Hoe is het toch met? Die vraag gaat bij ons op de redactie vaak rond. Honderden bandjes, singer-songwriters, dj's en andere megatalenten passeren bij ons de revue. Elk jaar zijn er wel een paar van hen die "het gaan maken" of zelfs een bescheiden hitje hebben. Daarna blijft het stil. Zo'n act zit in de studio voor een opvolger, is op spirituele ontdekkingstocht in de Himalaya of vindt het wel mooi geweest. Wij houden de vinger aan de pols!

Soul Sister Dance Revolution

Soul Sister Dance Revolution was één van de populairdere Haagse bands, maar van de één op de andere dag was het vijftal verdwenen. In de wandelgangen gingen geruchten dat ze niet gestopt waren maar bewust niks van zich lieten horen. Frontman Thomas van der Want geeft uitsluitsel.

"Het gaat goed met Soul Sister Dance Revolution. We bestaan niet meer, maar verder gaat het goed hoor, haha. Het is klaar. We zijn allemaal nog wel bezig met muziek maar de band in die hoedanigheid is gestopt."

Dat hadden wij niet zien aankomen, de Haagse roddelmachine had het schijnbaar niet bij het juiste eind. Wel zijn wij benieuwd wat de nieuwe bezigheden van sommige van de leden dan zijn.

"Ikzelf speel gitaar bij Niko, daar ben ik veel mee bezig. In de winter komt daar een EP van. Hier speel ik veel meer in dienst van de band dan bij SSDR, waar ik echt frontman was. Verder weet ik dat Jelger (drummer) een tijdje terug een single van Son Mieux heeft geproduceerd. Die timmert aan de weg in de studio, en zo is de rest ook bezig met hun eigen dingetjes."

Bells of Youth

Bells of Youth kennen we van de radio. En van het feit dat ze zich als een band vol vrouwen zo nu en dan genoodzaakt zagen om zich te verdedigen tegen de term ‘girl band'. Nu zien we op Facebook een bericht uit juli waarin het Bells of Youth drumstel te koop wordt aangeboden. Dat belooft weinig goeds. Tijd om zangeres Leonie Bos te bellen.

“Onze tweede plaat, ‘Dreamers’ is minder ontvangen dan we hadden gehoopt. We hebben een liedje op radio 1 gehad. Dat is natuurlijk helemaal top, maar niet waar de festivalprogrammeurs naar luisteren. We hebben vorig jaar een hele mooie tour door het land mogen doen maar daarna liep het eigenlijk gewoon even af qua optredens.”

Hierop besloot de band om even pauze te nemen. Die duurt inmiddels langer dan verwacht. “Gitariste Estelle heeft de band verlaten. Daarnaast speelden er wat persoonlijke problemen en dat zorgt ervoor dat we een wat langere stilte hebben dan dat we aanvankelijk wilden.”

Een pauze insinueert dat de band ooit de draad weer gaat oppakken. Dat is zeker het plan, maar wanneer dat is kan Leonie nog niet zeggen. “De intentie is er nog wel, het vuurtje is er nog. We zijn individueel bezig met schrijven maar we hebben nog geen tijd gehad om bij elkaar te komen.” Voorlopig is er dus geen nieuws over Bells of Youth, maar zolang het vuur er nog is, is er hoop.

AAPNOOTMIES

In 2016 won AAPNOOTMIES nog de Haagse Popprijs voor aanstormend talent. Daarnaast bracht de band in dat jaar hun debuutalbum uit, maar op hun website zien we dat hun laatste optreden alweer in mei was. Waar zijn ze gebleven? Het antwoord van Dinaira Scheffers is eigenlijk vrij standaard, maar we zijn er blij mee: “we zijn bezig met een nieuwe plaat.”

Dinaira schrijft alle nummers van AAPNOOTMIES en dat doet ze het liefst in alle rust. “Ik vind het lastig om te schrijven terwijl ik veel aan het optreden ben. Ik ben op vakantie naar Canada geweest en heb daar alle rust kunnen vinden. Nu ben ik weer demo’s aan het maken in mijn uppie. Hartstikke leuk.”

Dan vragen wij ons natuurlijk af: wanneer kunnen we wat horen? “We gaan als het goed is eind dit jaar of begin 2018 de studio in voor nieuwe dingen, dus we hopen rond het vroege voorjaar iets te kunnen laten horen.”

Fexet

In 2014 bracht Fexet het album 'The Airport Guys' uit op het punklabel Kung Fu Records. Het album kwam in de schappen te liggen en de band leek een prachtige toekomst in het verschiet te liggen. De jonge punkrocksensatie speelde eerder al in het voorprogramma van NOFX (mede dankzij dit voorval op Lowlands waar bassist Eelco op de hak wordt genomen door de Amerikaanse band). Wij liepen gitarist/zanger Sam Spoorenberg tegen het lijf en ontfutselden hem een aantal quotes.

