Toen Rinse en Ravian elkaar op tour in Curacao door een duikbril in de ogen keken, nadat ze 15 koralen dildo’s hadden opgedoken, wisten ze het zeker: “We moeten een nieuw bandje beginnen.” Ze hebben met Piñata al de nodige muzikale meters gemaakt binnen en buiten Den Haag, maar toch miste er iets. De voormalig barmannen van surfdorp F.A.S.T. zijn hard aan de weg aan het timmeren met hun producersduo/live-act Tumbleweed. Omdat ook deze naam steeds vaker op de affiches verschijnt vonden wij van 3voor12 Den Haag het tijd om te achterhalen wat dit project nu precies inhoudt en wat de plannen zijn. Kortom; Wie is Tumbleweed?

Toetsenist en trompettist Rinse Buurma en drummer Ravian De Ruig (Raaf-Jan voor vrienden) zijn vanaf de eerste minuut dat Piñata ooit begon bezig geweest met produceren en het opdoen van nieuwe inspiratie. “Met Piñata werden beats die wij maakten vaak aangepast en in een bandjasje gegoten, maar wij wilden daar eigenlijk iets meer mee doen,” begint Rinse. “Een dj-duo beginnen was niet echt een optie, daar zijn wij net iets te veel muzikant voor. Dus kwamen we met het idee om een soort oldskool-hiphop sound met band te creëren.”

Ravian vertelt dat de twee al vrij snel met een jazz/hiphop-achtig collectief wilden beginnen maar dat er ook nog wat vraagtekens ontstonden. “We wisten bijvoorbeeld niet of we daar een MC bij wilden.” Vanaf februari vorig jaar stond Tumbleweed met verschillende muzikanten op het podium. “Het eerste optreden in het Paardcafé hadden wij onszelf een beetje opgelegd. De voorbereiding was vrij hectisch want nog lang niet alles was af. We merkten die avond wel dat de sound goed aansloeg bij het publiek en hadden een veel beter idee waar we winst konden pakken.”

Het balletje begon te rollen en voordat de jongens het door hadden speelde de band onder andere in het voorprogramma van Typhoon, Amsterdam Dance Event, Into The woods, hadden een optreden op Surfana en stonden op het Duitse festival LosLosLosheim. Bovendien had de band een eigen dinershow samen met Durq, genaamd: Tumblefeed, waar van de muziek en het voedsel één gastronomisch geheel werd gemaakt.

Ravian en Rinse grepen dit interview aan om een nieuw nummer te releasen. Het nummer 'Easy Balkan' met live-beelden vanuit het Pakhuis is als eerste exclusief bij 3voor12 Den Haag te beluisteren. Check het hieronder!

Productie

Wie Tumbleweed een keer live aan het werk heeft gezien kan beamen dat een optreden van de act een beetje het midden houdt tussen een uit de hand gelopen jam-sessie en een conventioneel optreden. De uit de hand gelopen jam is inmiddels georganiseerd en de band speelt nu live met een zeer divers gezelschap: Zangeres Biba Beusker, gitarist Stef van Es en Rafael Maijnard, maken deel uit van het leger dat bij optredens op de planken staat. “We proberen zo veel mogelijk te experimenteren in de studio en vervolgens hier live verder op te borduren,” zegt Ravian. “Live halen we alles wat door de band gespeeld kan worden uit de beat en behouden dan de dingen die de sound completeren. Omdat we dat vrij gemakkelijk kunnen loopen blijft er veel ruimte voor improvisatie over.”

“We vinden de vrijheid die we hebben bij het schrijven van nummers heel prettig,” vertelt Rinse. In zijn optiek gaat alles om de sfeer die in de studio hangt en valt of staat een beat daarmee. “Iedereen zou mee moeten kunnen doen, als de vibe maar goed is. We laten bijvoorbeeld weleens gitaarpartijen inspelen door anderen, die personen hoeven dan niet per se goede gitaristen te zijn, als het maar gezellig is.” Ravian knikt instemmend en voegt nog toe: “Wij knippen een vet gedeelte uit een fragment van iemand die wat akkoorden neerlegt en verwerken dat dan in een beat. Zo kan bij wijze van spreken iedereen aan een track bijdragen.”

