Hoe is het toch met? Die vraag gaat bij ons op de redactie vaak rond. Honderden bandjes, singer-songwriters, dj's en andere megatalenten passeren bij ons de revue. Elk jaar zijn er wel een paar van hen die "het gaan maken" of zelfs een bescheiden hitje hebben. Daarna blijft het stil. Zo'n act zit in de studio voor een opvolger, is op spirituele ontdekkingstocht in de Himalaya of vindt het wel mooi geweest. Wij houden de vinger aan de pols! Dit keer gingen wij ook nog speciaal langs bij vier acts die ons glashard hebben voorgelogen de vorige keer dat we ze spraken en waar nog altijd geen nieuw materiaal van is uitgekomen.

Dunn

Timothy Dunn stond al met zijn band Dunn onder andere op onze clubavond. Dit was een van de twee shows die de band deed, waarna er niks meer van vernomen is. Wij belden met bassist en frontman Timothy Dunn, want wij willen wel weten hoe het allemaal zit.

"Ik ging dit project in zonder verwachtingen. Ik had wat liedjes geschreven en bedacht bij mijzelf dat ik die twee shows zou doen, verder niks.", vertelt Timothy vanaf de andere kant van de lijn. "Als ik meer shows zou doen zou het veel serieuzer worden dan de bedoeling was, daarna speel ik met muzikanten die zelf ook allemaal andere bands hebben en ben ik zelf ook bezig met eigen projecten."

Toen Dunn voorbij was ging Timothy weer verder met zijn andere bands. "Ik ben weer volop bezig met The Great Communicators en onder andere ook een dingetje met Koen Herfst, dus ik heb het wel druk genoeg." Dit wil volgens Timothy overigens niet zeggen dat Dunn voorbij is. "Ik heb gemerkt dat Dunn, ondanks dat het muziek is die meer voor muzikanten is dan voorde 'gewone' luisteraar, er toch wat mensen het leuk vonden om naar te kijken. Daarnaast had ik weer zin om wat liedjes te schrijven. Ik ga van de zomer dan naar een huisje op de Veluwe of iets dergelijks om weer wat te maken." De songs die daaruit komen wil de frontman wel opnemen met specifieke muzikanten die hij zelf kiest. "Omdat zij een eigen schema hebben wordt dat natuurlijk lastig plannen. Daarom hoop ik tegen het nieuwe jaar een EP uit te kunnen brengen, maar kan ik nog niks garanderen."

James Burki

Gebroken belofte

Als we James Burki benaderen zegt de zanger het volgende: "Ik doe graag mee met deze rubriek, ik heb ook een beetje het gevoel een vaste gast te worden. Maar ik ben as we speak bezig met de release van een single." Aanvankelijk geloven wij er niks van, Burki is een leuke jongen maar een notoire uitsteller van releases, dat blijkt ook uit eerdere 'Poolshoogtes'.

Echter moeten wij er iets later alsnog aan geloven en is de single 'High With Me' gereleaset. Alsnog bellen wij met James, want waarom duurde dat in vredesnaam zo lang? "Nouja, zoals eerder gezegd heb ik lang gedacht over welk nummer ik als single zou uitbrengen.", begint Burki. "Daarnaast liepen er in de aanloop naar de release ook wat dingetjes anders dan gepland. Door deze samenloop van omstandigheden heeft het zo ontiegelijk lang geduurd." 

Dit keer gaat het alleen niet meer zo lang duren voor het volgende wapenfeit van de oud-Navigator. "Er komt een EP aan, dat is eigenlijk het belangrijkste wat ik ga doen de komende tijd. Daarop staan onder andere 'High With Me' en 'Brother, We're Here To Dance', dus sommige songs kent het publiek al." Daarnaast wil Burki ons nog op het hart drukken dat het lang heeft geduurd maar dat de zanger blij is terug te zijn.

AAPNOOTMIES

Gebroken belofte

In een vorige editie van deze rubriek zei Dinaira Scheffers van AAPNOOTMIES dat er werk aan zat te komen. Dat werk bleef, op een live-EP en een nummer voor de documentaire 'De Wilde Stad' na, uit. Wij trokken aan de bel bij de zangeres van de band en vroegen haar waar haar beloofde werk blijft.

"We zijn eigenlijk voornamelijk bezig geweest met het opnemen van nieuw materiaal. We hebben geschreven en zijn daarna naar de Wisseloord Studio geweest om daar op te nemen. Voor ons duurde het eigenlijk helemaal niet zo lang, haha.", begint de zangeres. "Nu ben ik bezig met het maken van de artwork en het samenvoegen van de muziek en het uiterlijk."

De nieuwe muziek zal volgens Dinaira in de manier van songwriting verschillen van het vorige werk. "De vorige songs schreef ik helemaal alleen. Alle partijen schreef en bedacht ikzelf. Nu heb ik samengewerkt met Wannes Salomé van Klangstof, daardoor heb ik een beetje kunnen sparren en dingen op een andere manier kunnen bekijken.", aldus Scheffers. "De muziek blijft dezelfde sfeer houden en is nog steeds Nederlandstalig, maar het idee is iets anders." 

Daarnaast is er volgens Dinaira ook in de band nog een wijziging geweest. "De toetsenist is uit AAPNOOTMIES, die partijen speel ik zelf. Voor de rest speel ik wel nog altijd met dezelfde gitarist, bassiste en drummer." In september zegt Dinaira dat er nieuwe dingen gereleaset kunnen worden maar het zou zomaar kunnen dat er ook nieuw materiaal gespeeld wordt op Big Rivers in Dordrecht.

The Great Communicators

Gebroken belofte

Na het verhaal over Dunn had Timothy Dunn ook nog wat tijd om over zijn andere band The Great Communicators te vertellen. In november van 2017 werd ons verteld dat de band weer aan het schrijven was en dat de vuurdoop van nieuwe zangeres Shawnee er aan zat te komen. Het liep alleen een beetje anders.

"De gebroken belofte die wij maakten, is meer ontstaan uit pech. We hadden plannen om op te gaan treden en weer de studio in te duiken. Er waren zelfs al datums geboekt.", begint Dunn. Het noodlot sloeg helaas toe voor de band, drummer Marco Burggraf brak zijn arm. "Dan moet je alle datums weer afzeggen en duurt het allemaal gewoon veel langer dan nodig is.

Inmiddels gaat het wel weer de goede kant uit met de band. "Het herstel verloopt voorspoedig en met het nodige geluk redden we de nieuwe opnamedatums wel, maar ook dat is nog niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat we terug zullen komen. Ik weet alleen nog niet precies wanneer."

The Stangs

Gebroken belofte

"September 2018!? Jeeeeeeeeezus!", Pieter van der Velden van The Stangs schrikt zich een hoedje als hij hoort hoe lang geleden hij met ons aan de telefoon hing om ons te vertellen over de aankomende plaat van de band. "Dit heeft echt te lang geduurd.", aldus de gitarist van de band. "Wel hebben we uiteindelijk niet heel erg afgeweken van het aanvankelijke idee van een plaat, maar wel van de aanpak ervan."

Pieter vertelt ons dat er een zekere verwachting rond de band leek te hangen en dat ze daarvanaf zijn gestapt. "Onze EP,  Parable, was ontzettend conceptueel. Het leek echt alsof alles in een bepaald keurslijf moest worden gepast. Daar hebben we van leren afwijken. Er zitten nu echt songs tussen waarvan ik nooit had kunnen denken dat we iets dergelijks zouden durven." 

De band is nu bezig met het maken van een nieuwe plaat. "We hadden het ook allemaal behoorlijk druk met studeren en dergelijke, maar nu ligt de focus weer bij de muziek. Als het goed is komt er rond het najaar weer wat muziek aan."