Tijd voor lijstjes! Het aftellen is begonnen. Op 22 december reikt 3voor12 Den Haag samen met Den Haag FM en het Paard de award voor Haagse Song van het Jaar 2017 uit. Dat doen we met een groots feest in de foyer van het Paard. De stemmen stromen op dit moment binnen. Om een vinger aan de pols te leggen vragen wij Haagse muziekbobo's, BH'ers en kanshebbers om hun 'favo's (en blikken we meteen terug op het muziekjaar 2017).

Banner.

Het was een goed jaar voor Banner. Zijn debuut EP ‘Over Blue’ kwam uit en hij speelde maar liefst zeventien poprondeshows door het hele land. Ook is zijn single ‘Compass’ dus te vinden op de shortlist voor Haagse song van het Jaar en hij mag volgend jaar mee op tour met Julien Barbagallo (die we kennen van Tame Impala). Wat vindt Banner Man In ‘t Veld zelf van het jaar 2017?

Wat is volgens jouw de Haagse Song van 2017? En waarom?
“Ik heb niet zozeer een hele sterke favoriet, maar ik ben wel heel gecharmeerd door 'Oh yeah, Alright, Okay!' van Niko. Nice clipje en de track komt al qua houding al heel ver zonder teveel woorden er aan vuil te maken (letterlijk)”.

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“Over het algemeen ben ik te ongeduldig om te wachten op een release van een artiest. Dus zoek ik vaak elders om nieuwe muziek te ontdekken. Het album dat echter voor mij echt mijn verwachtingen heeft ingelost, is 'Wake up now' van Nick Mulvey, die is in zijn totaal echt de moeite waard. Hoewel ik het nummer 'In your hands' echt 7 minuten lang genieten vind. Dit is geheel persoonlijk hoor en heeft niets te maken met gebeurtenissen van het afgelopen jaar”.

Van welke haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
Avi on Fire heb ik een keer kunnen bewonderen bij IFOT in Delft en los van dat het niet heel heel heel druk was, kregen ze het publiek dat er wel stond echt heerlijk mee. Qua energie was het gewoon overtuigend, hopelijk kunnen zij dat vasthouden tijdens de tour die zij gaan spelen samen met The Howlin."

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
“De tour door Berlijn/Duitsland was heel nice, daarnaast was uitverkocht Paard als support van Newton Faulkner ook echt heel bijzonder. Het was vriendelijk en stil publiek en daarnaast was Newton ook nog een zijn eentje echt ongelofelijk goed en uitbrengen van mijn EP 'Over Blue'. Sorry, het zijn er drie maar daar heb ik echt maling aan bij drie van leuke gebeurtenissen”.

Wat kunnen van jou verwachten in 2018?
“Een hoop nieuwe tracks met een ander jasje, meer liveshows met band en misschien nog wel wat meer...”

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
“Hopelijk komt er wat meer programmering met bandjes van buiten Den Haag en daarbij ook het bijbehorende publiek. Het Haagse publiek en sommige artiesten zijn best wel op Den Haag zelf gericht. Er komen voor mijn gevoel wel een aantal frissere feestjes bij, zoals Flora & Fauna waar echt wel 'lekkere' dansbare tunes worden gedraaid. Op die feestjes kan ik in tegenstelling tot andere feestjes nog wel een lekker dansje wagen als ik daar zin in heb”.

Marieke McKenna (Mink Records)

Mink Records had veel nieuwe releases in 2017. The Stangs brachten hun EP ‘Parable’ uit, The Mighty Breaks bracht een self titled EP uit en The Visual komen kwamen 15 december ook nog eens met nieuwe nummers op het Haags/Schotse label. Aan het roer van dit jonge label staat Marieke McKenna, die ondertussen ook nog even een research-master aan de Universiteit van Utrecht volgt. Gelukkig vond ze nog even tijd voor haar eigen favorieten van dit jaar.  

Wat is volgens jouw de Haagse Song van 2017? En waarom?
Carousel van The Stangs. Super flauw van me omdat het goede vrienden zijn en ik die EP zelf heb uitgebracht. Maarja, zo veel leuke herinneringen aan de studio dagen en de release in het Koorenhuis. En er zit een sicke sax solo van jazz legend Benjamin Herman in”.

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“Het is haast onmogelijk om deze vraag te beantwoorden – ik luister de afgelopen weken heel veel naar King Krule z'n nieuwe plaat 'The Ooz', dus ik ga voor zijn track Biscuit Town, waar veel jazz en hiphop invloeden op te horen zijn. Archy en z'n band zijn zo ongelofelijk goed, terwijl ze nog zo jong zijn - die live sessies op KCRW zijn insane. Je moet wel van z'n stem houden”.

Van welke Haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
“Ik weet niet precies wat de plannen van elke band zijn, maar weet wel dat The Hazzah lekker bezig zijn; ze hebben een goed plan en veel nieuw materiaal. Ik zie Niko ook wel lekker doorgroeien in 2018."

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
“Dat zijn er zo veel – vooral omdat 2017 echt het jaar was waarin Mink van de grond is gekomen. Uit de live-avonden die ik organiseer vanuit het label haal ik zelf enorm veel plezier, dus ik zou zeggen de labelnights en release shows in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Londen en Glasgow. Ze waren allen op verschillende manieren memorabel dus ik kan niet echt kiezen”.

Wat kunnen we van Mink Records verwachten in 2018?
“Er staan een flink aantal releases gepland, heel uiteenlopend qua stijlen - met dat laatste ben ik heel blij, dat was wat ik in gedachte had toen ik Mink oprichtte. Ik hoop bij te kunnen blijven dragen aan de livescene in Den Haag door avondjes te organiseren en kritisch en origineel te werk gaan”.

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
“Een breder genre spectrum en meer interactie tussen 'scene’s', (nog) meer initiatieven, leuke samenwerkingen tussen organisaties en individuen; die fijne onderlinge support die er al is doorzetten. Iets waar ik zelf aan hoop bij te dragen is meer im- en export; Haagse artiesten die buiten Den Haag spelen en niet-Haagse & internationale artiesten die in Den Haag een podium krijgen.”

Edo Storm (The Hazzah)

Als frontman en bassist kon hij met zijn band The Hazzah heel Nederland door met 19 Poprondeshows in de agenda. Ook is het nummer ‘XEX’ genomineerd voor Haagse Song van 2017. Kortom: het gaat goed met de band van Edo Storm en wat vindt hij zelf het beste nummer van het jaar?

Wat is volgens jouw de Haagse Song van 2017? En waarom?
“Ik vind de beste Haagse Song van dit jaar 'I hear voices' van The Peptones. Ik ga heel lekker op de mondharmonica in dat nummer en gewoon de algehele sixties garage vibe. The Peptones blijven lekker door karren en dat kan ik waarderen”.

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
“Het beste nummer wereldwijd vind ik 'Crystal Night' van The Black Lips. Het is een heerlijk vaag nummertje over iemand die zijn liefje is verloren aan de holocaust. De thematiek en de half valse zang in het nummer vind ik erg fijn”.

Van welke haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
“Ik weet niet of ze kwalificeren als Haagse act, maar ze repeteren wel in Den Haag en ik verwacht veel van ze: KIEFF. Ik ken deze gasten sinds dit jaar en het is een hele coole band met een hoop hippe invloeden en muzikale kwaliteiten”.  

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
“Voor ons was het meest memorabele muziekmoment spelen op het Life I Live festival. Dat was een jongensdroom die uitkwam en dat voelt goed, als je jongensdromen uitkomen”.

Wat kunnen van The Hazzah verwachten in 2018?
“In 2018 willen wij hetzelfde doen als afgelopen jaren: veel spelen, veel muziek uitbrengen en groeien. Aan het begin van het jaar staat sowieso een nieuwe HAZZAH-release gepland”.

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
“Gewoon een vette underground scène die landelijke media aandacht krijgt. Dat zou dan moeten beginnen met een paar vette nieuwe podia. Ik hoop dat Kwantum cool wordt…”

Koen Herfst

Hij is al vier keer benoemd tot beste metaldrummer van de Benelux, hij organiseerde dit jaar voor de derde keer zijn eigen drumfestival Herfstfest in ‘t Paard én je hebt hem op kunnen zien treden voor tienduizenden mensen tijdens Armin van Buuren’s ‘Armin Only’ show. Daarnaast 'bemoeit' hij zich met de promotie van menig festival in de stad. Koen Herfst is een veelzijdig man. Vindt hij dat ook van 2017?

Wat is volgens jou de Haagse Song van 2017? En waarom?
"Drummer - Machine Makes Man. Goeie titel!"

Wat is wereldwijd gezien de beste song van het jaar?
"Wat de beste song is,is natuurlijk sowieso niet te zeggen. Ik luister veel naar Steven Wilson's nieuwe album "To The Bone" en daar staan een paar hele mooie songs op zoals 'Pariah'."

Van welke haagse act kunnen we veel verwachten volgend jaar?
"Volgens mij gaan de boys van Playground Zer0 weer lekker knallen. Heb hun nieuwe plaat ingedrumd en daar gaat zeker op gedanst worden hier en daar."

Wat was het meest memorable muziekmoment voor jou dit jaar?
"Met m'n drumstel uit het dak van de Arena komen tijdens The Best Of Armin Only...dat doe je ook niet elke dag! (zie foto). Ook de drukbezochte 3e editie van HERFSTFEST in het Paard met o.a. een van mijn idolen Terry Bozzio was natuurlijk ook een jongensdroom die uitkwam."

Wat kunnen van jou verwachten in 2018?
"Een hoop! Ik ben bezig met mijn tweede soloplaat, een nieuw album van 3MEETS2 (drum en percussieproject met Vernon Chatlein met gastmuzikanten), en nog allerlei nieuwe eigen projecten waar jullie later meer over horen."

Wat hoop je dat 2018 brengt voor de Haagse muziekscene?
"Ik ben voor meer collabs / kruisbestuivingen."

Youtube & Spotify playlistsEn dan nu? Stemmen!