Misschien heeft hij je ooit geholpen aan de bar in het Paard, ga hij je ooit skateboard- of drumles, of heb je hem zien spelen met zijn bandjes Piñata, Cockneys World Of Elastic Snakes en zijn nieuwe project Tumbleweed. Ook is hij, al dan niet samen met partner in crime Rinse, bezig met het produceren van de nieuwe platen van alle deze bands. Hoe dan ook zie je de naam Ravian de Ruig steeds vaker langskomen in de Haagse contreien. Hij nodigde ons uit in zijn huisje aan de Westduinweg om een kopje koffie te drinken uit een koffiezetapparaat dat zijn vader in elkaar heeft gezet. Wij vroegen de drummer/producer tegelijkertijd het hemd van het lijf in deze Oh Ja Joh?!

Naam
Ravian Gregor de Ruig

Geboortedatum en -plaats
5 januari 1993, Den Haag

Broers/zussen
Ik heb één broer, hij heet Joakim.

Huisdieren
Hier heb ik één kat. Ze is eigenlijk van Rinse, mijn bandgenoot in Piñata en Tumbleweed die in het appartement onder mij woont, ze heet Toad. We hebben haar meegenomen uit Zuid-Frankrijk tijdens de eerste Piñata-tour, het was een ondervoede zwerfkat. Verder heb ik nog twee katten maar die zitten nu bij mijn oom. Ze heten Bubbles en Haze en ze zijn officieel van mij en mijn broer.

Sport
Ik beoefen niet echt een sport, in de zin van dat ik ergens bij een club ingeschreven sta. Maar ik hou wel erg van een potje voetbal of basketbal. Verder skateboard ik wel eens en ben ik een “mooi-weer-surfer”.

Beste gewoonte
Ik geef niet snel op. Nergens mee, ik ga altijd door.

"Ik ben een keer vol naar achter gevallen met mijn drumkruk"

Slechtste gewoonte
Hmm, ik raak heel veel dingen kwijt. Ik ben echt slecht in het bij me houden van dingen, wat dan ook. Dat is wel heel vervelend altijd, haha.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik ben een keer vol naar achter gevallen met mijn drumkruk. Ik stond gelukkig niet in de spotlight want de mondharmonicaspeler die toen met ons speelde was kort daarvoor uitgegleden en iedereen keek daar naar. Van het lachen viel ik vervolgens met kruk en al om. Ik heb vervolgens heel sneaky geprobeerd om omhoog te komen en te doen alsof er niks gebeurt was. Ik schaam me daar wel voor, ook omdat het gefilmd werd maar ik heb volgens mij de enige beelden daarvan in mijn bezit dus ik hoef niet bang te zijn dat het uitlekt.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Een kratje bier, dat is altijd goed. Of roti, eigenlijk gewoon allebei tegelijk.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik kijk altijd eerst naar mijn wekker, in de hoop dat ik mij niet heb verslapen. Daarna sta ik op en zet ik een kop koffie en vervolgens zie ik wel of ik honger heb.

Favoriete plek in Den Haag
Mijn stekkie hier aan de westduinweg in Scheveningen. Ik voel me hier goed op mijn plek boven restaurant Toek Toek. Het is dicht bij alles, ik ben in een kwartiertje in het centrum en in vijf minuten op het strand. Helemaal chill.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het zou wat leuker zijn als je ‘s nachts wat makkelijker van de ene tent naar de andere kan gaan. De meeste uitgaansgelegenheden sluiten ongeveer tegelijkertijd. Ik werk zelf bij het Paard en ik speel best vaak dus ik kan pas laat in de stad zijn, en dan zijn de opties beperkt. Zeker als dan alles sluit als ik net aankom.

Stamkroeg
Ik denk dat het Paardcafé wel mijn stamkroeg is. Er zijn altijd veel mensen die ik ken, en het zijn collega’s natuurlijk. Meestal is de muziek ook nog eens goed, dus al met al is het een heel relaxte plek. 

Beste Haagse initiatief
F.A.S.T. en de PIP zijn natuurlijk heel vet. Ik denk dat ik ze allebei op hun eigen manier een heel tof initiatief vind, hoewel F.A.S.T. natuurlijk niet meer is.

