In 2007 richtte David Schoch samen met compagnon Steven van Lummel PIP op als creatieve broedplaats. Twaalf jaar na dato is het cultuurbordeel niet meer uit het Haagse nachtleven weg te denken. Niet lullen maar poetsen en gekke shit bedenken: twee dingen die David op het lijf geschreven zijn. Met een flinke dosis enthousiasme doorstaat David onze Oh Ja Joh?!-vragenlijst: over Boogie, de PIP-mascotte, een bijzondere tatoeage op z’n bil en over wat hij zou doen als Koning van Den Haag.

Naam
David Louis Willem Schoch.

Geboortedatum en -plaats
19 juli 1981 in Den Haag.

Broers/zussen?
Twee zussen en een broer, Mickie, Elizabeth en Adriaan. We zijn allemaal om de twee jaar geboren, volgens een strak regime.

Heb je huisdieren?
Ik heb heel lang een hond Boogie gehad maar die is een halfjaar geleden overleden. Dat was altijd een beetje de mascotte van PIP. Nu heb ik een kat, Nori. 

Wat doe je aan sport?
Breakdancen, skateboarden, voetballen op het veldje, zwemmen. Heel veel eigenlijk. Snowboarden ook. Vorig weekend hadden we bij PIP een snowboardevent, toen ben ik er ook vanaf gegaan. Ik vind sport wel superbelangrijk.

Wat is je beste gewoonte
Niet lullen maar poetsen, gewoon lekker doen. Als ik een idee heb, dan ga ik gewoon en dan zie ik wel waar het schip strandt. Ik hou wel van een uitdaging.

Wat is je slechtste gewoonte
Ik heb twee kids en die maak ik altijd superdruk. Dan jut ik ze helemaal op tot ze allebei hyper zijn. Ik vind het lachen om een beetje te narren en op knopjes te drukken. Maar ik krijg het allemaal terug want ze gaan dan niet slapen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik heb genoeg dingen waar ik me voor schaam, maar laatst had ik er eentje die wel ongemakkelijk was. Bij PIP hebben we een gayvriendelijk feestje, Parish, en dat liep nog niet helemaal lekker. Dus we dachten: we gaan een videoclip maken. Toen heb ik me samen met m’n maatje Andrew helemaal als transseksueel verkleed en een video gemaakt. Daar schaamde ik me nog niet echt voor. Maar ik liet dat filmpje aan m’n dochter zien. Toen ik haar naar school bracht, hadden ze het aan tafel over verkleden. En toen zei m’n dochter, waar ook allemaal ouders bij stonden, “ja mijn vader doet ook vaak dameskleding aan.” Toen viel er een stilte. Dat was wel een beetje awkward. Maar eigenlijk vond ik het ook wel grappig.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Spareribs. En bij m’n werk iets van de Bax-shop. Verder bestel ik niet zoveel. Ik hou van de winkel.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Bijna elke ochtend slaapt mijn zoontje naast me en dan moet ik zijn voet uit mijn gezicht halen. Dat is het eerste wat ik doe. Of de kat van me af schoppen. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik woon in Scheveningen en dat is altijd lekker thuiskomen. Ik ga altijd eerst langs het strand voor ik naar huis ga. In de stad kan je niet verder kijken dan 50 meter want dan zie je muur. Het is altijd lekker om een paar kilometer verder te kunnen kijken. Verder de Grote Markt en ik hou heel erg van Clingendael en de duinen. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Als ik koning van Den Haag zou zijn, dan zou het altijd mooi weer zijn. Ik zou alle gebouwen die in de jaren ’70 en ‘80 zijn gebouwd laten slopen want die zien er niet uit. Ik zou de architecten dan ook voor de rechter slepen en ze levenslange straffen geven. Dan is er gelijk ruimte om er een paar grote pleinen bij te maken en ik zou midden in de stad een openluchttheater opzetten. In het centrum zet ik een luidsprekersysteem neer zodat je overal lekker muziek hebt. En ik zou ’s werelds grootste betonnen skatepark op het strand bouwen.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb PIP dus daar ben ik vaak. Verder de Grote Markt en de Snoeshaan.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
We Are Public vind ik heel goed, ik merk echt dat zalen daardoor voller zijn. 

Vorige week woensdag hadden we in optie B, de loods naast PIP, een kleine voorstelling. We hadden vijftien man verwacht maar uiteindelijk waren het er een stuk of 35. Dat kwam echt door We Are Public.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Goldband, ik ben 100% fanboy since day one. Op 13 april hebben ze een EP-release in PIP! 

