Tijd voor lijstjes! Het aftellen is begonnen. Op 22 december reikt 3voor12 Den Haag samen met Den Haag FM en het Paard de award voor Haagse Song van het Jaar 2017 uit. Dat doen we met een groots feest in de foyer van het Paard. De stemmen stromen op dit moment binnen. Om een vinger aan de pols te leggen vragen wij Haagse muziekbobo's, BH'ers en kanshebbers om hun 'favo's (en blikken we meteen terug op het muziekjaar 2017).

Eva von der Assen (PAARD)

Het was een roerig jaar voor (het) PAARD, of nou ja, 2017 was het jaar zonder Van Troje maar met nieuwe website, identieit en vormgeving. Op de 3VOOR12 Den haag redactie is de strijd, of het nu 'Het Paard' of gewoon 'Paard' moet zijn, nog niet gestreden en over die ALL CAPS zijn we het ook nog niet eens. Wel zijn we het over eens dat de programmering van Paard dit jaar van hoge kwaliteit is geweest en dat is (mede) te danken aan Eva von der Assen, een van de programmeurs van het poppodium. Hoe was haar muzikale jaar? 

Wat is jouw Haagse Song van 2017? En waarom?
"Ik kan niet zo goed kiezen want ik vind meerdere genres leuk. Ik vind dat de Hagenaars dit jaar fijne tracks hebben gemaakt. Op het gebied van elektronische muziek kies ik voor Be A Man van Dazion of 700 van DeNiro.
Hiding van Son Mieux vind ik erg goed, Feel Tough van Niko, VUDU Doll van Pat Smith."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Voor mij persoonlijk: Dangerous van The XX of Tonite van LCD Soundsystem."

Van welke haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"
Ik hoop op een wereldhit voor Son Mieux."

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
"Het concert van LCD Soundsystem in Paradiso. En verder ben ik verwend met zoveel goeie optredens in het Paard het afgelopen jaar. Hoogtepunten waren o.a. de festivals: Rewire, Sniester, Paard van Stal, Mondriaan Jazz en Crossing Border."

Wat kunnen van jullie verwachten in 2018?
Zoals ieder jaar gaan Henk Koolen (programmeur -red.) en ik weer ons uiterste best om de tofste en beste, grote en kleine acts in verschillende genres naar het Paard te halen. We hebben ook al flink wat Haagse bands op de bill staan. In September hadden een ‘concepten wedstrijd’ uitgezet, met name voor nieuwe ideeën op het gebied van nachtprogramma in de kleine zaal. Daar zijn veel leuke samenwerkingen uit voorgekomen. Een aantal van die nieuwe initiatieven gaat het komende jaar van start. Mama Africa, Molotov, Partijtje Gezellig, Likmefest en The Love Hotel. Hou daarvoor onze site & socials goed in de gaten."

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
"Dat de hagenezen trots durven te zijn op de haagse muziek- en evenementenscene en dit ook uitdragen. Dat mogen we echt iets meer doen namelijk!"

 

 

David Schoch (PIP)

PIP bestond dit jaar maar liefst tien jaar en vierde dat met een marathon van tien dagen lang feesten en partijen. Natuurlijk was het Cultuurbordeel dit jaar met feesten als Parish,  De Keukenmarathon, Bunker 25 jaar, PIP Halloween, het Rooftop festival en velen anderen weer meer dan relevant. Daarnaast maakte PIP onder andere uitstapjes naar Amsterdam tijdens ADE. PIP-oprichter David Schoch geeft zijn kijk op het Haagse muziekjaar. 

Wat is jouw Haagse Song van 2017? En waarom?
"Dazion: Don't Get Me Wrong EP. Deze haagse alleskunner laat je verdwalen in next leven gedachtes. Elke keer als ik deze track hoor heb ik de neiging om nu de auto in te stappen en naar Zuid Afrika te rijden."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"
Het zelf verzonnen liedje wat mijn dochter elke avond zingt."

Van welke haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Ja, dan denk ik Dazion die heeft een erg mooi 2017 gehad waardoor veel deuren voor hem open gaan in 2018."

Wat was het meest memorabele muziekmoment voor jou dit jaar?
"Job jobse & Woody die afsloten tijdens Koningsdag op de pier. Was heel erg memorabele omdat het niet vaak gebeurt dat alles klopt sfeer, muziek, de plek en de samenhorigheid die dat teweeg bracht!

Wat kunnen van PIP verwachten in 2018?
"In de club gaan we meer verrassende concepten uitrolle, in februari doen we een snowboardevent in de tuin, we hebben net de kleinste club van nederland geopend ook in onze tuin, capaciteit: 15 man! Ook gaan we in 2018 meer het buitenlands avontuur aan om in verschillende Europese steden hostings te doen."

