Eind 2017 verraste Boi Mesa ons met zijn eerste EP: SA-i. Met behulp van het Haagse Pop Centrum en PIP bracht hij zijn eerste videoclip ‘Dive’ uit en als snel volgde ‘Be Light’. Nu is de eer aan Boi Mesa om onze 52e clubnacht af te sluiten. Maar wie is Kobie Berkhout, alias Boi Mesa eigenlijk?

“Ik herinner me nog dat toen ik drie was samen met mijn moeder in de woonkamer danste op The Prodigy”, verzucht Boi Mesa bij het denken aan zijn eerst muzikale herinnering. Hij was iets ouder toen hij met zijn middelbare schoolband op Lowlands belandde. “Toen wist ik nog niet dat ik muziek wilde maken.” Toch kwam zijn muzikale talent niet als een verrassing. Pa en ma zijn beide muzikant.

We ontmoeten Boi Mesa, a.k.a. Kobie Berkhout, bij het Haagse Hiphop Centrum. Hij is druk aan het oefenen met zijn andere band Sama Cosa, die wereldmuziek maakt. Ook werkt Boi Mesa als producer. “Eigenlijk zie ik mezelf als een creatief-entrepreneur,” zegt hij nadat we een plek hebben gevonden in een lege danszaal. Op de vloer in kleermakerszit vertelt Boi Mesa openlijk over zijn soloproject, zijn eerste EP en de aankomende clubshow.

“Tachtig procent van de samples op de EP zijn gespeeld op de SA-i.”

“De EP SA-i is vernoemd naar het Casio keyboard dat ik meenam op reis.” In de zomer van 2016 ging Boi Mesa liften van Noord-Spanje naar Zuid-Portugal. “De SA-1 kreeg ik van een goede vriend.” Toch moest hij zich het instrument nog wel eigen maken. “Normaal zing ik en speel ik gitaar. Tijdens deze reis heb ik keyboard leren spelen en mezelf muziektheorie bij gebracht”. Eenmaal thuis moest de Casio SA-1 ook mee de studio in. “Tachtig procent van de samples op de EP zijn gespeeld op de SA-1.”


Boi Mesa blikt terug op zijn zomer: “Op reis raakte ik mijn rugzak kwijt. Ik moest een week wachten totdat hij opgestuurd werd. Die week moest ik zonder geld en bezittingen rondkomen.” Gelukkig had hij onderdak bij een boerderij, waar hij kon eten en drinken. “Daar merkte ik: je hebt minder nodig dan je denkt.” Zonder portemonnee en mobiel op zak voelde hij zich ook een stuk rustiger: “normaal als ik de tram uitstap, ben ik altijd bang dat ik iets vergeet. Dit gevoel raakte ik die week helemaal kwijt.” Deze vrijheid vond hij ook bij zijn kleine Casio, ondanks dat het keyboard ook belemmeringen gaf. “Soms wou ik dat hij niet bij bepaalde toetsen ruis maakte.” Maar deze muzikale limitaties ziet Boi Mesa niet als puur negatief of positief: “Everything Goes. Oftewel wat is, dat is. Die limitaties geven ook een gevoel van vrijheid.”

Boi Mesa

“Ik wil vrijer zijn op het podium en meer kunnen bewegen.”

Boi Mesa’s eerste liveshow was bij PIP’s jubileumfeestje ‘PIP Lekker 10’. “Ik stond daar met m’n keyboard, looper, sampler en mixer.” Boi Mesa glimlacht als hij eraan denkt. “Toch miste ik zo een beetje de connectie met het publiek.” Zelf luistert hij veel naar artiesten als Tom York en James Blake. “Al deze artiesten weten precies hoe ze tijdens een liveshow audio kunnen manipuleren en een goede show neer kunnen zetten.”

Daar wil Boi Mesa in het tijdens 3voor12-Clubnacht ook voor gaan zorgen. “Ik wil vrijer zijn op het podium en meer kunnen bewegen.” Belangrijk in zijn muziek is het ritme. “Sommige nummers van de EP zijn erg dansbaar. Andere zijn wat somberder. Toch heeft alles een groove.” Boi Mesa heeft een duidelijk doel voor ogen in zijn muziek. “Ik wil dat mensen twee keer nadenken bij mijn nummers. Ik hoop dat ze zich afvragen: wat hoor ik en wat voel ik?” Als voorbeeld haalt hij zijn eerste single ‘Dive’ aan. “In eerste instantie hoor je misschien een vrolijk popliedje, maar er zit ook zeker een donkere ondertoon.”

In de toekomst wil hij blijven verrassen “Ik wil verschillende kanten van mezelf laten zien. Niet alleen muzikaal maar ook sociologisch.” Zijn muziek moet verbinden. “Vroeger ging ik met iedereen om: van skaters tot gothics, van punkers tot b-boys. Ik zat altijd tussen alles in. Ik wil nu alles samenbrengen en kijken wat kan met muziek.”  

Boi Mesa’s eerste EP SA-i is te beluisteren op de gebruikelijke kanalen. Zaterdag sluit hij Club 3Voor12 #52 af in zijn eentje, maar wel samen met zijn Casio SA-1.  

Boi Mesa

Club 3voor12 Den Haag #52: Zaterdag 27 januari - 21:00 tot 04:00, met Banner., Silent War en Boi Mesa. Gratis.

"Alles samenbrengen en kijken wat kan met muziek.”