Haagse band van het moment
Ik kies dan voor Playground Zer0, die gasten gaan wel lekker. Ze spelen zelfs op super grote festivals in China. Het is ook nog eens een beetje wat ik met Tumbleweed doe, half elektronisch, half analoog en dan een set neerknallen.

Overschat in de Haagse scene?
Piñata, haha.

Onderschat in de Haagse scene?
Ik ben niet echt op de hoogte van welke bands er nu spelen dus daar kan ik niet veel over zeggen. Maar ik vind dat de potentie van nieuwe bands onderschat wordt. Den Haag wordt altijd omschreven als de “muziekstad” maar tegelijkertijd wordt het nieuwe acts best wel moeilijk gemaakt. Het initiatief zou vanuit alle instanties moeten komen die zich daar mee bezig houden.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Mijn oude band; Puncture 89. Ik luister het wel eens terug en dan denk ik: zo het is bijna tien jaar geleden en het is best wel vet. Ikzelf ben niet heel veel beter gaan drummen maar ik zou wel willen weten hoe het zou zijn als we nu nog zouden bestaan.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dagje met Toad, de kat, willen ruilen. Een beetje kijken wat hier allemaal rondloopt in huis en lekker in de dakgoot lopen. Een dagje chillen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Van alles. Van dingen die ik nog moet afmaken tot herrie of warmte. Als ik niet moe ben kan ik ook niet slapen dus ik lig best wel vaak wakker.

De beste liedjes ooit, volgens Ravian de Ruig

Beste nummer aller tijden?
Ik kan altijd erg genieten van ‘Autumn In New York’ van Stan meets Chet (Stan Getz en Chet Baker) en dan die liveversie uit 1964 ofzo. Het intro alleen al is heel vet.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister de laatste tijd veel naar Alain Goraguer, een Franse filmcomponist. Hij heeft zelfs een Franse erotische film van muziek voorzien maar ook bijvoorbeeld de film ‘Le Planète Sauvage’. Daar heeft hij heel goede muziek voor gemaakt. De film zelf is ook heel vet, maar niet een film die je even met je vriendin op de bank kijkt, haha. Het is heel abstract, geen romcom ofzo.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Als ik honger heb, en er is niet echt iets te eten in huis pak ik soms een potje met groenten van HAK en werk dat naar binnen, warm of koud, dat maakt niet uit.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De allereerste die ik kocht was toen ik acht of negen jaar oud was. Toen dacht ik dat ik een cd van Papa Roach kocht met onder andere ‘Last Resort’ en ‘Incest’, en toen ik thuis kwam en de cd opzette bleek het een singletje te zijn. Toen dacht ik echt van: “Huh, what the fuck.” Het eerste album dat ik ooit kocht was ‘Toxicity’ van System Of A Down, die kocht ik in de Media Markt toen die net geopend was.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Elke band die niets te zeggen heeft. Ik wil geen specifieke namen noemen maar de acts waar het over gaat weten het waarschijnlijk zelf wel. 

Ravian de Ruig

Bron van inspiratie
Ik ben echt een “cratedigger”, dus ik luister echt heel veel muziek uit de jaren ’30, ’40 en verder. Muziek die mensen niet zomaar even luisteren, en dat vind ik dan heel tof. Soms haal ik daar dan ook een sampletje uit en dat kan dan best vet worden. Zo maak ik dan vaak nummers; ik sample iets, zet er drums onder en dan ga ik daarvanuit verder.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik hoop het wel. Maar voor het zelfde geld zit ik tegen die tijd op een of ander eiland ofzo. Het liefste zou ik altijd in Den Haag blijven, maar het lijkt me ook leuk om af en toe even op reis te gaan of ergens anders te wonen, maar dan wel altijd terugkomen.

Vraag van Pijke de Grood: Wat is het gelukkigste moment uit je leven?Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat de eerste keer dat ik met de band in het vliegtuig stapte om overzees op te gaan treden een goede is. Dat je met je instrumenten en al je maten in het vliegtuig zit en gewoon ergens gaat spelen waar niemand je nog kent. We zijn eerst naar Aruba en Curaçao geweest en later naar Madeira, allebei geweldig.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is het gekste dat je ooit op je rider hebt gezet?