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
"Een nieuwe Michael Jackson! En als dat te hoog gegrepen is, podia die open blijven en er mag best een fijn laagdrempelig midden podium bij."

Gideon Rozendaal (Popunie)

Gideon Rozendaal: een echte goeroe in de Haagse muziekwereld. Tot voor kort werkzaam bij het HPC. Nu is de muziekliefhebber daar inmiddels drie maanden gestopt om weer om zijn onstopbare energie ergens anders kwijt te kunnen. Waar hij dat doet? In Rotterdam.... 

Wat is jouw Haagse Song van 2017? En waarom?
Schaamteloos zeg ik La Cumbia Maldita van Mamihlapinatapai. Dat nummer gaat vanaf de eerste noot in je hoofd zitten en live wordt het behoorlijk energiek gebracht. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de band op vele festivals gespeeld heeft afgelopen jaar: Sniester, Oerol, Mañana Mañana, Surfana, Divercity, Zeeheldenfestival, Madnes Festival, Summertime, Zwarte Cross, Wildeburg en nog een stuk of dertig optredens waaronder ook het Ferrara Buskers Festival in Ferrara en vier optredens in Spane."

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Luis Fonsi met Despacito (ft. Daddy Yankee) natuurlijk! Geen twijfel over mogelijk."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Mamihlapinatapai natuurlijk! Maar ook Dandana. Momenteel zijn ze hun nieuwe ep aan het opnemen in Gambia en verschillende partijen hebben interesse getoond. Hou dat in de gaten, lieve mensen!"

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
"Dat was Guns N' Roses in het Goffertpark. Hoewel we dat optreden misschien beter zo snel mogelijk hadden moeten vergeten. Not in this lifetime, baby! Blijft een vette band, maar helaas moet ik OOR hierin gelijk geven.

Wat kunnen we van jouw verwachten in 2018?
"Het zou mooi zijn als we de lijn met Mamihlapinatapai kunnen doortrekken. Op zaterdag 24 maart staan we in ieder geval in de Melkweg, een aantal festivals heeft ons al geboekt en er is volop interesse uit Italië (door de optredens op Ferrara Buskers Festival) en Spanje (het vaderland van alle bandleden). Waarschijnlijk gaan we dus weer een mooi jaartje tegemoet. Verder hopen we met Westerpop een mooie 27e editie neer te zetten en bij de Popunie vele Rotterdamse muzikanten verder kunnen helpen... Sorry Den Haag!"

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
"Enthousiasme en nieuwe initiatieven. Zoals Het Magazijn bijvoorbeeld, een fijne aanvulling!"

Isa Sanchez Cecilla (Paardcafé)

Het Paardcafe kennen wij in Den Haag allemaal van zijn gezelligheid en zijn goede muziek. Dit jaar ging het Paardcafé echter 'next level' met een volledig nieuw podium / bar en meer. Isa Sanchez Cecilla was eerst de sfeermaakster achter de bar, maar zorgt nu voor deze sfeer door de tofste acts voor ons te programmeren. Wat heeft deze muziekliefhebber, afkomstig uit Sevilla, te vertellen over dit jaar in de muziekwereld?

Wat is jouw Haagse Song van 2017? En waarom?
Ik zou Feel Though van Niko zeggen. En waarom? Omdat ze verfrissend, kunstig en well put together klinken. Maar ik denk ook dat 2017 het jaar van The Hazzah is geweest.

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Ik heb een top 3: ‘Tonite’ van LCD Soundsystem; ‘Everything Now’ van Arcade Fire en ‘Over Everything’ van Courtney Barnett & Kurt Vile."

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Ik hoop van Vrou.ka. Ik denk dat de tijd van deze meisjes is uiteindelijk gekomen en ze zouden laten aan iedereen zien hoe gek ze kunnen doen!"

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
"Het concert van Radiohead op het Best Kept Secret Festival. Hun meest introverte show ooit en dat jij deze unieke ervaring krijgt te delen met zo veel stilte mensen… dat was zeker memorabel!"

Wat kunnen we van het Paardcafé verwachten in 2018? 
"Paardcafé heeft sinds september een vernieuwde zaal, waar ik vooral trots op het podium en het geluid ben. Dat betekent dat we kunnen groeien als zaal, met meerdere concerten, bekendere namen en stapje voor stapje proberen om het gaatje van de Supermarkt te vullen met een middelgroot podium die Den Haag nodig heeft, maar wel zonder onze huidige constructie van lokale/regionale bands en gratis entree op donderdag, vrijdag en zaterdag uit te zetten. En hey, ik verwacht ook dat de Banditas meer gaan draaien!"

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene? 
"Ik geloof dat de Haagse muziekscene best bekend en groot in Den Haag is geworden. Dus ik hoop dat 2018 de expansie brengt van die scene door het hele Nederland en misschien ook in het buiteland."

Youtube & Spotify playlistsEn dan nu? Stemmen!