Waar Gino van Dam tijd vandaan haalt onze Oh Ja Joh-vragenlijst te ondergaan is voor ons een raadsel. Niet alleen staat hij achter de knoppen als dj JEANS, ook is hij producer en programmeur van niet één maar twéé clubs in de Haagse nachtscene. Toch heeft hij een gaatje weten te vinden om te vertellen over zijn verslaving aan drumcomputers, zijn hekel aan het Plein en zijn gabberverleden. Slapen doet hij toch al niet zoveel.

Naam
Eugenio Gisberto van Dam. Mijn roepnaam is Gino.

Geboortedatum en -plaats
14 augustus 1982 in Dénia, Spanje. Dénia is een klein vissersdorpje vlakbij Alicante. M’n vader had daar een barretje, hij is daar destijds naartoe gegaan om er als eerste Heineken te verkopen. Mijn moeder was in Spanje op vakantie en belandde in zijn bar. Negen maanden later was ik geboren. Dénia is inmiddels best toeristisch geworden, een beetje Benidorm-achtig. Toen ik er werd geboren was het heel klein.

Heb je broers of zussen?
Ik heb twee broers en twee zussen: Gijs, Juliano, Cenza en Selena.

Heb je huisdieren?
Ik heb twee katten en een poes. Ze heten Frans, Eddy en Powder.

Wat doe je aan sport?
Clubs programmeren! Dat is best een denksport. Daardoor kom ik verder niet aan sporten toe, het is wel een heftige job. Eén club programmeren is eigenlijk al pittig en ik heb afgelopen zomer de overstap naar PIP gemaakt. Whoosah is in principe vooral zomerwerk, PIP vooral winter. Maar het heeft wel overlap, daardoor is het te veel om in je eentje te doen ben ik achter gekomen. Inmiddels heb ik een stagiair erbij en iemand die de marketing deels doet. Ik vind sporten wel belangrijk, ik heb altijd in de horeca gewerkt, daar bewoog ik heel veel. Nu zit ik heel veel achter bureaus dus dan zit je veel in een bepaalde houding. Ik merk wel dat vooral m’n rug daar last van krijgt. Maar ik moet binnenkort boksen tegen David (Schoch, red.). Dus mijn plan is wel om een maand van tevoren nog even bokstrainingen te nemen want ik wil natuurlijk niet verliezen van die man. Verliezen is een keuze waren zijn woorden. 

Wat is je beste gewoonte
Dat ik als ik een afspraak maak, ik die graag wil nakomen en dat ik het ook niet zou laten vallen omdat ik het niet red bijvoorbeeld. Als ik iemand beloof om voor het einde van deze week een kast te bouwen en ik heb het te druk, dan zou ik uiteindelijk die kast op zondagnacht gaan bouwen om die afspraak wel na te komen. 

Slechtste gewoonte
Misschien is m’n beste gewoonte tegelijkertijd ook wel m’n slechtste gewoonte, omdat ik daardoor wel eens mezelf en mijn sociale omgeving vergeet. Dat levert soms conflicten op. Je moet ook tijd voor jezelf en familie en dierbaren plannen. Vaak ben ik voor m’n werk achter appjes en afspraken aan het rennen en dan vergeet ik de rest.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Het laatste gênante dat ik me kan herinneren, was dat ik met mijn vriendin naar Berlijn was gegaan voor haar verjaardag en dat we allebei haar verjaardag waren vergeten op de dag zelf. Ze zou daar samen met een vriend die ook jarig was een feest geven maar toen wij daar aankwamen met een cadeau voor hem en hij haar feliciteerde beseften we ons beiden eigenlijk pas dat het ook haar feest was. Gelukkig vond ze het niet erg omdat ze het zelf ook was vergeten. En we geven elkaar het hele jaar door spontaan cadeaus omdat we dat leuker vinden dus het viel wel mee.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Drumcomputers. Die bestel ik regelmatig. Ik huur een studio van the Crave, een soort ondergrondse bunker, en inmiddels is dat echt een elektronische broedplaats geworden, we zitten daar met heel veel producers. Ik koop heel veel hardware en dan gebruik ik het een tijdje. Ik heb wel heel erg dat als ik iets wil kopen, ik dat het liefst meteen al binnen heb. Dus dan wring ik me in allemaal bochten om het zo snel mogelijk te hebben. Dan laat ik het bijvoorbeeld op m’n werk bezorgen of bij m’n moeder omdat ik weet dat zij vaak thuis is. Ik vind het heel leuk een apparaat dan helemaal uit te spelen. Dan zit ik compleet op één apparaat en als er dan klaar mee ben verkoop ik hem gewoon door. Maar er zijn wel een aantal apparaten die ik hou omdat ik ze onmisbaar vind.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Me gelijk weer omdraaien en verder slapen. Ik sta niet heel vroeg op, de meest gangbare tijd voor mij is tien uur ’s ochtends. Ik ben echt geen ochtendmens. Ik kan heel goed zonder slaap, door mijn baan en mijn werk als dj heb ik best vaak dat ik tot negen uur ’s ochtends moet draaien en ’s middags weer ergens moet werken. Als ik dan thuiskom kan ik niet echt mijn rust vinden om te gaan slapen dus dan ga ik wel even liggen. Maar dan kijk ik tv in bed om een beetje te resetten en dan weer door te gaan. Dat trek ik prima maar als ik eenmaal ga slapen vind ik het vreselijk om wakker te worden, al helemaal in het donker. Daarom draai ik me nog even om tot het een uur of tien is.