Wat vind je onderschat Haagse scene?
Vaak zeggen mensen in Den Haag dat er niet zoveel mogelijk is, maar dat vind ik niet echt kloppen. Als je het echt wil en je gaat er voor, dan werkt het apparaat wel. Zo werd er bijvoorbeeld altijd gezegd dat er geen elektronische festivals in Den Haag mogelijk zou zijn, nu is er the Crave festival in het Zuiderpark en komt er in augustus eentje bij op het Malieveld. Het ligt aan de makers van de stad om het te regelen en niet zozeer aan de gemeente; het is geen excuus 

Wat vind je overschat Haagse scene?
We zouden Den Haag iets meer moeten overschatten, dan komen we nog ergens.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met zo’n wingsuitpersoon. Die van bergen afspringt. Oh, dat kan ik nu ook gewoon doen hè? Dan iemand als Messi en een goal scoren tijdens de finale op een WK. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Wereld zonder mij van Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis.

Wat houdt je ’s nachts wakker?
Mijn zoon voornamelijk. Soms kan ik een beetje piekeren over werk en alledaagse dingen, maar de laatste tijd valt het wel mee. Een paar jaar geleden heb ik gezegd dat ik ’s avonds nooit meer m’n laptop opendoe en dat is echt goud waard. Ik pieker daardoor veel minder.

Hoeveel tattoo’s en/of piercings heb je?
Ik heb twee tatoeages. De eerste heb ik gekregen op mijn vrijgezellenfeest. Ik was helemaal dronken gevoerd en toen hebben mijn vrienden mij geblindeerd en moest ik in een of andere gekke loods op bed gaan liggen. Ik dacht “nu komt de stripper.” Maar ik werd vastgebonden aan het bed, ik hoordebzzzen toen deden ze mijn broek naar beneden. Ik dacht echt “dit wil ik niet meer”. Maar toen deden ze m’n blinddoek af en schreeuwde veertig man “van ons, van ons, van ons.” Dat hebben ze ook op m’n rechterreet geschreven, “van ons”. Zodat in ieder geval een deel van mij voor altijd van mijn vrienden is. Mijn – toen nog – verloofde was daar niet heel blij mee toen ik thuiskwam. “Ik moet daar de hele tijd tegenaan kijken”, riep ze. Gelukkig ging een halfuur later de deurbel voor haar eigen vrijgezellenfeest. Verder heb ik de ineengeslagen handen van PIP op m’n kuit. Allebei die tatoeages waren heel spontaan, ik zou het niet nog een keer doen. 

Wat was de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Mijn eerste plaat was Kom van het dak af, die kreeg ik van mijn pa. De eerste die ik kocht was of Guns n’ Roses, of Nirvana of Bon Jovi. Op cassette.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Momenteel weer een beetje eind jaren 90’ hiphop, Camp Lo, A Tribe Called Quest, dat soort dingen. Verder nog Kakkamaddafakka, wat Nederlandstalige dingen en ik ben weer beetje aan het piano spelen en dan zet ik van die Youtube-pianotutorials op.

Wat is jouw inspiratiebron?
Vooral de vrienden om me heen omdat we met elkaar veel gekke shit verzinnen. En ik haal inspiratie uit filmpjes die op m’n telefoon voorbijkomen, heel veel kunst en goede dansers en muzikanten. Ik vind dat er veel toffe figuren in Nederland bezig zijn, zoals Steven de Peven, Sexyland en het Skatecafé. Dan denk ik wel echt “wauw lekker bezig.” En jonge mensen vind ik inspirerend. Die zijn begin twintig en hebben zoiets van: het gaat gewoon lukken. Die hebben zo’n mentaliteit dat ze de hele wereld aankunnen. Die onbevlogenheid vind ik tof.

"In het centrum zet ik een luidsprekersysteem neer zodat je overal lekker muziek hebt"

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Ja, honderd procent. Na mijn studie heb ik twee jaar gereisd en ik heb vier jaar in Indonesië gewoond en vier jaar in Taiwan, maar verder heb ik altijd in Den Haag gewoond. 

Doorgeefvraag van Lenny: Welke eigenschap vind je het meest irritant aan iemand?
Blabla-mensen: neppe mensen, schreeuwers, niet-doeners. Dat vind ik echt een hele vervelende eigenschap. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welk dier heeft drie ogen en een reservegeslachtsdeel?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina