Eén van de acts die het meest op de Haagse festivals te zien is deze zomer, is 54 gang. De jonge hiphopgroep, bestaande uit Jack Faded, Juulz, JowFlow, Dolphin Dims en DJ Emaurrosa, ontstond tijdens de vorige editie van Parkpop en is komende zondag een van de acts op het Haagse podium van datzelfde festival. Daarnaast komt er een EP aan. Om deze eerste verjaardag van de groep te vieren spraken wij met de vier rappers.

“We stonden vorig jaar op een podium dat bestond uit twee plankjes, waren we onze USB vergeten en stonden er maar heel weinig mensen te kijken, nu staan we op het Haagse podium. Het is wel tof dat we dat in een jaar hebben kunnen doen.”, vertelt Jack Faded. De rappers staan ons te woord in hun studio op de slaapkamer van Juulz.  “Het begon eigenlijk kort daarvoor al, we gingen op schrijverskamp met Young & Zakelijk, een project gestart door Rio, een andere rapper. Toen hebben we veel samen geschreven en vervolgens stonden we met die act op Parkpop.”, vult Juulz aan. Dolphin Dims legt wel uit dat de gasten elkaar wel al kenden. “We hadden allemaal wel al chills met elkaar achter de rug, maar we deden nog geen echte dingen samen.”, aldus Dims.

Het allereerste contact tussen de rappers is volgens Jack Faded de release van ‘Jekepi’, een vroege track van Faded en Dims. “We hadden de clip net uitgebracht en iedereen van ons was daarin te zien. Toen hadden mensen al het idee van: deze clique is wel fatoe. In die track hadden we het ook over ‘de jongens uit de 54’ waarin de 54 gewoon Agga is. Zo is er later nog meer aandacht voor het concept 54 gekomen.”, aldus Jack. Later is kwam DJ Emaurrosa ook bij de groep. “Ik was met Dolphin Dims in de Burger King op Amsterdam Centraal tijdens Koningsdag. Ik kwam daar een meisje tegen en begon haar te versieren. Toen ik later op Instagram gooide dat we nog een DJ zochten, reageerde dat meisje. Zo is Emaurrosa bij de groep gekomen.”

"Toen hadden mensen al het idee van: deze clique is wel fatoe." 

Jack Faded

Korte snoeren

 “Aan het begin waren de shows die we deden eigenlijk individuele shows, dan werd Jack geboekt of was het een show van mij en Juulz maar namen wij de rest ook mee.”, begint JowFlow als we de jongens vragen over hoe de 54 Gang aan bekendheid kwam. “We speelden toen kleine shows in Leeuwarden waarbij we een microfoon met een redelijk kort snoer hadden en een microfoon met een nog korter snoer, waardoor we echt letterlijk naast de DJ-booth moesten performen, daarnaast stonden er zes mensen te kijken ofzo.” Juulz vult aan: “Of we deden een show bij de Colorado Charlie waar middenin de set de stroom uitviel. Dat was ook kut. Maar op een gegeven moment worden je shows ook iets beter.”

De jongens merken ook dat de bekendheid van de groep steeds groter wordt. Waar eerst de optredens konden rekenen op een handjevol bezoekers gaat het nu beter dan ooit. Jack vertelt: “Toen wij een video op wilden nemen voor ‘Yuh Yuh’, zeiden we op Instagram dat we bij Centraal Station zouden opnemen en dat er mensen mochten komen figureren. Vervolgens kwamen er echt superveel mensen op af.” “En al onze video’s worden gedeeld door mensen die we niet eens kennen.”, vult Dolphin Dims aan. “Het was een soort sneeuwbaleffect, het begon klein maar nu gaat het steeds harder.”

"Wij willen Agga weer lit maken."

