Twaalf jaar. Zo lang was Millionaire inactief. Het leek erop dat de erfenis van het Belgische gezelschap onder leiding van Tim Vanhamel bij twee albums zou blijven, totdat er plotseling uit het niets een single en een album verschenen. Millionaire is terug en op een koude woensdag in november stond het Paard op het tourschema.

De zaal is gevuld met mensen die Millionaire van vroeger kennen. Denk dertigers en ouder. De spanning is voelbaar, want de live reputatie van Vanhamel en consorten is niet gering. Ze moeten nog even wachten, want voordat het dak eraf gaat (spoiler), mag 45acidbabies de zaal opwarmen. De jonge band speelde vorig jaar op zo’n beetje iedere editie van de Popronde en staat dan ook op het podium alsof ze niets anders doen. Energiek en barstensvol ideeën springt het kwartet van de muzikale hak op de tak. Lekker hoor.

Dan is het tijd voor de hoofdact. Millionaire is niet naar Den Haag gekomen om half werk te leveren. Opener ‘A Lust Unmatched’ is een van de steviger nummers uit het oeuvre van de Belgen en het energieniveau is meteen hoog. Rauwe gitaren, beukende drums en een stevige bas walsen over het publiek heen met daaroverheen de vervormde vocalen van Tim Vanhamel.

Single ‘I’m not who you think you are’ komt al vrij snel voorbij en bewijst dat het nieuwe werk van de band net zoveel impact heeft als het oude werk. Over oud werk gesproken: ‘I’m on a high’ klinkt alsof The Prodigy ‘I’m on a high’ heeft gecoverd. Beukte de versie die op ‘Paradisiac’ staat dan nog niet genoeg? En hoe fijn is het om na al die tijd ‘Champagne’ weer eens live te kunnen horen? Het enige moment in de set dat als rustmoment zou kunnen gelden is het instrumentale ‘Visa Running’, hoewel dat relatief is.

Millionaire @ Paard

Millionaire is een solide band, maar het duidelijke middelpunt is Tim Vanhamel. Als hij niet op zijn gitaar speelt beweegt hij op onnavolgbare wijze over het podium. Zijn gitaar is als een roofdier dat hij moet temmen. Als hij de behoefte voelt om het publiek in te springen doet hij dat. Millionaire is rauw, sexy en onvoorspelbaar en laat het Paard overdonderd achter.

Millionaire @ Paard