80 bands, 13 locaties, 2 dagen (plus een dag voor de kleintjes). Sniester 2017 belooft een uitputtingslag van jewelste te worden. En – uitzonderingen daar gelaten – de namen op het affiche zullen niet allemaal even bekend in den oren klinken. Uitputtingslag én ontdekkingstocht dus. Om te voorkomen dat men als een kat zonder kop over het festival dwaalt heeft 3voor12 Den Haag een greep gedaan uit haar onuitputtelijke lijst met Haagse kenners. Vandaag, deel drie. Met Edo Storm, Remco van der Ham, Elrik Wijnaendts en Janneke Nijhuijs.

Edo Storm

Frontman van de Haagse surfuzz (zelf bedacht) sensatie The Hazzah. Onlangs kwam de single Xex uit van de band. Met dit ruige liedje van iets meer dan twee minuten kondigt de band de komst van hun volgende EP die in juni uit moet komen. Wij vroegen zijn kundige oor om een paar tips. 

  

Pip Blom

"Nineties grungy indie met een lieve meisjesstem? Je zou niet denken dat ’t werkt, maar Pip bewijst het tegendeel. De zanglijnen van Pip blom zijn lekker catchy. De nummers zijn goed. Haar stem is mooi. Het blijkt maar weer dat je niet veel meer nodig hebt dan ’n paar powerchords en een goede songwriter om vette muziek te maken."  Paardcafé (vrijdag - 22:15)

The Peptones

"The Peptones zorgen ervoor dat het garage hart van Den Haag altijd blijft kloppen. Ze zijn nu al een hele poos samen en ondanks het feit dat ze al wat ouder zijn dan de meeste garagebandjes, klinken ze nog steeds als een stel gefrustreerde pubers. De Peptones hebben de juiste invloeden van vroeger en nu. Ze weten dit te vertalen tot een hele vette unieke sound." ROOTZ (vrijdag- 21:45) 

Pyke

"Pyke is in mijn ogen nu al een lokale legende. De ex-frontman van de neopsych band Crystal Water staat nu in zijn eentje op het podium, gewapend met een akoestische gitaar. Pyke kan liedjes schrijven. Als je hem ziet spelen, heb je het gevoel dat ie ’t meent. Ik kan Pyke zeker aanraden als je houdt van mooie teksten en een unieke stem." Blauwe Kamer (zaterdag 21:30)

MOOON

"Deze Brabantse mannen hebben een grote liefde voor de jaren zestig en dat is te horen aan de muziek. Je kan een fijne bluesy en surfy show verwachten met veel gitaarcapriolen. De band ziet er uit alsof ze zo uit de sixties zijn gestapt en dat is fijn om naar te kijken. Ga ook zeker even met de jongens praten als je behoefte hebt aan Brabantse gezelligheid. Dat zit er wel in namelijk." ROOTZ (Vrijdag 20:00) 

Tony Clifton

"Kom naar Tony Clifton als je hard wil gaan. Deze drie gekkies uit Amsterdam laten je trommelvliezen rammelen en je adrenaline suizen. Ze hebben een lekker vage look, een zingende drummer en een cover van I am the Walrus zoals je hem nog nooit hebt gehoord. Wat wil je nog meer?" Paardcafé (Tony Clifton) 

Elrik Wijnaendts

Bedolven onder het vinyl, vanachter kraampjes, draaitafels, zo kennen wij Elrik Wijnaendts het best. Deze muziekliefhebber pur sang runt zijn eigen reizende platenzaak Espresso Records. Afgelopen jaar spraken wij hem daar nog over. Elrik heeft een neus voor goede muziek, goed idee om hem om wat tips te vragen dus. 

 

MOOON

"Die gasten drie jaar geleden tegen gekomen stonden ze bij me in de bakken te graaien naar platen in eindhoven. Volgens mij kocht hij een Pink Floyd bootleg ofzo..of uuh ff denken wat kocht hij nou..maar in ieder geval een dope band. Echt tof." Paardcafé (zaterdag - 00:00)

Ron Gallo

"Geen alledaagse stem lekker vreemd en gedurft dat vind ik top en toffe teksten met dikke garage sound en groovy bassline, goeie rifs en lekkere drums. Top."  Zwarte Ruiter (zaterdag 22:45)

Niko

"Laptop is gewoon een lekkere plaat. Als deze gasten wat meer studiotijd zouden krijgen en meer gigs dan zouden hebben, zijn ze zeker snel meer bekendheid krijgen. Support your local legends!"  UNO (vrijdag - 22:15)

 

David Douglas

"Album Moon Observations vond ik toendertijd heel sterk, heb zijn nieuwe plaat nog niet geluisterd. Als zijn optreden goed is dan koop ik m misschien wel en ga ik hem luisteren"  Grote Zaal Paard (Vrijdag - 23:00 uur)

Janneke Nijhuijs

Een van de meest bezige bijtjes van de Haags muziekscene, Janneke Nijhuijs. Bassiste bij Smutfish, The Deaf en nog zo veel meer. Stond aan de wieg van Jam de la Crême en stoomde ook nog eens de nieuwe generatie rockterren klaar via Ready2play. Staat zelf op Sniester met Smutfish. Heeft ze nog tijd om bij andere acts te gaan kijken? 

Brutus

"Die ene nieuwe Belgische post-hardcore band met dat schreeuwende meisje op drums heeft net een dikke plaat uit en wordt binnenkort zo beroemd dat dit je laatste kans is om ze in ons Zwarte Ruitertje van dichtbij te zien." Zwarte Ruiter (vrijdag - 01:30) 

NEED

"Nog nooit gezien en slechts één song gehoord. Kortom, hier moet je bij zijn! De bio (iets met melancholic, masculine en The Stooges) en dwingend advies van Death Alley trekken mij over de streep."  Grey Space Basement (zaterdag 22:00)

Smutfish

"Mag je je eigen band tippen? Ja dag, dat mag! Klinkt als Americana/country noir, rauw en weird als Daniel Johnston, mooi als Neil Young en vooral als de onnavolgbare Melle de Boer met Dick Zuilhof op gitaar en ik dus op de bas."  UNO (zaterdag - 20:45) 

Jim Jones and the Righteous Mind

"Trashy rock ’n’ roll van UK legend Jim Jones met zijn nieuwe band. Wel eens ontmoet en heb toen alleen maar zijn hand geschud en dom geglimlacht want plots starstruck. Herkansing." Paard Kleine Zaal (vrijdag - 21:15)

Gaycafé de Pink

"Hier is alles fantastisch, hysterisch en heerlijk. Ik heb wel eens een hele Sniesternacht in de Pink doorgebracht en geen enkele band band gezien. Ik vind nog steeds glitters op m’n kussen." Gaycafé de Pink, in de volksmond soms de September genoemd (vrijdag en zaterdag vanaf 22:00) 

 

Remco van der Ham

Oud-hoofdredacteur van deze parel van een lokaalsite en daarmee dus mede-verantwoordelijk voor het ontdekken van tientallen Haagse acts. Tegenwoordig actief als manager van diverse bands (AAPNOOTMIES, Piñata) en als programmeur voor festivals als het International Festival of Technology Delft. Maar nog steeds een neus voor goede muziek, dus welke acts moeten we sowieso niet missen? 

Deltawerk

"Twee Nederlandse technogrootheden die de handen ineen hebben geslagen; Applescal en Hessel Stuut (Polynation). De live show wordt ondersteund door vette visuals, dus je kunt lekker dansen en er valt ook nog wat naar te kijken."  Blauwe Kamer (vrijdag - 20:00)
 

OIJ

"Fijne electropop uit het straatje Flume en SOHN. Je kunt hem kennen van het nummer Blinded, waar hij 3FM Serious Talent mee werd, maar hij staat misschien nog wel het meest bekend om zijn lichtshow. Live staat hij in een soort kooi van licht waarbij de lampen synchroon lopen met de muziek." Blauwe Kamer 21:30 (vrijdag - 21:30)

La Corneille

"Avantgarde indierock uit Utrecht. Gezien tijdens de Popronde afgelopen jaar. Misschien niet per se de makkelijkste muziek, maar als je jezelf er even voor openstelt krijg je echt prachtige nummers voor je kiezen. De eerder dit jaar uitgebrachte EP Rattlesnakes is ook echt een aanrader." Paardcafé (vrijdag - 20:45)

Rät N FrikK

"Ik ken deze twee Hagenezen al sinds 2010 toen ze hun eigen debuutalbum uitbrachten, maar tegenwoordig zijn ze vooral een drijvende kracht achter veel andere artiesten. Zo kregen ze onlangs nog een gouden plaat voor Me Gabber van Jebroer, maar werkten ze ook samen met Ronnie Flex, Mr. Polska en Boaz van de Beatz. Vooral heel erg benieuwd wat ze nu zelf live doen." Blauwe Kamer (23:00 - Vrijdag)

 

Lucky Fonz III

"Ooit begonnen met Engelstalige liedjes, maar in het Nederlands is Lucky Fonz III eigenlijk veel leuker. Spitsvondige teksten met hier en daar een flinke knipoog. Bij Lucky krijg je niet alleen fijne muziek, tussen de nummers door krijg je er gratis en voor niets wat cabaret bij." Kleine Zaal Paard (vrijdag - 21:30)

 

 

Sniester: 26, 27 en 28 mei. Op en rond De Grote Markt en het Paard. www.sniester.nl