Live! Op Jan’s Dienblad: “Wij willen de popcultuur in Delft nieuw leven inblazen!”

Nieuw initiatief maakt van Delft één groot poppodium

Martin de Kruijter | Foto's: Moos Wolfs ,

Sinds de sluiting van poppodium Speakers eind 2012 is het bijzonder slecht gesteld met de popcultuur in Delft. De mannen achter Live! Op Jan’s Dienblad trokken zich dat aan en kwamen met een plan om de situatie in Delft te verbeteren. De muziek staat voorop en als de stad er als geheel beter van wordt, dan is dat alleen maar nóg mooier natuurlijk. Op een terras nabij de Oude Kerk praten de twee bebaarde mannen over dit nieuwe initiatief.

“Ons idee is ontstaan omdat we simpelweg niet tevreden waren over de muziekcultuur in Delft”, aldus Daan van de Putte. Samen met zijn compaan Thijs van de Donk vormt hij het duo achter Live! Op Jan’s Dienblad. “Om precies te zijn is het eigenlijk toch anders begonnen”, vervolgt hij. “Een jaar of drie geleden hebben wij de Popronde naar het plein naast de Oude Kerk gehaald, maar wij vonden dat podium achteraf veel te groot. Wij besloten daarom dat het anders moest.” En ‘anders’ hield in dit geval dus een kleiner podium in. “We hebben zelf een kleine verhoging in elkaar getimmerd, met een gordijntje er omheen. Een installatie geregeld en we konden van start, maar dan wel in een kleine intieme setting. En dat beviel ons eigenlijk heel erg goed.”

Het kleine podium in de kroeg heeft uiteindelijk tweemaal een half jaar optredens gezien. “Delft heeft een heel apart uitgaansklimaat. Gedurende de zes zomermaanden is er een extreem uitgebreid programma aan evenementen en optredens. De binnenstad wordt dan ook overspoeld met mensen. De overige zes maanden, de wintermaanden zeg maar, is er echter helemaal niets te doen in Delft. Al helemaal niks op muziekgebied. Live! Op Jan’s Dienblad wil daar dus ook iets aan veranderen.”

Het plan is als volgt. Gedurende zes maanden wordt er iedere week ergens in Delft een optreden geregeld alwaar twee acts hun muzikale kunsten ten gehore brengen. “Iedere week vinden de concerten ergens anders plaats in Delft, maar wel altijd gratis toegankelijk natuurlijk. Het streven is om uiteindelijk dertien locaties te vinden en daar zijn we al bijna.” Er wordt extra veel aandacht besteed aan de combinatie tussen de artiesten, de locatie zelf en de samenstelling van het verwachte publiek. “Het moet natuurlijk wel bij elkaar passen.” Dat geldt ook voor de dag waarop de evenementen worden gehouden. “Voor de ene locatie komt de donderdagavond het beste uit, voor de andere bijvoorbeeld de zondagmiddag. Ook daar houden we rekening mee.” 

Voor de artiesten zelf putten de mannen onder meer uit hun eigen lijsten die ze gedurende de jaren hebben samengesteld. “We zijn echte liefhebbers en hebben inmiddels al tig optredens bijgewoond. De promotie van Delft’s talent is een primaire doelstelling, hoewel we ons beseffen dat we dan wel in een vrij kleine vijver vissen als we het daarbij zouden laten. Ook Haags en landelijk talent komen dus aan bod. We hebben hiertoe onder andere contact met organisaties als de Popunie.” Veel lokale artiesten kiezen ervoor om hun albumreleases buiten Delft te houden: “Het zou fantastisch zijn wanneer we die weer terug weten te krijgen naar onze eigen stad!”

Live! Op Jan’s Dienblad positioneert zich als intermediar tussen artiest en venue. “Maar wel geheel op vrijwillige basis. Onze passie ligt bij de muziek en bij het verbeteren van de muziekcultuur in Delft. We doen dit zeker niet voor het geld. We doen het, op een klein budget voor de bouw van de website na, ook helemaal zonder een beroep te doen op subsidieregelingen. Die hebben namelijk de neiging om zomaar te verdwijnen of te verkrappen. En op deze manier houden we onze handen ook vrij.” Ter ondersteuning bij de organisatie van de optredens is er een samenwerking met Stichting Pop Oefenruimten Delft (SPOD). “Zij stellen vrijwilligers en de noodzakelijke apparatuur ter beschikking, en daar zijn we zeer blij mee.”

Het programma wordt telkens voor de aankomende twee maanden vastgesteld en gecommuniceerd wat betekent dat voor oktober het programma dus al definitief is:

5 oktober vanaf 14.30 uur in 't Postkantoor
Rapaille (Vertellerscollectief) en Jana Trif Trio (band) 
11 oktober vanaf 21.00 uur in Grand Café De Sjees
Maarten van Praag (singer-songwriter) en Logue (band)
16 oktober vanaf 21.00 uur in Café De Oude Jan 
I Am The Law (one man formation) en R.T. Woods (singer-songwriter)

Op de hoogte blijven kan via de posters die straks door heel Delft te vinden zijn, via diverse social media en uiteraard ook via de agenda op de website van Live! Op Jan’s Dienblad.