Dolphin Dims

54 Fam

In heel Nederland zit urban in de lift, en met acts als 54 gang lijkt Den Haag eindelijk een aantal talentvolle acts te hebben die de stad misschien zouden kunnen ontgroeien. “Het ding is dus dat Den Haag nooit echt een hiphopstad is geweest, de guys die het wel gemaakt hebben uit Den Haag, zoals SFB en Mula hebben misschien nationale aandacht naar Agga getrokken. Maar wij willen echt een Haags merk worden, binnen de stadsgrenzen ook het verschil maken.”, aldus Juulz. “We proberen ook een cultuur te bouwen. Een groep mensen die elkaar om hoog probeert te pushen in de creatieve sector.” Dit klinkt interessant, wat bedoelen de rappers daarmee? “Ik kan het heel ingewikkeld maken, maar eigenlijk is het gewoon een aantal vrienden die samen hangen en elkaar aandragen bij netwerkcontacten. Een groep mensen die elkaar omhoog probeert te helpen. Wijzelf vormen daar de kern van, maar al die mensen horen bij de 54 Fam.”, ligt Faded toe. “Wij staan zelf voor het hebben van lol, en als jij dat ook doet ben je welkom bij de 54 Fam. Als je zorgt voor een hogere vibratie in de ruimte.”, sluit Dims af.

Het idee van de 54 Fam doet een beetje denken aan SMIB, het kunstenaarscollectief uit Amsterdam waar onder andere Ray Fuego deel van uitmaakt. Juulz: “SMIB is ook meer dan alleen de muziek, zij opereren ook uit de vriendengroep. Het gaat hen ook om de movement. Wij proberen dat ook te doen, niet persé bewust maar het heeft raakvlakken. Je merkt ook dat wij een bepaalde groep mensen om ons heen verzamelen, je ziet geen goons met petjes en Louis Vuitton kleren bij onze clique."

Naast het collectief is 54 Fest ook een van de belangrijkste bezigheden van de groep. Een avond waar gelijkgestemden kunnen uitgaan bij PIP. Live optredens en DJ-sets, allemaal gelieerd aan de 54 Gang. “Ik wilde een avond organiseren waar Den Haag trots op kan zijn.”, vertelt Faded. “Ooit ben ik weggevlucht uit Apeldoorn omdat daar niks te doen was. Dat wilde ik niet met Den Haag.” Dolphin Dims reageert: “Vroeger toen ik met Faded uitging zei hij al dat hij Agga weer lit wilde maken. Nu doen wij dat. Mensen kunnen turnen, dansen en naar shows kijken bij 54 fest.”

"Getekend worden lijkt me sowieso eng, daar moet je goed over na denken."

Juulz

Samen optreden

 “Het ding met de 54 Gang is dat we elkaar goed aanvullen.”, begint Dolphin Dims opeens. “Juulz kan net zo goed rappen als zingen en gitaarspelen, JowFlow is op trap n’ b, een genre dat je niet heel vaak tegenkomt en Faded kan zowel een Jacin Trill song gooien als rappen op een boombap-beat. Over mezelf zeg ik niks, maar dat vult elkaar goed aan.” Jack Faded reageert: “Jij bent gewoon een heel bijzondere jongen, daarom vinden we je zo leuk, haha.” De verschillende karaktereigenschappen van de groep zorgen ervoor dat de jongens net zo makkelijk solowerk als groepsprojecten kunnen maken. “Binnenkort komt onze EP uit, daarmee gaan we optreden maar daarna gaan we ook weer solodingen doen.”, aldus Juulz. “Ikzelf heb net mijn eerste EP uitgebracht en de andere gasten hebben ook dingen in de pijplijn zitten.”

De EP komt binnenkort uit en de heren hebben onlangs al een single uitgebracht als opmaat. JowFlow: “Wij willen zolang het leuk is met elkaar en afzonderlijk op het podium staan. Maar samen spelen is wel het leukste wat er is.” De anderen beamen dat. “We blijven sowieso met elkaar dingen doen. Maar we hoeven niet als 54 Gang bij een label getekend te worden. Getekend worden lijkt me sowieso eng, daar moet je goed over na denken.”, aldus Juulz. “Nee, vooralsnog is 54 gewoon een movement en gaan we door. Nu zijn we een jaar bezig en het lijkt er niet op dat we gaan stoppen binnenkort.”, sluit Jowflow af.