'Zijn' bandjes zijn allemaal al lang en breed langs de Oh Ja Joh?!-meetlat gelegd, hij zelf is lange tijd de dans ontsprongen... tot vandaag. Jaco van der Waal is manager van Son Mieux, The Indien en AVI ON FIRE. Hij draait ook nog vaak plaatjes in het Haagse nachtleven en hij schijnt nogal een snob te zijn. Klopt dat? Lees verder.

Naam
Jaco van der Waal

Geboortedatum en -plaats
15 November 1990, Leyenburg Ziekenhuis, Den Haag

Broers/zussen
Ja, ik heb twee oudere zussen. Anke en Baukje. Die hebben ook al kinderen, dus ik heb drie neefjes en een nichtje.

Huisdieren
Nee, geen tijd voor. Ik wil wel heel graag een hond. Ik laat tegenwoordig vrijwillig honden uit. Dat vind ik echt leuk om te doen. Gisteren nog gedaan! Daar is zo’n website voor. Ik kreeg een berichtje van een vrouw die vertelde dat ze niet zo goed kon lopen. Ze vroeg of ik alsjeblieft haar hond wilde uitlaten en toen ben ik dat gaan doen.

Sport
Ik heb acht jaar gehockeyd, van mijn tiende tot mijn 18de. Nu doe ik helemaal niets meer. Ik heb er geen tijd voor en ik voel ook niet echt de noodzaak, voel me gezond genoeg. Ik val er alleen maar van af, haha. Als mijn vriendin zou zeggen dat ik een bierbuik krijg, dan zou ik dat misschien nog wel overwegen.

Beste gewoonte
Ik ben altijd op tijd. Ik vind het heel essentieel om op tijd te komen.

Slechtste gewoonte
Ik schijn nogal een snob te zijn. Dat hoor ik althans van mijn vrienden. Ze zeggen dat ik altijd alles beter weet. Maar dat is vaak ook wel zo. En dat ik altijd overal een mening over heb. Dat is niet altijd handig, maar het is wel echt zo, ik heb overal een mening over. Vooral over muziek natuurlijk.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik ben nogal een bangerd. Toen ik klein was namen mijn zussen mij altijd mee naar pretparken. Dan wilden zij met mij in de achtbaan. Als ik dan eenmaal zat, beugels dicht enzo, en hij begon bijna met rijden ging ik vaak net zo hard gillen tot ze mij eruit lieten en ze het rondje zonder mij deden.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Roti. Ik eet echt twee keer per week roti, haha.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn e-mails checken en muziek aanzetten. Wat dat dan is, ligt eraan of ik super energiek wakker wordt of met een kater.

Favoriete plek in Den Haag?
Mijn huis. Ik ben heel graag thuis. Ik nodig ook vaak vrienden uit om langs te komen. Ik word heel blij als mijn huis lekker opgeruimd is en ik dan lekker op de bank muziek kan luisteren. Ik denk dat dat ook komt omdat ik niet zo vaak thuis ben, dus dan ben ik blij als ik er weer ben.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
De klassieker eigenlijk, ik zou graag nog een middelgroot podium willen. Iets tussen de Zwarte Ruiter en de kleine zaal van het Paard in. Wat de supermarkt ooit was. Dat zou ik wel heel fijn vinden. Ik denk dat de Haagse scene daar ook wel behoefte aan heeft.

Stamkroeg
Huppel the Pub in de Oude Molstraat. Daar ga ik graag een pijltje gooien. Ik kan het niet goed, maar ik vind het wel leuk om te doen, haha.

Beste Haagse initiatief
Ik ben heel erg fan van We Are Public. Ik ben nog nooit naar zoveel culturele evenementen geweest als de afgelopen tijd, dankzij We Are Public. Ik vind dat wel echt heel erg cool. En ik vind dat Sniester in drie jaar wel echt iets vets heeft opgebouwd. Ik vind dat Den Haag daar echt wel trots op mag zijn. Ik ben het er ook wel mee eens dat het nu een betaald festival is. Ik denk dat als je als festival wilt doorgroeien en grotere acts wilt boeken of jezelf exclusiever wilt maken, dat je er wel gewoon geld voor moet vragen. En het kost bijna niets, dus dat is perfect.

Haagse band van het moment
Haha, zal ik nu alledrie mijn bands noemen? Zonder dat iedereen dat misschien weet denk ik dat DI-RECT toch wel belangrijk is in Den Haag. Ze verkopen alle shows uit die ze doen, ze staan op alle grote festivals, terwijl ze al 16 jaar bezig zijn. Dat vind ik toch wel erg imposant. En ze blijven zichzelf herontdekken. Nu ook weer, slaan ze een andere muzikale richting in. Ze zijn de band waarvan iedereen denkt, dat hoort er gewoon bij, als een soort van Haagse glorie. Maar als je zo relevant weet te blijven door alle grote zalen uit te verkopen, en weer grote festivals te doen, dan ben je voor mij nog steeds de Haagse band van het moment. Ik zie geen andere Haagse band dat op dit moment doen.

Onderschat in de Haagse muziekscene?
Ik denk hoeveel er te doen is. Iedereen klaagt altijd dat Den Haag dood is. Ik ben erachter gekomen, mede door We Are Public, dat als je dingen zou willen doen, dat je in principe elke dag wat kan doen. Mensen die roepen dat er niet genoeg te doen is, moeten gewoon meer op zoek. Want er is echt heel veel te doen en ik denk dat de cultuur in Den Haag meer bruist dan ooit.

