80 bands, 13 locaties, 2 dagen (plus een dag voor de kleintjes). Sniester 2017 belooft een uitputtingslag van jewelste te worden. En – uitzonderingen daar gelaten – de namen op het affiche zullen niet allemaal even bekend in den oren klinken. Uitputtingslag én ontdekkingstocht dus. Om te voorkomen dat men als een kat zonder kop over het festival dwaalt heeft 3voor12 Den Haag een greep gedaan uit haar onuitputtelijke lijst met Haagse kenners. De aftrap vandaag met: Tim van der Zalm, Marieke McKenna, René van der Zee en Wesley Bohemen.

Tim van der Zalm

Manager van DI-RECT en vriendelijkste-vent-uit-de Haagse-muziekindustrie Tim van der Zalm heeft sinds kort een nieuwe passie: het opknappen van campers. En net als zijn bands (voorheen Soul Sister Dance Revolution, Taymir en nu dus DI-RECT en Emil Landman) geeft hij zijn nieuwste passie weer de volledige aandacht en overgave. Maar wat denkt hij over de Sniester acts? 

Donnie

"Deze man brengt een nummer uit samen met Raymond van Barneveld, beats geproduceerd door Bas Bron en schrijft nummers over Wubbo Ockels. Do I need to say more?" Paard Kleine Zaal (zaterdag - 00:00) 

Double Veterans

"Heerlijke 60’s garage. Recht toe recht aan, kom alleen als je zin hebt om te feesten. Anders moet je lekker thuis blijven." Grey Space Basement (vrijdag 23:15)  

GOSTO

"Prachtige plaat gedropt vorig jaar. Fantastische mix tussen electronica en een organische band." ROOTZ (zaterdag 23:00) 

The Gwoof

"Geen idee of dit gaaf wordt, maar als Rudeboy (Urban Dance Squad) in je stad is ga je gewoon even buurten. Heel erg benieuwd! ​​​ Beergarden (vrijdag 00:00) 

Bartek

"Op dit moment één van de vetste Nederlandse punk/garage bands, heb ik me laten vertellen. Door iemand die ik daar wel in geloof. Echt waar! Oh en check hun video '22'." Zwarte Ruiter (zaterdag 00:00) 

traumahelikopter

"Traumahelicopter. Den Haag, luister, we hebben iets goed te maken. De laatste keer dat ze in Den Haag speelde waren jullie je gênant aan het inhouden op de dansvloer. HUP! De pit in en snel!"  ROOTZ (zaterdag 21:30) 

"En natuurlijk nog een shout out naar alle locale helden als Son Mieux, Cooper, Trio Escobar, Pyke, Niko & Every Kid Knows."

Marieke McKenna

Marieke richtte Mink Records op en is met bands als The Stangs, Pitou en The Mighty Breaks en met avonden bij Indigo en September in korte tijd uitgegroeid tot één van de grande dames van de Haagse muziekscene (en daarbuiten). Vorig jaar brachten The Stangs nog een single uit tijdens Sniester, wat zijn dit jaar de tips van Marieke.

Altin Gün

"Zo nu en dan hoor je iets en ben je gelijk om. Dat had ik een tijdje geleden bij ‘Goca Dünya’, de eerste single van deze Turkse 70’s psych/folk/funk/rock band, wat vervolgens elke dag even m’n ochtend dans track werd. Geweldige Turkse vocals van Merve Dasdemir worden ondersteund door een groep gevarieerde musici, waaronder leden van Jacco Gardner en Jungle By Night. Nog meer overtuiging nodig? Check hun band foto. Ze staan dit jaar ook op Lowlands, kom ze alvast checken bij Sniester. Als je wil dansen moet je hier heen!" Kleine Zaal Paard (zaterdag - 20:30)

Jo Goes Hunting

"Een van m’n favoriete acts in Nederland op dit moment. De plaat ‘Come Future’ staat bij m’n meest geluisterde albums op Spotify. Origineel genoeg om niet in hokjes te willen plaatsen. De rauwe live energie van Jimmi, die trouwens van oorsprong jazz drummer is (hoor je in z’n mad technische skills) en z’n bandleden wil je niet missen." Paard Kleine Zaal (zaterdag 22:15)

Mamihlapinatapai

"Niemand kan de naam uitspreken dus noem ze maar gewoon ‘Mami’ - voor de Hagenezen onder ons: mocht je je afvragen wat er binnen dat mysterieuze gebouw van het Conservatorium gebeurt, hier een wild voorbeeld. Op de Sniester site staat eigenlijk de beste omschrijving: ‘opeens zing je ingewikkelde Spaanse socio-politiek geëngageerde teksten vloeiend mee, ben je een geweldige salsadanser en heb je dertig nieuwe vrienden gemaakt’. Probeer niet verliefd te worden op trompettiste Alba." Beergarden (zaterdag - 23:45)

The Lucid Dream

"Psychedelische sounds helemaal uit Carlisle, Engeland. 'Bad Texan’ is een trippy nummer dat recht doet aan de naam van de band, met super dansbare ritme sectie. Ze worden vergeleken met The Jesus and Mary Chain, The Byrds en Suicide. Ben heel benieuwd hoe ze live zijn."  Zwarte Ruiter (zaterdag - 00:30)

MOOON

"Zelfs als je niet van de surf, psychedelica of blues bent gaan deze twee broertjes en een neefje uit Aarle Rixel, die lekkere 60’s geïnspireerde nummers maken, je volledig inpakken. Single ‘Mary You Wanna’ ging viral op Reddit, en terecht. Aandoenlijk gezellig zoals alleen Brabo’s dat kunnen zijn, met super solid nummers. " Paardcafé (zaterdag - 00:00) 

René van der Zee

Hij regelt van alles, bij het Paard en ook op tour voor bijvoorbeeld DI-RECT. Maar René van de Zee kennen wij vooral al frontman, boegbeeld en aanjager van COOPER. De legendarische Haagse punkpopkformatie die al sinds 92' garant staat voor een avond stevig beuken (zo ook dit jaar op Sniester, vrijdag om 20:15 in The Grey Space).  

