Gitaarspelen en zingen bij Speakeasy, drummen bij Margrit Nine: Tom de Bruijn draait er zijn hand niet voor om. En als hij niet met zijn bands bezig is, is hij nog meer nummers aan het schrijven. Met Speakeasy speelde hij al door het hele land in het voorprogramma van De Kraaien. Hun eerste single komt in maart uit. In de Freule in de Fahrenheitstraat legden we de bekende Oh Ja Joh?! vragenlijst aan hem voor (en kregen we van de kok een broodje kroket).

Naam
Tom de Bruijn

Geboortedatum en -plaats
12 december in 1998 in Delft.

Broers/zussen
Twee oudere zussen

Huisdieren
Een hond en twee cavia’s. De hond heet Kobes en de cavia’s zijn Space Jam en Prins Caviaar.

Sport
Ik voetbal bij RKDEO en doe aan tennis. Of ik goed ben? Geen commentaar, maar ik ben spits zodat ik de minste schade aanricht.

Beste gewoonte
Ik ben niet verlegen, sociaal en goed met publiek.

Slechtste gewoonte
Moeilijk, ik heb er zat. Ik ben flink losbandig, er zitten soms weinig remmen op. Soms is dat een goede gewoonte en soms een slechte.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me nergens voor, echt totaal niet, maar ik heb wel zat rare dingen gedaan. Voorbeelden? Op de middelbare was het sinterklaas. Ik had mijn schoen gezet bij de Jumbo en liep de hele dag op mijn sokken. Of in een winkelwagentje uit de fietsenstalling van de trappen afrijden. Het lukte steeds, dus we gingen net zolang door tot ik viel. Uiteindelijk moest iemand me omduwen want het bleef goed gaan. Dat soort dingen, aan de lopende band.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Kapsalon. Gewoon ongegeneerd: kapsalon, drie uur ‘s nachts.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn vriendin uit bed duwen en dan mijn cavia’s knuffelen. Dat is gewoon een ritueel.

Favoriete plek in Den Haag
Lokaal Vredebreuk, daar is de band ook begonnen. Doodzonde dat het nu dicht is.

'Ik ben flink losbandig, er zitten soms weinig remmen op.'

Tom de Bruijn

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het soort beleid dat ervoor zorgt dat Lokaal dicht moest. Net als dat op de Grote Markt die salsa-avond in de Boterwaag moest stoppen omdat het doordeweeks net te veel herrie gaf. Ik denk: als je op de Grote Markt of boven een cafe woont, dat kun je herrie verwachten. Ze moeten niet zo truttig doen. Je bent gewoon een stad dus dan gaan we tot laat door.

Stamkroeg
Lokaal. Maar nu wordt het misschien Huppel The Pub, dat vind ik ook wel grappig. Ik zit verder veel op de Grote Markt. Parkroad Cafe vind ik ook leuk. Daar wordt wel relaxte muziek gedraaid.

Beste Haagse initiatief
Ik ben zelf niet echt een fan van dingen als HPC Music Support enzo, ik doe er zelf niet aan mee, maar ik vind het goed dat het bestaat om kleinere bands een podium te bieden. Ik vind het goed dat ze dat doen. We doen trouwens wel mee met een wedstrijd van het Musicon.

Haagse band van het moment
Ik zou Speakeasy willen zeggen, maar misschien is dat nog te vroeg. Ik hoop wel dat we dat gaan worden. Verder vind ik New Dosis Audio echt wel heel goed.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Misschien toch het nachtleven. Ik hoor van mensen die in Rotterdam uitgaan dat er in Den Haag niet zo heel veel te doen is, alleen omdat er niet zoveel clubs zijn, maar ik hou daar zelf helemaal niet van. Ik vind het uitgaan in Den Haag prachtig; de kroegjes, overal de gezelligheid en de sfeer. Den Haag is meer een dorp, maar wel erg leuk.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik ben geen fan van Jett Rebel. Volgens mij komt hij uit Den Haag.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Shocking Blue. Die hadden altijd bij elkaar moeten blijven.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Dat zou dan iets van de zanger van Rammstein moeten zijn, Till Lindemann. Ik zou ook wel eens voor zoveel mensen tussen al dat vuur willen staan. Ik hou wel van al die show. Op mijn schoenen staat zelfs het logo van Rammstein.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik slaap de laatste tijd wel goed, maar als het iets is, zijn het de grote levensvragen. Dat moet ook wel als artiest.

Wat is het beste nummer aller tijden?
Die kan ik echt niet beantwoorden want ik luister zoveel genres. Aan de ene kant iets als 'Take Me To Church' van Hozier, maar ook 'One  van Metallica of iets van Joe Bonamassa. Maar om toch iets van een antwoord te geven omdat ik het de beste live act vind: Rammstein met 'Keine Lust.' 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Alles van Frozen en Vaiana. Ik zing thuis hard mee met 'Let It Go.' En dat nummer van ‘Reindeer are better than people.’

Tom de Bruijn

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Ineens weer veel naar Supertramp, naar Roger Hodgson. Ik werk bij Club Vers, dat is een eettentje bij Holland Spoor, en daar mag ik natuurlijk nooit Rage Against The Machine aanzetten. Ik moet dus altijd rustige muziek draaien. Op een gegeven moment had ik zoveel Hozier en Kaleo gedraaid dat ik Madness probeerde maar dat was ook al te druk. Toen werd het Supertramp.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Dingen als Broederliefde, Boef of Lil Kleine zijn geen bands maar dat moet echt een keer stoppen. Dat is ook maar een hype, dat gaat voorbij. Ik vind het echt verschrikkelijk. Je zou denken dat men met de tijd steeds slimmer wordt, maar dat er in 2017 nog zulke muziek wordt gemaakt bewijst het tegendeel. Je verwacht toch meer bands als Rush ofzo? Of neem die vlogger, FamkeLouise. Dat wordt allemaal geluisterd van ‘moet je horen hoe slecht dit is,’ maar dat moet je niet doen, want dan krijgt ze ook weer geld. Je moet er gewoon geen aandacht aan geven.

Bron van inspiratie
Qua muziek Wolfmother, Rammstein qua act en zo groot denken. Als ik in mijn eentje dingen schrijf Kaleo of Hozier die ik al 28 keer genoemd heb, of Rage Against The Machine, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis. Ik kan wel blijven gaan, maar ik hou het voor nu hierbij.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, Den Haag is absoluut mijn stad. Ik weet nog niet waar ik ga studeren, misschien de Popschool in Amsterdam of de Rockschool in Tilburg en dan weet ik niet of ik daar op kamers ga, maar over 10 jaar hoop ik hier wel te wonen.

Vraag van Rinse Buurma: Als je uit een vliegtuig springt en je parachute gaat niet open, welke drop in welk nummer zou je dan willen horen?
’Drop’ is ook zo’n woord, doe eens normaal. Misschien is op zo’n moment het rustige stukje van Master of Puppets van Metallica wel mooi. En dan op het moment dat je te pletter valt het harde deel.   

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wordt Trump in 2020 herkozen?

'Den Haag is absoluut mijn stad.'

Tom de Bruijn