeest van Den Haag voorziet de bewoners van het Zeeheldenkwartier en ver daarbuiten al bijna veertig jaar van een gemoedelijke combinatie van muziek, straattheater, kinderactiviteiten en gezelligheid. En dat nog steeds geheel voor noppes. 

De Zolderkamer

Voor de DJ's en de dansfanaten is daar De Zolderkamer. In de kazerne van PIP Den Haag deelt de illusie genaamd Moos zijn ervaring, kennis en enthousiasme met aanstormende artiesten. De kunsten van deze talenten beperken zich niet alleen tot de oefenruimte. Op het afgeleide feestje De Zolderkamer III krijgen de DJ's de kans om hun set ten gehore te brengen aan het publiek.

The Womb Studio

Voor de muzikanten en producers is daar The Womb Studio. In de studio vindt de echte magie plaats. Het is dan ook niet gek dat de redactie van 3voor12 Den Haag een serie is gestart met studiobezoekjes. Zo ook aan The Womb, waar één van de oprichters, Tijmen van Wageningen, vorig jaar vertelde grote plannen voor toekomstige projecten, samenwerkingen en evenementen te hebben. En dat begint zijn vruchten af te werpen.

En stemmen maar...

Nu kun je vol overtuiging je stem uitbrengen. Succes!

De organisatie van De Haagse Popweek is in handen van Popradar Den Haag. Alle ins and outs over de optredens, seminars, workshops, masterclasses en netwerkmeetings vind je hier. En vergeet vooral niet langs te komen op de 3voor12 Den Haag Clubtour #60 op zaterdag 26 oktober in het Paardcafé en op de Grote Markt. Tot dan!