De heren zijn allebei erg bedreven in het maken van muziek, dat blijkt uit alles, maar hebben ze ook verschillende inspiratiebronnen als het op beats aankomt? Ravian gaf bijvoorbeeld in een Oh Ja Joh?! aan een ‘cratedigger’ te zijn en voornamelijk oude nummers te samplen in zijn beats, is dat iets wat Rinse ook doet of pakt hij het juist anders aan? “Raaf maakt doorgaans zijn beats vanuit een sample-basis. Ik ben veel meer bezig met akkoorden en melodielijnen,” beantwoord Rinse onze vraag. “Mijn manier van produceren kan op zichzelf een beetje sec klinken maar de samples geven het dan wat extra schwung.” Zo lijken de twee elkaar echt nodig te hebben tijdens het produceren. “Rinses toevoegingen zorgen er altijd voor dat alles catchy wordt, zo vullen wij elkaar echt aan,” haakt De Ruig aan.

Tumbleweed is:

  • Rinse Buurma – toetsen/trompet/samples
  • Ravian de Ruig – drums/percussie/samples
  • Stef van Es (live) – gitaar/bas
  • Rafael Maijnard (live) – toetsen
  • Biba Beusker (live) – vocalen

Surfana

De vrijblijvende sfeer die de heren proberen te creëren kwam misschien wel het best tot uiting tijdens het optreden op Surfana afgelopen jaar. Er waren wat onvoorziene omstandigheden die Tumbleweed naar hun hand heeft weten te zetten. “De laptop waar de beats op stonden had Pintos (zanger van Piñata, red.) in zijn auto liggen, en hij was weggegaan om kitesurf-les te geven. We wisten toen even niet wat we moesten,” vertelt Rinse. “Uiteindelijk hebben wij, met onze oorspronkelijke set in het achterhoofd, een jam gedaan van 45 minuten die super goed aansloeg. Saxofonist Tom van der Zaal kwam ook nog een stukje meespelen.” Ondanks de tegenslagen kon Tumbleweed toch een goede set neerzetten en dat typeert de act, een vrije sfeer en relaxte muziek.

Piñata en Schevedingen

Rinse vertelt ons dat met Tumbleweed de slag werd gemaakt omdat Piñata een tijdje stil lag, de band komt binnenkort gelukkig weer met nieuw materiaal en dan wordt het wat drukker voor hem en zijn compagnon. Waar ligt de focus voor de twee op, vragen wij ons af. “We maken geen onderscheid, het is allebei even belangrijk. Het belangrijkste is eigenlijk dat we kijken waar de muziek ons brengt,” aldus Ravian. “De ene keer maken we een beat die erg bruikbaar voor Piñata is en de volgende keer is het iets wat perfect past bij Tumbleweed. Heel af en toe komt er zelfs iets uit dat we gebruiken voor Schevedingen, wat weer een uitlaatklep is voor onze minder serieuze muziek.” Inderdaad is er onder de naam Schevedingen ooit een carnavalsnummer opgenomen met als onderwerp de Pijpiebar, een omgebouwde paardentrailer die op surfdorp F.A.S.T. stond. Iets dat heel anders was dan iets dat we van het duo gewend zijn. “Het belangrijkste is dat de muziek die wij met z’n tweeën muziek maken voor wat dan ook, daadwerkelijk uitgebracht kan worden. Dat is zo met twee bands en een afvoerputje, in de vorm van Schevedingen, wel lekker gedekt” sluit Ravian af.

Op 18 mei verzorgt de band het voorprogramma van Splendid in de grote zaal van het Paard. De show is uitverkocht.