Overschat in de Haagse muziekscene?
Ik denk de Haagse scene an sich, haha. Het is natuurlijk makkelijk zeggen, omdat mensen vinden dat ik er een onderdeel van ben, maar ik geloof niet echt in een scene perse. Er zijn mensen die zeggen, ja, er komt altijd goede muziek uit Den Haag. Maar ik weet niet of dat meer is dan in een andere stad. Ik vind die borstklopperij een beetje vermoeiend. Wij zijn niet veel beter dan andere steden, vind ik persoonlijk.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Taymir. Ja, fucking hell. Ik bedoel, ik snap het allemaal wel, en ik ken die jongens ook wel. Maar als je luistert naar die laatste plaat. Daar staan gewoon songs op die internationaal heel goed hadden meegekund. Ja, dan is wel iets zonde ja, haha. En dat heb ik ook tegen ze gezegd, dat zegt iedereen tegen ze. Echt heel jammer, het was een fucking vette band.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel graag een keer willen ruilen met een muzikant, omdat ik zelf geen muzikant ben. Of een liedjesschrijver, laat ik het zo zeggen. Ik zou wel willen ruilen met Max Martin. Kijken hoe songs worden geboren, hoe hits worden geschreven. Dat proces, het schrijfproces is voor mij een soort gesloten boek. Ik heb geen idee wat daar gebeurt, op welke manier en wat er dan in die hoofdjes omgaat. Van het zitten met je gitaar naar een liedje. Dat is toch bizar?

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Werk. Er zijn heel vaak lopende zaken die ik heel graag wil oplossen. Dan weet ik bijvoorbeeld nog niet hoe ik ze wil oplossen of dan ligt de bal bij de andere partij, of contractonderhandelingen. Ik kan wel tobben over mijn werk. Ik kan het moeilijk loslaten.

Jaco van der Waal

Beste nummer aller tijden?
Oei. Ik denk the Chain van Fleetwood Mac. Rumours is sowieso het beste album ooit geschreven. Dat album heb ik heel lang twee of drie keer per dag aangezet. En the Chain vind ik daar een van de uitschieters op.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Mag ik weer roti zeggen, haha? Ik houd wel van een goede popsong. Ik vind Toxic van Britney Spears bijvoorbeeld een hele goede popsong, daar kan je niks op aanmerken. Dat is gewoon hoe een popliedje hoort te zijn, haha. Het spijt me, maar daar kan ik gewoon van genieten! Umbrella van Rihanna is er ook zo een. Hit Me Baby One More Time, dat is ook zo’n klassieker. Dan luister je ernaar en dan denk je, ja, that checks all the boxes, nailed it, haha. Ik ga er af en toe ook wel naar op zoek. Purpose (album) van Justin Bieber, dat zijn alleen maar goede songs!

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Twentysomething van Jamie Cullum. Heel veel geluisterd ook.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Declan McKenna, een opkomend Brits jongetje van 18. Hij is echt te gek. Verder luister ik nu veel naar Conner Youngblood, Ten Fé en Bazart. En heel veel Bob Dylan. Soms heb ik van die fases dat ik heel veel naar Bob Dylan luister.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Haha, jezus, wat een vraag. Mag het ook een genre zijn? Ik vind reggae gewoon heel kut. Ik heb helemaal niks met reggae, ik word er ook agressief van. Bob Marley is nog ok, maar de rest is een soort slap aftreksel van hem. Ik word er helemaal gek van. Bob Marley kan ik handelen. Al het andere reggae word ik heel boos van. Maar echt, BOOS. Ik kan er helemaal niks mee. Ik heb op een strandtent gewerkt in de zomer, daar hoorde je heel veel reggae. Ik werd echt helemaal gek. Dat mag je erin zetten, alle reggae bands, behalve Bob Marley.

Bron van inspiratie
Nieuwe demo’s van mijn acts. Daar word ik echt heel erg blij van. Soms sturen ze random dingetjes die ze net hebben bedacht. Ik krijg dat dan door, opgenomen met een telefoon. Dat zit er weer zo’n pareltje van een liedje in. Dan heb ik echt heel veel zin om te werken. Dat is wel echt een inspiratie ding. Dan denk ik echt, yes, let’s go. The Indien is nu bezig met allemaal nieuw materiaal. Dan hoor ik wel eens wat uit de oefenruimte. Daar word ik zo blij van! Dat is ook de reden waarom ik management ben gaan doen. Dan denk ik, holy shit, dit is zo vet, waarom hoor niemand dit? Dit moet de hele wereld horen. Dat is de enige reden waarom ik management ben gaan doen.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Kan zomaar. Ik zit niet vast aan Den Haag. De ambities voor mijn acts liggen wel in het buitenland, Engeland voornamelijk. Ik kan mij voorstellen dat als dat heel hard gaat, ik daar moet gaan wonen. Ik houd wel heel erg veel van Den Haag Ik blijf hier daarom wel de rest van mijn leven terugkomen, in wat voor vorm dan ook.

Vraag van Erik Kuylaars: Hoeveel blauwtjes heb je gelopen?
Haha, oei. Ik denk een stuk of 11. Nee, wel meer. Ik was vroeger minder knap dan dat ik nu ben, laat ik het zo zeggen. Ik had lang blond haar, een slotjesbeugel en veel pukkels. Dus ik liep wel eens blauwtje ja, haha.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wanneer denk jij dat SFB vrijkomt?

De Beste Liedjes Aller Tijden volgens Jaco van der Waal