Op 27 januari opent Banner de 52e editie van Club 3voor12 Den Haag. In 2017 bracht hij zijn nieuwe EP 'Over Blue' uit, ging op avontuur in Duitsland, en trad gemiddeld meer dan een keer per week op met "stevige indiefolk". Uw redactie was benieuwd naar de Haagse progressieve songwriter en sprak met hem af.

Banner, kort voor Banner Man In ’t Veld, zit iets onderuitgezakt in een grijze hoodie aan een biertje. Over de clubavonden van 3voor12 zegt hij:
“Ik ben er jaren geleden wel eens geweest. Toen The Indien nog niet zo groot was en daar optrad (2015).”

Zelf zou hij niet snel gaan. “Over het algemeen ga ik niet zo regelmatig naar optredens van mensen. Dat voelt wel lullig, maar naar anderen gaan is vaak een stap te veel. Af en toe komen mensen naar mij kijken en dan voel ik mij ontzettend bezwaard, omdat ik hun optreden vaak meerdere malen heb gemist.”

Ga je echt nooit?
“Alleen als ik de muziek goed ken. Nick Mulvey heb ik al wel drie keer gezien. Sticky Fingers ook, zelfs een jointje met ze gerookt.” Maar de Haagse songwriter hoopt natuurlijk niet op een lege zaal: “Ik heb veel mensen uitgenodigd, ook veel die mij nog niet hebben gezien met band. Hopelijk maken we er een leuk showtje van, misschien wel met nieuwe nummers.”

"De lat ligt hoger"

Straks meer over zijn band en het aanstaande optreden bij 3voor12. Eerst zijn drukke, afgelopen jaar. Hoe is dat, om gemiddeld een keer per week op te treden?

Na een zucht: “Ik was wel even klaar na zo veel gespeeld te hebben. Het is fijn dat ik nu tijd vrij heb om weer m’n ding te doen en mezelf opnieuw te ontdekken. De grote lijst optredens was om het publiek kennis te laten maken met mij, ik deed veel solo.”

Een druk jaar, maar ook een geslaagd jaar?
“Boven verwachting. Het is leuk om te zien dat steeds meer zalen de rider serieus nemen. Tot blijdschap van mij betekent dit vaak ook een fles whiskey, dan voel je je toch gewaardeerd.”

Wordt 2018 net zo druk?
“Ik ga op tour met Julien Barbagallo, langs goede zalen. En ik ga vaker met de band optreden in plaats van solo. De shows worden meer kwaliteit dan kwantiteit. De lat ligt hoger. Ik heb het meer voor het uitkiezen nu. Dat helpt om de show te geven die je wilt geven.”

“En oh ja, Duitsland gaat zeker weer komen. We zijn bezig met Berlijn en Hamburg. Dat was een toffe ervaring vorig jaar. En ik heb zin in festivals met de band. Samen drinken, zon, andere bandjes. Eindelijk even chill. Die momenten wil ik vaker hebben.” Welke festivals het worden wil Banner nog niet zeggen.

“De shows worden meer kwaliteit dan kwantiteit.”

Band of songwriter?

We zijn benieuwd naar zijn band. Banner trad vorig jaar regelmatig solo op. Zoals afgelopen september in het voorprogramma van Newton Faulkner in Paard. Hoe zit dat? “Newton Faulkner was ook alleen. Het is logisch om dan ook zelf solo op te treden.”

Tijdens de Popronde in 2017 wisselde het, soms trok je door het land met band, en dan weer zonder. Waarom?
“Net wat uitkomt.”

Je mag een laatste keer optreden, speel je dan mét of zonder band?
Stilte. “Dit is niet te kiezen...”

“Ik ben heel blij dat ik met band speel. Met de Popronde ga je heen en weer naar Sittard, zes uur op pad, en spreek je de hele dag niemand. Dat voelt niet goed."

"Met de groep experimenteer ik veel met muziek, ze denken mee. De sfeer is relaxed, we doen een biertje - ze zijn ‘easy going’ én gemotiveerd. Het soms uitdagend om als songwriter een band bij elkaar te houden, omdat ze niet onder eigen naam spelen. Maar de band helpt mij om mijn muziek goed neer te zetten, daarom ben ik heel dankbaar.”

“Maar het is ook heel gaaf als het publiek muisstil is zoals bij Newton Faulkner, en je staat in je eentje op het podium. Met veel dynamiek spelen, dat is wel heel tof.”

Nog een stilte. “Ik denk dan toch in m’n eentje.”
“Uiteindelijk zijn het liedjes die vanuit mij komen, die ik op mijn manier wil overdragen.”

Heeft de band wat te zeggen?
“In principe heb ik eindoordeel, maar er is wel ruimte. Met ‘Compass’ bijvoorbeeld. De drumpartij had ik meer 'folk-ish' in mijn hoofd, maar de band zette het anders neer. Dat was uiteindelijk een enorme bijdrage aan de track, heel gaaf om te zien.”

"Ik speel liedjes die vanuit mij komen, die ik op mijn manier wil overdragen.”

Banner. is:

  • Banner Man In ‘t Veld | Gitaar, zang & tekst
  • Dirk Scholten | Gitaar
  • Barend Spaan | Basgitaar
  • Roger Wijdeveld | Drums

Voor wie?

"Mijn muziek is van alles een beetje, maar niet voor iedereen weggelegd. Ik heb eigenlijk pas een keer gehoord dat iemand mijn tekst mooi vond. Ik weet niet of ik goed bezig ben, maar dit is gewoon wat ik doe."

"Een keer speelde ik een nummer waar mensen om vroegen, maar waar ik eigenlijk niet meer achter stond. Daar heb ik spijt van."

“Je ziet dat veel bands heel erg naar publiciteit zoeken. Op social media doen ze dan dingen die je bij veel andere bandjes ook ziet, winacties bijvoorbeeld. Bij ons draait het om muziek. Ik heb ook liever een EP met samenhang en geen hitsingle. Het minst beluisterde nummer ‘Untitled’ op mijn EP is mijn favoriete nummer, tegenwicht voor de andere nummers, onderdeel van iets groters. Zoiets schrijven heeft tijd nodig, het is oké om even stil te zijn."

Wanneer ben je geslaagd?
"Als ik zorgeloos muziek kan maken zonder creatieve barrières, met plezier, en de wereld kan zien en een beetje kan leven. Dan heb je het eigenlijk wel gedaan.”

En de clubavond, wanneer is die geslaagd?
“Als ik dronken het podium afloop", grapt Banner. "Nee, geintje, het zou geslaagd zijn als ik mensen zie bewegen.  Ja, het is luistermuziek, maar wel met een dikke groove. Bij Popronde Utrecht lukte het ook. Maar misschien verwacht ik te veel..."

"Het is oké om even stil te zijn."

Coolin' #musician #music #acoustic #guitar #fingerpicking #blackandwhite #tension

Een bericht gedeeld door Banner. (@bannerous) op

Banner over 'Untitled'