Eefje de Visser met meeslepende show op Parkpop

“Ik merk dat mensen het nog steeds aan het ontdekken zijn”

Madeleine van Geuns en Manon Raman ,

"Het is niet de bedoeling dat ik me anders voor doe”, zingt ze in haar lied 'De Bedoeling'. Eefje de Visser blijft trouw aan zichzelf en dat kunnen we op 29 juni ook ervaren. Na de zomer is Eefje te genieten in haar theatertour ‘Waterwereldsteden’, maar eerst is Parkpop aan de beurt. De 28-jarige singer-songwriter vertelt ons alvast wat we kunnen verwachten.

Het begon allemaal met het winnen van de Grote Prijs van Nederland waarna Eefje op zoek ging naar haar eigen geluid. “Het was voor mij wel een soort bevestiging om door te gaan met Nederlandstalige pop maken.” Na het aanvankelijk schrijven van Engelstalige liedjes stapt Eefje over naar Nederlandstalige kinderliedjes en daaruit bleek dat “Nederlands de goede taal voor haar was”. Als snel stond ze op grote podia als Oerol, Lowlands en Into The Great Wide Open.

Inmiddels is haar tweede plaat ‘Het Is’ al een tijdje uit. “Zeker de eerste plaat was voor mij best wel overwhelming. Ik had m´n verwachtingen een beetje laag gehouden en opeens stonden we op allerlei festivals.” Eefje vertelt dat 'Het Is' wel spannend was, want “je wilt dat gevoel van de eerste plaat vast houden”. Haar fanbase is ondertussen nog altijd aan het groeien. “Ik heb het idee dat ik nog niet echt bekend ben bij het grote publiek, maar dat de groep die me wel kent nog steeds aan het groeien is. Ik merk dat mensen het nog steeds aan het ontdekken zijn.’’ Op de vraag wat haar volgende doelen zijn antwoordt Eefje: “Het enige waar ik altijd wel veel mee bezig ben is dat ik zowel muzikaal en visueel goede shows wil geven. Ik wil gewoon dat alles wat we doen van hoge kwaliteit is.” Ook in België is de plaat `Het is´ uit en die lijkt ook daar aan te slaan. “In Nederland doe ik al wat ik graag wil doen. Ik heb nooit heel concreet voor helder wat ik wil bereiken, maar wel wat ik wil dóen.”
 
Haar show op Parkpop gaat wel verschillen van haar theatertour waarschuwt Eefje: “In het theater is het wel een heel ander verhaal dan festivals. We gaan in het theater veel met visuals doen. Het gaat heel hypnotiserend worden, warm en met veel details. Op festivals wordt het ook wel hypnotiserend, maar dan meer een dansbare vorm.” Theater betekent echter niet meteen akoestisch voor haar: “Ik wil wel dat het interessant blijft en dat het niet precies is wat je gaat verwachten. Dus niet ‘Eefje Unplugged’.”
 
“Op festivals proberen we echt de energie in de liedjes te vinden en die zit er ook zeker in”. Op Parkpop kunnen we dus een licht melancholische dansbare pop verwachten. “Dat wil ik op festivals heel erg laten zien, dan proberen we wel echt iets meeslepends te doen.” Parkpop heeft een grote doelgroep en daar gaat Eefje absoluut rekening mee houden. “Op de ene plek komt het één meer tot z’n recht dan de andere en ik wil gewoon de juiste set spelen voor die plek.” Ze vertelt te gaan laten zien dat de bandleden het naar hun zin hebben en dat ook willen uitstralen op het publiek. “Mijn ervaring is dat dat heel aanstekelijk is. Ik ga gewoon zorgen dat wij een hele goede tijd gaan hebben op het podium.”
 
Parkpop is geen onbekend terrein voor Eefje. Ze heeft het vaak bijgewoond omdat haar ouders uit Den Haag komen, maar ze geeft toe verder weinig naar festivals te gaan: ‘’Ik ben het altijd een beetje uit de weg gegaan omdat ik het heel druk vind. Nu ik zelf op festivals ben gaan spelen begin ik het echter wel heel tof te vinden.” Geen speciale rituelen voor Eefje en haar band voor ze het podium betreden. “Wat wel heel leuk is, is dat mijn band en ik een echt vriendenclubje zijn. We geven altijd wel een group hug voordat we gaan spelen en drinken misschien een biertje. Geen rituelen, maar het is wel altijd gezellig en uitbundig.”
 
Eefje de Visser en haar muziek kun je op 29 mei in het Zuiderpark bewonderen. Als je er niet bij kan zijn, niet getreurd; haar theatertour ‘Waterwereldsteden’ gaat in september van start.