Het zijn drukke tijden voor Matilda Orosi en haar band Luminize. Het Kroatische viertal schopte het tot de tweede battleronde in The Voice of Holland en over een week komt nieuwe single 'Innocent' uit. Ondanks dat kon Matilda nog de tijd vinden om op een koude dinsdag met ons in Bleyenberg de welbekende Oh Ja Joh?!? vragenlijst door te nemen.

Naam
Matilda Orosi

Geboortedatum- en plaats
3 februari 1989, dus dat betekent dat ik net dertig ben geworden. Ik ben geboren in (Matilda moet dit spellen, red.) Rijeka, maar de band en ik komen uit Crikvenica, een klein toeristenplaatstje aan de kust van Kroatië. 

Broers/zussen?
Mijn zus Marcela is de zangeres van Luminize.

Heb je huisdieren?
Helaas niet. Ik ben allergisch voor het haar van dieren, dus dat zit er niet in. Mijn vriend heeft een vis, maar ik heb niet zoveel met vissen. Ik hou erg van honden en katten.

Wat doe je aan sport?
Wat aerobics, wat fitness, hardlopen als het weer warmer wordt.

Wat is je beste gewoonte?
Is iedere dag lezen een goede gewoonte? Ik lees iedere dag artikelen over dingen die mij interesseren zoals muziek, digitale marketing, social media. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben geobsedeerd met het schoonmaken van mijn oren, dus ik doe dat iedere dag en dat is niet goed. Je kan er infecties van krijgen, Maar ik kan het niet weerstaan, ik weet niet waarom.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ok, ik zal eerlijk zijn en het vertellen. We hadden een optreden. Natuurlijk vinden vrouwen het leuk om een mooi decolleté te hebben, dus ik had een push-up bh aan. Aan die bh zat een roze ding en in het midden van de show zat dat middenin mijn decolleté. Dat was heel beschamend, want het hele publiek kon het zien. Ik draaide me om naar Irena (drummer, red.) en zij lag dubbel. Goddank zijn er geen foto's van.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Kleren, make-up, alles! Ik ben een shopaholic, maar ik ga niet graag naar winkels dus ik bestel alles. Zelfs eten en kadootjes voor vrienden.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik poets mijn tanden en ik maak Turkse koffie. Dat is hele sterke koffie die je kookt waarbij er onderaan een soort van drab overblijft. Zonder die koffie word ik niet wakker.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Daar zijn er veel van. Als ik in mijn eentje wil wandelen ga ik graag naar het strand van Scheveningen. Ik hou ook van het rosarium en van fietsen in de duinen. Als ik uitga, ga ik meestal met de band naar de Grote Markt. In de Zwarte Ruiter spelen vaak bands en dat is leuk. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Toen we hier naartoe verhuisden waren we meteen verliefd op deze plek. Kroatië is prachtig, maar sommige dingen hier zijn zo goed geregeld dat ik het me niet voor kon stellen. Het enige wat ik hier niet leuk vind is nieuwjaar. Wat is er met al dat vuur en de rotjes? Dat is niet normaal, wat dit jaar bewezen werd met dat bizarre vuur in Scheveningen waarvan de vonken in mijn straat terecht kwamen. Ik hou niet van rotjes en ben bang voor vuur.

Wat is je stamkroeg?|
Tigershark in de Badhuisstraat. Dat is een surfbar en het is er heel relaxed en gezellig. Ik ben er ieder weekend.

"Ik ben geobsedeerd met het schoonmaken van mijn oren"

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik denk dat Speakeasy heel succesvol gaat worden, maar de band die het al tijden geweldig doet is Di-rect. En Luminize doet het goed, hahaha. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Voor muzikanten is het heel moeilijk om succesvol te zijn en er een fulltime baan van te maken. Dan gaat het niet over Den Haag of Nederland, maar in het algemeen. Creatieve vaardigheden en talent zouden best wat meer waardering mogen krijgen.  

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Dan Reynolds van Imagine Dragons. Dat is mijn favoriete band en daarin spelen zou een droombaan zijn. Ik zou dan een optreden willen doen in een groot stadion. 

Wat houdt je 's nachts wakker?
Wow. Muziek, nadenken over de volgende stap voor Luminize, creativiteit. Ik ben een nachtmens, dus ik moet mezelf dwingen om te gaan slapen.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb nu één tattoo en ik heb vier piercings in mijn oor.

Wat is jouw grootste guilty pleasure?
Chocola. Alleen ben ik daar nu allergisch voor dus ik heb het moeilijk. Ik hoop dat ik daar nog vanaf kom.

"Creatieve vaardigheden en talent zouden best wat meer waardering mogen krijgen."

Matilda Orosi

Wat is de eerste plaats die je ooit kocht of kreeg?
De eerste muziek die ik kreeg was een cassette van Emilia, van (Matilda begint te zingen, red.) I'm a big, big girl in a big, big world. Die gaf mijn vader aan mij. Ik vond 'm leuk, maar het was niet mijn eerste keuze. Ik was geobsedeerd door P!nk en Anastacia, maar mijn vader vond Emilia leuk. 

Natuurlijk ga ik naar P!nk op het Malieveld. We droomden ervan om haar voorprogramma te zijn, maar Davina Michelle verdient het.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Imagine Dragons, Bishop Briggs en het nieuwe album van Causes. En de nieuwe single van Luminize die volgende week uitkomt. Verder schrijven we de laatste tijd erg veel, dus daar luister ik ook naar.

Wat is jouw inspiratiebron?
Muzikaal gezien Imagine Dragons, die had ik al vaker genoemd, en Kensington. Toen we hier naartoe verhuisden liepen we een keer de Rock Palace binnen toen Kensington daar speelde. We vonden ze meteen te gek. Hun muziek en hoe ze het aanpakken en ervan kunnen leven is heel erg inspirerend.

Woon je over tien jaar nog in Den Haag?
Dat weet ik niet. Ik hou van Den Haag en van Nederland, maar je weet nooit wat het leven brengt. Ik hoop de wereld nog verder te ontdekken. Op de middelbare school wist ik dat ik ooit weg zou gaan uit Kroatië en dat werd Nederland. Als er een nieuwe kans komt, grijp ik die. En natuurlijk wil ik over de wereld touren met Luminize. 

De doorgeefvraag van Stoorzender: Als de persoon die je was toen je 8 jaar was vandaag in de spiegel zou kijken, zou die zichzelf dan nog mogen?
Ik denk het wel. Ik ben blij met wat ik tot nu toe gedaan heb en de beslissingen die ik heb genomen. Op sommige momenten was ik denk ik best dapper. Natuurlijk zijn er ook dingen die ik anders zou doen, maar dat ik altijd makkelijk om achteraf te zeggen. Het enige is dat ik toen ik acht was dacht dat ik voor mijn dertigste drie kinderen en een man zou hebben, maar dat is niet gebeurd.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je de macht had om één ding te veranderen, wat zou het zijn? Waar zou je voor vechten?

Matilda Orosi