Favoriete plek in Den Haag
Toch wel PIP momenteel, ik werk daar sinds oktober en het is echt m’n droombaan. Ik ben in principe bij Whoosah het programmeurbaantje in gerold. Floris Groeneveld (nu programmeur van DGTL, red.) was programmeur van Whoosah en ik stond daar achter de bar. Toen heeft hij het stokje aan mij overgedragen. Ik heb daar heel veel geleerd die aantal jaren en met die kennis ben ik nu bij PIP terecht gekomen. Je hebt daar een heel creatief team om je heen, het is niet alleen maar een programma bedenken maar het hele marketing-idee wordt tegelijkertijd bepaald. Dat is heel tof, dan zit je met acht man aan een avond te werken en soms duurt het een paar weken voordat hij final is maar dan heb je wel echt een cool programma. Wat ik heel leuk aan PIP vind, is dat alles kan, het is allemaal grappig en leuk en alles is mogelijk. Er is veel zelfspot, daar kan ik me heel erg in vinden.  

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Momenteel niks. Ik vind dat Den Haag lekker in de flow zit, er gebeuren toffe dingen. In tegenstelling tot zes jaar geleden is er echt heel veel mogelijk. Voorheen heb ik heel vaak “nee” gehoord als antwoord op aanvragen bij de gemeente en nu is het echt een vlugge “ja”. Ik ben blij met die flow en dan moet je er ook niks aan veranderen. 

Wat is je stamkroeg?
Heb ik niet, ik zit echt nooit in de kroeg. Ik hou wel van restaurants. M’n favoriet is momenteel de Basiliek, die zit in een zijstraatje bij het Plein. Ze hebben een hele goede keuken, heel variërend. Ik vind het echt heel lekker. 

Beste Haagse initiatief
The Crave is ongetwijfeld het beste Haagse initiatief van dit moment. De namen die ze voor The Crave festival 2019 naar Den Haag halen, de strategie achter het concept, het bouwen van een gezonde community waarin de promotor en de artiest gelijk is. Dat is next level shit, echt petje af. Organisaties als The Crave zetten Den Haag op de kaart en goed ook.

Haagse band van het moment? 
Goldband, van Milo, Boaz en Karel. Ik had in het begin nog niet echt een idee met waar ze mee bezig waren, het gebeurde eerst helemaal achter de schermen. Maar toen ik voor het eerst tracks van ze hoorden was ik echt blij verrast. Het hangt een beetje tussen serieuze hiphop en De Jeugd Van Tegenwoordig in. Ze hadden het idee om een stadstour te doen alleen binnen Den Haag. Of dat echt een goed plan is wisten ze zelf ook nog niet. 

Wat vind je onderschat Haagse scene?
Die vind ik lastig want nogmaals, ik vind dat Den haag momenteel echt lekker gaat, maar toch zeg ik na lang nadenken: de Haagsche muziekscene. Ik hoor zo nu en dan nog wel eens iemand klagen dat er niks te doen is of dat de verkeerde feesten worden geprogrammeerd. Echt, kappen nou... Als je dit nog durft te zeggen in 2019 dan moet je lekker in een andere stad gaan wonen of je na laten kijken. Er is genoeg te doen voor iedereen. Je kan zo commercieel of zo diep als je wilt. Het is er allemaal.

Overschat Haagse scene?
Het Plein. Dat is wel overschat vind ik, zo druk. Ik zou er echt niet dood gevonden willen worden. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met God, dan zou ik gelijk een achtste dag aan de week toevoegen want die kom ik echt te kort. Wel meer mensen met mij denk ik. Dat wordt dan gewoon echt een dag om te chillen een echte rustdag. 

Wat houdt je ’s nachts wakker?
Ik lig nergens wakker van, als ik lig dan slaap ik. Zodra ik ’s ochtends wakker wordt begint het voor mij. Ik probeer mijn telefoon nog een uur links te laten liggen want ik hou er echt niet van om met stress wakker te worden en ik weet dat zodra ik ga kijken, de whats-appjes en de mail al klaarstaan. Het eerste uur moet ik even rustig wakker worden. Daarna spring ik in de tram naar m’n werk en begint het piekeren tot aan het einde van de dag. 

Hoeveel tattoo’s en/of piercings heb je?
Ik heb geen piercings, die ben ik ook niet van plan te nemen. Ik zit wel behoorlijk onder de tattoos. Ik heb er in totaal denk ik een stuk of 30. Er zitten heel veel kleintjes tussen, ik heb namelijk ooit een keer een tattoeerapparaat gekregen van al m’n vrienden. Ik hou echt van kuttattoos, ik vind dat je er gewoon niet lang over moet nadenken. Daarom vind ik het eigenlijk juist leuk om veel random dingen te laten zetten. Ik heb door dat apparaat ook veel shit van vrienden die helemaal niet kunnen tatoeëren. Ik heb ook een ijsje in mijn nek. Ik wilde al heel lang iets in m’n nek maar wel iets anders dan wat de meeste mensen daar vaak zetten. Vaak als iemand iets in zijn nek tatoeëert is het gang-gerelateerd. Ik vond een ijsje daarom heel grappig omdat het totaal tegenovergesteld is. Ik schaamde me eigenlijk voor niemand behalve voor mijn moeder maar uiteindelijk vond zij hem het leukst van iedereen. Soms geven mensen er een lik of een kus aan. Maar dat was niet de intentie hoor!

Wat is je grootste guilty pleasure?
Steven (van Lummel, red.) zei op kantoor tegen mij “je moet echt even Beyoncé op Coachella checken, ik heb daarbij gejankt.” Ik dacht echt “ja hoor”. Maar op een gegeven moment zat ik thuis met m’n vriendin en je kent het wel, je hebt heel Netflix al gezien. Toen zag ik opeens die film dus ik heb die toch even aangezet. En inderdaad, toen ik die productie en die show zag, schoot ik ook wel een beetje vol. Vooral als je erover na gaat denken dat er gewoon een half miljoen mensen voor haar neus staan en hoe strak dat allemaal geregeld is. Daar werd ik wel echt even door gegrepen.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste single die ik heb gekocht was Wonderful Days van Charly Lownoise & Mental Theo. Ik weet nog dat ik er heel blij mee was, ik had toen net een cd-speler gekregen. Ik was toen ook gabber. Ik heb nog steeds wel veel liefde voor die muziek, als ik nu hardcore hoor gaat m’n hart wel even sneller kloppen.

Waar luister de laatste dagen naar?
Misschien is het een beetje egoïstisch om te zeggen maar ik zit de laatste dagen veel in de studio dus ik luister vooral naar mijn eigen muziek. Als ik aan het produceren ben vind ik het lekker daar even in te blijven, dus ik luister veel dingen die ik maak in de studio. Ik zet die dan gelijk verborgen op Soundcloud en dan luister ik het de hele dag op mijn koptelefoon terug; in de tram, op mijn werk, tijdens het koken. Als dingen me gaan irriteren weet ik dat het eruit moet. 

Wat is je grootste inspiratiebron?
Hiphop uit de jaren ‘80 en ‘90. Wat ik inspirerend vind aan die muziek is dat het de eerste stroming was die muziek maakten van andere muziek. Ze knipten muziek dus op in stukjes en maakten daar weer nieuwe beats van. Dat maakt de muziek heel vrij, ik vind dat een heel fijn idee om aan vast te houden als ik muziek maak. 

"Ik hou echt van kuttattoos"

Disclaimer van Gino over de Spotifylijst

Mag ik wel even zeggen dat ik een hekel heb  aan Spotify. Het aanbod is zo klein. Bijna alle tracks die ik aanvankelijk wilde posten kan ik niet vinden op Spotify. Bijvoorbeeld 'Only Build For Cuban Linx' van Raekwon, staat er niet eens op. Schaam je Spotify!

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Ik ben niet van plan hier weg te gaan, ik vind Den Haag echt tof. Amsterdam is te druk, Rotterdam vind ik ook cool maar is net niet mijn ding. Dan zou ik eerder in Delft gaan wonen ofzo denk ik. Ik vind de mensen daar grappig, ik voel me er thuis bij. Maar ik vind Den Haag te gek.

Doorgeefvraag van Jan van Asch: Als je zou moeten kiezen tussen of 10 jaar lang leven met haar tot aan je enkels, of 10 jaar lang leven met een monnikenkapsel inclusief outfit, wat zou je dan kiezen?
Sowieso die laatste, 100%. Ik hou helemaal niet van lang haar, als m’n haar te lang wordt dan trek ik het niet. Zo’n monnikenoutfit lijkt me wel lekker, ik loop sowieso nooit in strakke kleding. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Ben je blij met het lichaam waar je in zit en waarom (niet)?

Gino van Dam

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina