Op het affiche van de inmiddels legendarische vijftigste clubavond van 3voor12 Den Haag prijkt nog één naam van een Haagse band die nog niet geïnterviewd is door ons; The Stangs. De moderne sixtiesband had van de zomer namelijk een bijzonder volle agenda. Aan de vooravond van het evenement weten we het viertal toch te strikken voor een gesprek. Zodoende belanden wij op een broeierige maandagavond op de bank bij toetsenist Michiel Mutsaerts thuis om hem en zijn bandgenoten Lasse Voerman (drums), Justin van der Weijde-Estacio (bas en zang) en Pieter van der Velden (gitaar) eens aan de tand te voelen.

“Wil je een biertje?” klinkt het bij binnenkomst. De sfeer in het appartement is vanaf het eerste moment al erg ontspannen en een blikje Grolsch wordt mij aangereikt. Justin en Pieter zitten op de bank en Michiel schenkt nog een kop thee voor zichzelf in. “Lasse is er bijna, dus we kunnen zo beginnen.” zegt de toetsenist. Nog voor hij de woorden heeft uitgesproken komt de lange drummer binnen. Hij trekt zijn schoenen uit en gaat zitten. “Even voordat we beginnen, waar komt die nieuwe bas vandaan die daar in de hoek staat?” zegt de laatkomer, wijzend naar een rode Fender Musicmaster basgitaar. “Haha, ja vet hé. Die heb ik pas gekocht. Hij komt uit 1971.” antwoordt Michiel. Er wordt nog even gekeuveld over de nieuwe aanwinst maar dan is het echt tijd om het interview af te trappen.

“We hebben echt grootse plannen voor zaterdag. We hebben bijna heel augustus vrij gehad en ik heb erg veel zin om weer een keertje te spelen,” begint gitarist Pieter. “Het is voor mij zelfs de eerste keer in tijden dat ik Lasse en Justin weer zie,” vult Michiel aan. “We gaan een leuke set spelen en er komt iets aan dat we nog nooit hebben gedaan.” Deze opmerking doet vermoedden dat er nieuw materiaal gespeeld gaat worden. Maar niets is minder waar. “Nee, was het maar zo’n feest.” Met die uitspraak smoort zanger Justin onze hoop in de kiem. “Wat we bedoelden is dat we een verrassingssamenwerking aangaan met iemand anders die daar ook speelt. Dat gaat wel heel leuk worden.” Wie de band een beetje kent weet dat ze een goede verstandhouding hebben met singer-songwriter Pyke, die ook op de clubavond staat, dus dat vermoeden borrelt op. “Het is niet Pyke trouwens.” zegt Lasse, alsof hij onze gedachten kan lezen. “We gaan ook niet zeggen wie het wel is, daarvoor moeten de mensen maar komen kijken.”

The Stangs

The Stangs @ The LIFE I LIVE 2017

De jongens laten wel doorschemeren dat er in de nabije toekomst gewerkt gaat worden aan nieuw materiaal. EP ‘Parable’ met daarop single ‘Look Into The Sun’ kwam afgelopen februari uit en daarmee heeft de band het afgelopen jaar een hoop shows kunnen doen. “Het wordt een album als het goed is,” zegt van der Weijde-Estacio. “We hebben al een single en een EP uitgebracht, dus gaan we nu voor de volle bingo.” In november en december willen de heren het proces beginnen en de nummers gaan schrijven, en er gaat een andere richting in geslagen worden. “De EP was natuurlijk heel erg sixties en erg conceptueel. We moesten met elk nummer dat we schreven kijken of het wel aansloot bij de rest. Nu willen we meer een ‘eclectische’ plaat maken waarop elk nummer losstaand van de andere geluisterd kan worden. Een beetje zoals ‘The White Album’ van The Beatles,” legt Pieter uit. De nieuwe inslag op de plaat is voor de jongens een soort van bevrijding, waar er bij de EP binnen de kaders van het concept gekeken moest worden kan er nu gedaan worden wat ze zelf willen doen. “Bij ‘Parable’ had ik bij elk nummer het idee dat het ‘Doors-duister’ moest worden, terwijl dat op de toekomstige plaat niet hoeft,” licht Justin toe. “Het wordt wel een plaat die je ofwel heel kut gaat vinden, ofwel heel nice, haha. En daar heb ik eigenlijk ook wel zin in.” vult van der Velden aan.

Toetsenist Michiel Mutsaerts zal het grootste gedeelte van de productie van het album voor zijn rekening. Op ‘Parable’ was de productie in handen van Dave von Raven en Marcel Fakkers, die beiden in The Madd speelden en waarvan Dave nu met name bekend is van The Kik. “De samenwerking met die gasten was toen heel erg prettig. Marcel is heel gedreven in het technische aspect van het opnemen, terwijl Dave meer op het creatieve aspect de focus legt. Zo heeft hij ons heel erg geholpen met arrangementen en meerstemmigheid.” zegt Pieter. “Aan de andere kant vind ik het toffe aan het binnen de band houden van de productie dat we alles in eigen hand hebben. Dave en Marcel waren los van de producenten ook twee extra bandleden die op hun beurt weer hun stempel willen drukken op het eindproduct, dat hebben we nu niet meer. Verder was de samenwerking echt heel fijn.”

The Stangs @ The LIFE I LIVE 2017

Aan het einde van het opname- en productieproces kwam Dave von Raven met een verrassing voor The Stangs; ze werden het voorprogramma van The Kik tijdens de ‘Stad en Land’ tour van de Rotterdamse band. “Tijdens het mixen, kwam Dave met de suggestie. Hij moest het wel nog even met rest van de band overleggen maar uiteindelijk is dat allemaal gelukt.” Veertien shows lang mocht de band openen voor The Kik en heel Nederland werd afgereisd. De drummer vertelt: “Het was echt supergaaf, maar ook heel heftig. We hadden een keer een show in Groningen en de volgende dag moesten we in Middelburg spelen. Tussendoor hadden we ook nog school en dat soort dingen dus het was echt heel uitputtend.” “Aan de andere kant werd je wel overal goed verzorgd, waren de kleedkamers top en was het eten overal goed. Dus wat dat betreft was het ook wel fijn hoor.” nuanceert Michiel.

Het publiek dat op The Kik afkomt is over het algemeen twee keer zo oud als de jongens zelf zijn. “Het mooiste aan een ouder publiek vind ik dat ze meer geld hebben om je platen te kopen, haha,” grapt Mutsaerts. Iedereen lacht maar Justin wil dit onderwerp wel even aansnijden. “Ik vond het heel bijzonder om complimenten te krijgen van die mensen. Zij hebben de jaren zestig echt meegemaakt, en als zij het goed vinden wat wij doen hebben wij dat tijdperk schijnbaar goed begrepen. Dat vind ik wel eervol.”

"Hebben jullie het nieuwe seizoen van ‘Narcos’ trouwens al gezien?” vraagt Lasse plotseling. Een beetje overvallen door deze vraag die totaal niets van doen had met het interview vallen wij even stil. De band begint daarentegen volop te discussiëren over de inhoud van de serie. Dit is typerend voor de band, aan alles is te merken dat het los van bandmaten ook goede vrienden zijn. “Ik denk dat dat ook een van de dingen is die het publiek leuk aan ons vindt,” vertelt Justin. “We zijn gewoon Haagse jongens, we dollen wat, we maken hier en daar een grapje en terwijl het publiek dan denkt van: ‘Wat zijn dit voor een gekken’, vinden ze het tegelijkertijd ook enorm leuk.” “Vroeger kwamen er ook vaak mensen naar ons toe die vertelden dat ze ons echt de leukste band van de avond vonden. Niet de beste, maar wel de leukste. Nu vinden ze ons ook de beste, haha,” vertelt Voerman. Dan staat Pieter op. “Ik pasta maken want ik heb nog niet gegeten. Wil er nog iemand iets eten? Ik maak penne aglio-olio.” Voor ons is dat het teken om voldaan naar huis te gaan. The Stangs is niet alleen een goede band, maar ook een van de leukste bands die op de bühne staat zaterdag 9 september.

 

Pyke speelt op Club 3voor12 Den Haag #50 (de XXL editie) de grote jubileum editie op zaterdag 9 september met The Hazzah, Forever Saturday, Kern Koppen, Yasmine en The Stangs. Op de avond zie je het nieuwste Haagse talent, gevestigde Haagse namen, talent van over de stadsgrenzen en natuurlijk een aantal Haagse verrassingen. Zaterdag 9 september. Save the date.