NAVARONE

"Rock met de ballen uit de broek, maar wat voor ballen! Goeie liedjes, goeie sound en goed spelen."  Paard Grote Zaal (vrijdag - 21:15) 

The Jerry Hormone Ego Trip

"Jerry Hormone schrijft z'n liedjes als z'n columns; uit het leven gegrepen, maar wel met een twist. En dat op een vrolijke sixties beat. Check vooral 'het handje'." Paard Kleine Zaal (vrijdag 00:00)

Monomyth

"Monomyth - de beste geluidsmuur die Den Haag rijk is." Paard Grote Zaal (zaterdag 23:00) 

MOOON

"Vanuit Brabant met een tijdcapsule naar 2017 geschoten. Sixties R&B en psychedelica. En als je kaft zegt in plaats van hoes of cover, kun je voor mij sowieso niet meer stuk." ​​​ Paardcafé (zaterdag 00:00) 

The Peptones

"Schandalig ondergewaardeerde Haagse liedjesband. Ga gewoon kijken en zing mee vanaf de eerste noot!" ROOTZ (vrijdag 21:45)

Trio Escobar

"Swampy rootsrock met de mooiste stem van Den Haag, Remco Prins."  Gekke Geit (zaterdag 21:30) 

Wesley Bohemen

Nog zo'n regelneef. In het heetst van de strijd als productiemanager van Sniester, State-X New Forms, Parkpop en eigenlijk elk muziekfestival in de stad blijft hij de rust zelfve. Inmiddels transferred van het Haags Pop Centrum voor een baan bij Good Music Company, en dus vliegt hij binnenkort de halve wereld over. Maar eerst nog even die 80 bands van Sniester op de juiste plaats krijgen. Waar kijkt Wesley naar uit? 

Brutus

"Het Belgische post-hardcore trio Brutus gaat een mooie zomer tegemoet, met onder andere Roskilde, Dour en Sziget op het programma. Maar uiteraard niet voordat de band Sniester heeft aangedaan. In een mini documentaire vertelt gitarist Stijn ietwat jaloers dat iedereen bij de optredens altijd naar drumster / lead zangeres Stefanie kijkt. Misschien kunnen we daar tijdens hun Sniester show een beetje rekening mee houden?" Zwarte Ruiter (vrijdag 01:30)
 

Ron Gallo

"Het NRC noemde het nieuwe album van Ron Gallo "het eerste briljante rockalbum van 2017". Sinds de release van zijn tweede album begin dit jaar is de Amerikaan onafgebroken aan het touren. Hij komt met zijn rauwe garagerock en fuzzy gitaarloopjes de Zwarte Ruiter waarschijnlijk nog net iets viezer maken dan dat het er al is. Ik weet in ieder geval wel waar ik ben zaterdag." Zwarte Ruiter (zaterdag 22:45)

Jacle Bow

"Matthijs van Nieuwkerk zei over deze veelbelovende Belgische band: "Je hoeft niet langer te kiezen tussen The Rolling Stones of The Beatles, met Jacle Bow heb je het beste van beiden". Voor hun debuutalbum werkten de bandleden samen met niet de minste: het werd geproduceerd door Mario Goossens (Triggerfinger), gemixt door Greg Gordon (o.a. Dandy Warhols) en gemasterd door Grammy winnaar Howie Weinberg (The White Stripes, Tom Waits)." Club Seven (vrijdag 21:30) 

The Lucid Dream

"The Lucid Dream komt uit Carlisle, een afgelegen dorpje in Noord Engeland. Een plek waar de band op zichzelf aangewezen is en in alle rust heeft kunnen werken aan nieuwe muziek. De band wordt ook wel de beste psychedelische band van het Verenigd Koninkrijk genoemd. Niet gek dus, dat de laatste LP zoveel lovende recensies heeft gekregen. Als je houdt van Moon Duo en het oude werk van Tame Impala mag je dit optreden zeker niet missen." Zwarte Ruiter (zaterdag - 00:30)

Donnie (deze tip gaat een trend worden)

"Geenstijl noemde hem "een Amsterdams kutventje met het haar van een topmodel, de kleren van een miljonair en de swag van een stretched Ferrari met een lasergunkoepel on top". Zelf vat Donnie dit samen als 'De Fenomeen'. Bas Bron van De Jeugd van Tegenwoordig produceert zijn muziek en zijn nieuwe single met Raymond van Barneveld had in één dag meer dan 200K views op Youtube. " Paard Kleine Zaal (zaterdag - 00:00) 

 

Sniester: 26, 27 en 28 mei. Op en rond De Grote Markt en het Paard. www.sniester.nl