In 2016 speelden de heren van Silent War de minuut bij DWDD en waren zij één van de meest geboekte bands van de Popronde. Toch bleef het vorig vrij rustig rondom Silent War, maar de band heeft zeker niet stil gezeten. De band heeft ruim de tijd genomen om de juiste sound te vinden en deze neer te zetten met een goede productie. De leden spreken over een evolutie: nieuwe sound, nieuwe formatie en een nieuwe EP. Zaterdag, tijdens de komende club 3voor12 Den Haag, zal het publiek opnieuw kennis maken met Silent War. Wij spraken zanger en gitarist, Josha van der Horst, om te peilen wat we van de band kunnen verwachten in 2018.

Terugblik op een stil jaar

Nadat de band in 2016 een jaar vol met optredens had op Popronde en kleine festivals besloten het viertal het afgelopen jaar wat rustiger aan te doen. “Na Popronde wilden we een EP opnemen, die wordt binnenkort gereleased, dus dat heeft wel even geduurd.” De opnames van deze EP hebben de nodige tijd gekost omdat de band een evolutie heeft ondergaan en zorgvuldige keuzes wilden maken over hun muzikale richting. “Na een tijdje kan je een bepaalde sound wat meer definiëren en kan je ook als band bepalen wat je nou echt tof vindt.” Als band hebben ze besloten om naast de opnames in de studio niet veel liveoptredens te geven. “We hebben misschien wel 30 tracks gemaakt, maar vijf zijn er echt kenmerkend geworden. Daarom is 2017 wat rustiger geweest, het is toch lastiger om naast het opnemen ook optredens te doen.” Samen met Huub Reijnders hebben ze eraan gewerkt om de productie zo vet mogelijk te krijgen. 

“We hebben misschien wel 30 tracks gemaakt"

.

Nieuw jaar, nieuw materiaal

Binnenkort brengt Silent War de nieuwe EP ‘ECHO’ uit. In de aanloop van de release kunnen we eind deze maand een nieuwe singel verwachten. Met deze EP kan het publiek ook een nieuwe sound verwachten van de band.

“De nieuwe EP staat echt in het teken van een nieuwe Silent War.‘’ Hoe de nieuwe EP zal klinken? Heel anders dan wat de band in het verleden heeft gedaan. De grootse, bombastische songs hebben ruimte gemaakt voor muziek die meer recht toe / recht aan is met elektronische invloeden. De inspiratie voor deze nieuwe richting kwam uit jams en de verbreding van de muzikale horizon. “We luisteren steeds meer naar elektronische muziek en kijken hoe we dat kunnen integreren in onze muziek, zoals bepaalde pulsen of sounds die we toch wel dope vinden.”

Doordat de band met de nieuwe EP een nieuwe richting inslaat worden de oude songs aan de kant geschoven. “Het oude materiaal staat te veel af van wat we nu doen en bij de muziek die we nu maken voelen we ons veel beter.” Toch heeft de band zeker geen spijt dat ze bekend zijn geworden bij het publiek met hun eerste EP.

Hoewel ze de nummers niet meer zullen spelen in de toekomst staan ze wel achter hun werk. “Het oude materiaal is belangrijk geweest voor onze ontwikkeling als artiest”, aldus Josha. De ontwikkeling die Silent War heeft doorgemaakt in 2017 komt overeen met hun plannen voor de toekomst. De band zal misschien niet veel meer van muzikale richting veranderen, maar het doel van de leden is om steeds gavere producties neer te zetten, in de studio en op het podium.  

“Het is nog steeds indie rock, maar met een meer elektronische benadering.”

 

 

 

Silent War @ Popronde Deventer

Anders dan anders

Aanstaande zaterdag is er in Paard een primeur. Voor het eerst zal het resultaat van de evolutie worden getoond aan het publiek. “We gaan een nieuwe set spelen en we hebben twee nieuwe leden in de band. Het wordt voor ons de eerste keer dat we in deze formatie zullen spelen.” Om de nieuwe sound uit te dragen heeft de band een toetsenist erbij gehaald voor de synths. “Het is nog steeds wel indie rock, maar met een meer elektronische benadering.” Niet alleen voor het publiek zal het nieuw zijn, maar ook voor de bandleden is alles anders.

 

Silent War speelt komende zaterdag op Club 3voor12 Den Haag #52 met Banner. en Boi Mesa.