"We zijn nu eigenlijk voornamelijk bezig met een nieuw projectje, een soort Fexet 2.0, met Olivier (drummer) en Eelco. We zijn nog aan het schrijven en er gaat ongetwijfeld ook opgenomen worden, maar we doen het nog rustig aan." Dit wekt het vermoeden dat de band in originele bezetting niet meer is maar dat is volgens Sam niet het geval: "We zijn niet helemaal uit elkaar, eerder een soort break. We hadden verschillende ideeën over hoe nu verder dus doen we het even rustiger aan."

Verder speelt Sam ook nog met zijn vriendin, de singer-songwriter NYNDE. "Met NYNDE ben ik redelijk veel bezig. We doen een paar shows maar ook hier ben ik nog voornamelijk bezig met schrijven. Alles staat nog in de startblokken dus."

Death by Oxygen

Op 2 januari 2016 speelde Death By Oxygen op Club 3voor12 Den Haag #43. We schreven toen “Het jaar was nog jong en de band ook, maar wat zijn ze strak!” Op 25 februari van dat jaar verscheen de laatste facebookpost die insinueerde dat het trio in de studio zat. En daarna? Niets meer.

“Nou ja, het enige wat ik je kan vertellen is dat we al bijna twee jaar gestopt zijn.” Gitarist Philip Konvalinka bevestigt wat we stiekem al wisten. “Door persoonlijke omstandigheden moesten we helaas uit elkaar gaan.” Meer krijgen we niet te horen, maar jammer vinden we het wel. Dit wil overigens niet zeggen dat we van de bandleden af zijn.

Philip vertelt: “Quinten (drummer) en ik zijn bezig met een nieuwe project dat over een jaar online komt te staan. Voor de rest drumt Quinten ook bij Electric Company.” Voor nieuwe Haagse projecten spitsen wij altijd onze oren, maar Philip houdt zijn mond dicht. “Het enige wat ik kan zeggen is dat het bestaat uit Haagse muzikanten en dat we wel gaan zien waar het naartoe gaat.” Kortom: we weten nog niks.

Maar er is meer: “Ik ben ook nog bezig met een projectje met Robin Dirksen (Blue J). Dat wordt een beetje Angus & Julia Stone-achtig.” Philip heeft beloofd dat hij het laat weten zodra daar wat van uitkomt, dus hopelijk is dit project binnenkort te horen op 3voor12 Den Haag.

 

Seed of Ayawaska

In 2016 won Seed of Ayawaska het Talent Event, een wedstrijd waarin jonge acts de mogelijkheid krijgen om zichzelf in de kijker te spelen. In de voorrondes en de finale versloeg het trio de ene na de andere band om er uiteindelijk met de publieks- en juryprijs vandoor te gaan. Na een korte periode van shows werd het angstvallig stil rond het drietal. Zanger/gitarist Gijs Schouten maakte wat furore met My Girlfriend maar verder ontbrak van de groep elk spoor. 

"Seed Of Ayawaska is al een poosje uit elkaar," vertelt Gijs. "Er komt een officieel statement aan. Dat zal samenvallen met het nieuwe powertrio waar ik mee bezig ben samen met SOA-bassist Levi Kramer en My Girlfriend-drummer Pim Buitenhek. Dat zal Nova Child heten. We zijn overigens nog steeds vrienden."  

We vreesden het al. Desalniettemin komt een dusdanig direct statement toch als een kleine verrassing; er zat immers veel potentie in de band. Waar zijn de bandleden dan nu mee bezig?

"De hele zomer heb ik met Nova Child geoefend, geschreven, sounds ontwikkeld en opgenomen. De eerste single is net uit en daarna kan er worden opgetreden. Verder ben ik met Seed Of Ayawaska-drummer Sybren bezig met een ander project. Dat wordt iets waarbij synthesizers een grote rol gaan spelen," aldus Gijs. Kortom: Seed Of Ayawaska is niet meer, maar er zit nog genoeg in het vat bij Schouten en consorten.

Tot slot vragen wij ons ook nog af hoe het met My Girlfriend is afgelopen; ook daar heeft Schouten antwoord op. "My Girlfriend is voor ons altijd een beetje iets voor erbij geweest, we hadden daar verder niet echt ambities mee. Het sluimert nu een beetje omdat niet iedereen tijd heeft. Toetsenist Twan van der Togt heeft het op het moment heel druk met zijn studie en modellencarriere. Met name dat laatste is hij veel tijd aan kwijt want in Azië is hij immens populair, zodoende zit hij daar heel vaak."