De finale van de biënnale bandwedstrijd voor jonge acts: Talent Event staat weer voor de deur. De wedstrijd, die al jaren plaatsvindt, levert steevast veelbelovende artiesten af. Op zaterdag 24 maart zal in de grote zaal van het Paard de droom van een aantal gelukkige jonge muzikanten uitkomen en zullen ze zelf op de planken staan. Hoe zit het met de zenuwen? Komt iedereen kijken? Wij vragen het de artiesten zelf, met in dit artikel het viertal van Speakeasy.

Hoe is het om mee te doen aan Talent Event?
Wessel begint: “Iedere act komt uit een andere categorie. Wij zijn moderne rock ‘n roll, maar alle acts zijn heel goed in wat ze doen. Dat maakt het spannend, maar geeft ook juist motivatie om 120% te geven.” 
De drie andere rockers roepen "absoluut!" Tom: “Meedoen is belangrijker dan winnen, maar het liefst gaan we wel effe winnen. Iedereen is goed en ik weet niet waar we op beoordeeld worden. Een ding is zeker, iedereen moet een show geven, dus daar richten we ons maar op.”

Jan knikt: “We zijn goed voorbereid. We repeteren elke week, hebben een strak plan. We kijken ook hoe we ons kunnen onderscheiden van de rest.” Julien: “Dat doen we door vooral te kijken naar andere bands die wij leuk vinden. Hoe maken zij hun show interessant? Daar letten we op en geven we een eigen draai aan.”

Welke bands dat zijn? Het jonge viertal somt op. De namen variëren van AC/DC en Iron Maiden tot Aerosmith en Rammstein. Vooral 80’s, 90’s en 00’s, maar ook ouder. “We hebben een wisselende muzieksmaak, maar juist dat maakt het interessant," aldus Wessel.

Speakeasy is (v.l.n.r.):

Tom de Bruijn | Zang en gitaar
Julien Verveer | Bas
Wessel Klein | Gitaar
Jan van Asch | Drums

Hoe schrijven jullie je muziek?
Jan: “Het verschilt. Soms komt de een met een gitaarriff, dan de ander. Iedereen brengt wat in, daarna gaat het balletje rollen.... en soms kom ik met een tekst en dan schrijven we later de muziek erbij.”, vult Tom aan.

De zanger uit Nootdorp legt uit: “Het begint met geluiden, klanken. Dat worden uiteindelijk woorden en zinnen, een samenhangend geheel. Soms schrijf ik iets en begrijp ik pas een jaar later wat ik heb geschreven.” Wessel: “We zijn allemaal rond de 20. We maken dezelfde dingen mee. Dat zorgt voor hetzelfde gevoel bij de muziek die we maken.”

Hebben jullie zin in de finale?
Het viertal antwoordt met een volmondig “ja!” Tom: “We willen zaterdag de lat voor beginnende bands hoog leggen, laten zien wat kan. Het gaat zaterdag niet alleen om goed spelen, het moet een goede show zijn.”

Jan: “Als we weten dat we het goed hebben gedaan hoeven we nergens spijt van te hebben, ook als we niet winnen. Maar als we het verkloten…” Wessel vertelt opgewekt: “Je staat niet elke dag in het Paard. Daarom hebben we een drive om iets serieus neer te zetten, iets van niveau. Ik hoop dat het publiek ons zaterdag helpt. Het publiek meekrijgen is het belangrijkste. We zijn een live act, dus de mensen moeten lol hebben.”

Lukt het om fans te mobiliseren?
“Toen we op het Eendrachtfestival in Rotterdam speelden stonden we te vroeg op het programma. Er waren toen drie mensen. Achteraf kan ik er wel om lachen, maar dat sloeg nergens op.”, vertelt Tom.

“Dit keer zorgen we voor een aardige entourage. Ons epicentrum ligt tenslotte in Den Haag. We zijn altijd druk bezig op insta en Facebook. Op Facebook hebben we bijna 1000 likes. De 1000e wint een goodybag, en een overnachting met mij...”

Terwijl de groep lacht en met een biertje bijkomt van St. Patrick’s Day gaat Jan verder: “Mensen komen in Den Haag echt voor ons, ze kennen onze muziek. Het is dan mooi om te zien dat mensen helemaal uit hun plaat gaan.”

Wat zijn jullie plannen na de finale?
Tom vertelt enthousiast over de plannen: “We hopen dan de volgende stap te kunnen maken, we willen verder dan Den Haag. Er komt een nieuw logo, nieuwe foto, nieuwe clip. Dit festivalseizoen willen we wel weer wat festivals pakken, we gooien zelf veel lijntjes uit. En we staan binnenkort in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen.”

En 31 maart heeft Speakeasy de single release van 'Looking at me nice' in de Zwarte Ruiter. Julien: “het was een lange weg. Het had ongetwijfeld makkelijker gekund, maar lang niet met hetzelfde resultaat. Nu ligt er echt iets goeds.”

De mannen van Speakeasy houden dit nummer tijdens de finale nog wel even geheim: “Wel jammer, want het is een van onze beste nummers”, besluit Jan.

Talent event: zaterdag 24 maart in het Paard (event).