Ineens was daar ‘Uber Uber’, nu al de meest herkenbare song van 2019 (voor iedereen die weleens van een rave naar de after is gegaan). Goldband is de act achter het nummer. Nog voor er ook maar één noot online stond was Goldband al geboekt voor Wildeburg en Lowlands, en dat terwijl vrijwel niemand weet wat die gasten nou precies doen. Wij willen graag meer weten over de act bestaande uit Karel, Boaz en Milo en we zochten ze op bij PIP, de locatie waar zaterdag 11 mei ook de EP-release plaats gaat vinden. Oh ja, Goldband wil alleen met redacteurs spreken die een stuc-verleden hebben, dat wordt nog wat…

“Wil je ook een broodje?”, begint Boaz, een van de leden van Goldband. De zanger neemt een laatste hap van een wit bolletje. Boaz zit samen met bandmaten Karel en Milo op een steiger in de grote zaal van PIP. DJ Kourosh, die ook bij Goldband zit, is al vertrokken.

Het tafereel oogt als een groepje schaftende stukadoors. “We vullen elkaar leuk aan, zowel muzikaal als qua arrogantie en narcisme, én we kennen elkaar al vanaf ons dertiende.”, gaat Boaz verder. “Onze vaders namen ons mee om te stuken. Toen zijn we langzaamaan de stucgame ingerold. We zijn bevriend geraakt met een troffel in de klauw.” De bandnaam is ook een verwijzing naar het stukadoorsbestaan, Goldband is een merk stucgips. “Goldband heeft een snelle droogtijd en dat is wel vergelijkbaar met onze carrière. We willen snel bekend worden, we zijn een beetje klaar met het hard-voor-weinig-bestaan.”

Boaz

“We zijn bevriend geraakt met de troffel in de klauw."

Dun Smeren

Terwijl de hele band een sigaret opsteekt begint Karel over het allereerste begin van de band. “Eerst was ik alleen bezig met het maken van muziek. Ik studeerde music production en maakte voornamelijk techno. Daar heb ik onder de radar het een en ander gemaakt, maar ik vond het niet echt leuk," vertelt Karel vanachter een zelf opgetrokken rookgordijn. “Op een gegeven moment hield ik daarmee op en begon ik deze muziek te maken. Samen met Milo. Later vroeg ik Boaz erbij, en ondanks dat hij soms nog wat te alternatief is, ben ik heel blij dat hij mee wilde doen.” Over Milo heeft Karel ook enkel goede woorden: “Van Milo is er maar één op de miljoen. Het is een bijzondere jongen. Hij smeert hem ook het hardst. Als je 120 vierkante meter te stuken hebt doen Boaz en ik dat samen in dezelfde tijd dat Milo het in zijn eentje doet.”

Het is vrij moeilijk door de stucverhalen van de jongens heen te luisteren, het gaat ons immers om de muziek. Maar dan begint Milo opeens met een serieuze noot: “We zijn afgelopen november naar de boerderij van mijn opa en oma geweest. Daar hebben wij vier dagen lang muziek gemaakt. Daar is de basis gelegd voor Dun Smeren, Geld Verdienen.” Boaz haakt aan: “We zijn daar vertrokken met twaalf nieuwe tracks. Zeven daarvan komen op de EP. Een van die nummers is ‘Uber Uber’ die is al uit, de rest is hartstikke nieuw.”

De EP-release vindt zaterdag 11 mei plaats in PIP, en maandag de 13e staat de EP ook op alle streamingsdiensten. Als wij vragen naar hoe de release er uit gaat zien, is Goldband ontzettend enthousiast: “Oh my Lord! Het gaat zo vet worden.”, begint Karel. “We hebben een stuk of 25 zakken Goldband-gips op het podium liggen. Daarnaast openen Black Mamba en Asmorro voor ons en wordt de avond afgesloten door twee andere DJ’s. En al onze stukadoorvrienden komen.”, vult Boaz aan.

Milo

Geld Verdienen

Nog voordat er een minuut online stond was Goldband al geboekt voor Lowlands, Wildeburg, Parkpop en Happy Hunting Ground. “We zijn gelieerd aan PIP en zij hebben die shows voor ons gefixt. Op Lowlands krijgen wij een half uurtje van de twee uur die PIP in de Sexyland heeft. Daar gaan we de vetste show van het festival neerzetten.” Daar houdt het voor die gasten niet op, ze willen groter en harder. “We hebben al een aantal goede contacten, dat scheelt al heel veel. Maar als je kijkt naar de release van ‘Uber Uber’ zie je dat het al heel goed opgepakt wordt voor iets dat zo uit het niets kwam, ook van buiten onze kringen.”

Dat, betrekkelijke, succes komt ook door het gimmickgehalte van de single. “Je moet het leven natuurlijk niet te serieus nemen. We spelen graag met die nuance tussen grap en ernst.” ‘Bloed, Zweet en Bubbelbaden’, een nummer van de EP dat de jongens ons bij aanvang lieten horen, was vele malen serieuzer dan ‘Uber Uber’. De song liet de andere kant van het uitgaansbestaan zien en schetste het beeld van de depressie na een weekendlange bender. “Wij gaan met een lach en een traan door het leven en dat laat zich ook merken in de muziek.”, aldus Milo. “We schrijven echt muziek uit eigen ervaring en voor mensen die hetzelfde zijn als wij. Dus het gaat niet over veel geld en bitches maar juist over dingen die wij zelf meemaken. We hebben één nummer dat over onzin gaat, maar de rest is allemaal echt serieus.”, zegt Karel. “Onze muziek is eigenlijk voor iedereen, behalve voor mensen met een uitkering. Die snappen muziek niet.”, sluit Boaz af.

Tot slot vragen we wanneer Goldband geslaagd is. Karel en Milo zijn het snel met elkaar eens: “Als het balletje een beetje gaat rollen en wij vrij snel leuke shows krijgen zijn wij blij. We willen de Alpha op Lowlands.” Boaz wil nog meer: “Ik heb mijzelf het doel gesteld: drie albums, vier films, een boek en een kookshow op de radio, er uit te trekken.”

Wij begrijpen hem: dun smeren, geld verdienen. 

Karel