Blaudzun met ‘Jupiter (Part II)’ in het Paard van Troje Blaudzun met ‘Jupiter (Part II)’ in het Paard van Troje

Een afwisselend bombastisch geheel

, Tekst: Rick Kappetein | Foto's: Maarten Ederveen

Op donderdag 23 maart speelde Blaudzun in het Paard van Troje met de tour rondom zijn nieuwe album ‘Jupiter (Part II)’. In interviews vertelt de band dat de drieluik zorgt voor enige uitdaging. De release van deel drie ligt al zo goed als vast maar de nummers liggen nog niet perse klaar. Gelukkig vond de band de rust en tijd voor een clubtour. En ze brachten een Haagse verassing voor ons mee.

Jo Marches opent de avond. De band speelt dromerige popmuziek met veel synthesizers en een experimentele inslag. Deze synthesizers schommelen soms zo erg in de liedjes dat het tegen het valse aan is. Gelukkig komen er ook aanstekelijke liedjes voorbij met leuke hooks. Naarmate de set vordert lijkt de band wat te aarden en komen ze steeds overtuigender over. 

Blaudzun rekent op wat geduld van zijn publiek. Circa drie kwartier na Jo Marches betreed de zevenkoppige band het podium. Het wachten is al snel vergeten. Blaudzun speelt aan een stuk nummers van deel 1 van zijn drieluik ‘Jupiter’. De arrangementen klinken vrolijker en opgewekter dan het oudere werk. De band speelt met veel plezier, terwijl de teksten vaak somber zijn of moeilijke thema’s aansnijden. 

Jo Marches @ Paard van Troje

Blaudzun @ Paard van Troje

De nummers worden vaak gedragen door enige bombast. Dit wordt live net wat meer uitgemolken dan op de plaat, waardoor herhaling soms intreedt en de aandacht wat lijkt te verslappen binnen het publiek. Een enkeling lijkt er daarentegen juist van in trance te raken en geniet van de lang uitgesponnen nummers.

Het publiek lijkt het regelmatig nodig te vinden deze gig als praatgroep te gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg mensen die hierin hun verantwoordelijkheid pakken en worden deze kletskousen vriendelijk tot stilte gesist. 

Telkens wanneer de show wat dreigt voort te kabbelen pakt Blaudzun op tijd door met wat steviger werk. De drumsolo van Simon Levi aan het eind van ‘Halcyon’ is hierin zeker een hoogtepunt. Ook ‘Alarmalarma’ van de nieuwe plaat zorgt voor veel voetjes van de vloer. Het ultieme rustpunt in de set is wanneer zanger Johannes alleen met zijn ukelele op de geluidstafel verschijnt en een onversterkte versie van ‘Wolf’s Behind The Glass’ speelt. Een nummer uit 2010 wat nog niets aan kracht verloren heeft.

Blaudzun @ Paard van Troje

Blaudzun @ Paard van Troje

Blaudzun @ Paard van Troje

Dat zanger Johannes Sigmond een neusje blijkt te hebben voor getalenteerde muzikanten is al snel duidelijk. De van oorsprong Haagse Linda van Leeuwen draagt enthousiast bij met synth, zang en aanvullende drums. Linda heeft ondertussen een aardig indrukwekkende CV opgebouwd met zowel drums als productie bij bands als Bombay en Sue The Night en ze kan dan ook terecht rekenen op een enthousiast ontvangst in haar thuisstad. 

Al met al zet Blaudzun een solide set neer. Met ruim twee uur aan muziek en een strakke lichtshow die naadloos aansloot bij het geheel is het nu wachten geblazen op ‘Jupiter (Part III)’. Gelukkig belooft Blaudzun terug te komen naar Den Haag. Desnoods in 2087, als Den Haag dan nog niet onder water staat, vertelt hij vlak voor ‘To Be Lost In 87’. Het applaus laat horen dat ze meer dan welkom zijn. De band laat ons achter met publiekslieveling ‘Promises Of No Man’s Land. 

Blaudzun @ Paard van Troje

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag