Mama Franko’s eerste EP is een feit

'Let’s Celebrate Life' doet recht aan zijn naam

Cécile Magnée | Foto's: Sjon de Mol ,

Terwijl de weergoden het Oktoberfeest op de Grote Markt platlegden, verzamelde een vrolijke bende zich in de Supermarkt. Op zaterdag 4 oktober werd hier de eerste EP ‘Let’s Celebrate Life’ van Mama Franko gepresenteerd. “Kom verkleed” luidde het verzoek aan iedereen. Als je niks had meegenomen kreeg je een toeter, hoedje of verentooi op bij binnenkomst. Dat Mama Franko weet hoe ze het leven moet vieren werd duidelijk toen alle indianen, kerstmannen, clowns en verregende mensen stonden te dansen op de klanken van dit achtkoppige gezelschap.

Na lang wachten stapt een vrouw met een grote bos krullen het podium op. Zij zet een circusachtig lied in met hoge, onheilspellende uithalen. De liedtekst vertelt over Mama Franko en aan het einde van het lied springt het gezelschap het podium op en neemt het over. Het lange wachten wordt meteen goedgemaakt door het bombastische eerste lied. Trompet, saxofoon en gitaarsolo’s volgen elkaar op en steeds meer mensen beginnen te dansen. Binnen de kortste keren is iedereen vergeten dat ze chagrijnig zijn door de regen, want de muziek van ‘Let’s Celebrate Life’ maakt je vrolijk. 

Mama Franko, een Delftse band, heeft veel invloeden – Balkan, funk, ska, hiphop, reggae – die allemaal terug te horen zijn in hun muziek. Als je denkt dat je naar een hiphop liedje aan het luisteren bent, kan dit in een fractie van een seconde overgaan naar Balkan of funk. Een liedje van Mama Franko verveelt niet snel, je wordt meegenomen in een achtbaan van muziekstijlen waardoor je niet stil kunt blijven staan. Verder werkt het enthousiasme van de bandleden aanstekelijk. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en maken er zelf een feestje van. Door elkaar de ruimte te geven voor solo’s is te horen dat het stuk voor stuk goede muzikanten zijn. Ook de zangers wisselen elkaar af in stijl, wat je niet vaak ziet en daarom extra goed werkt om de verschillende muziekstijlen te onderscheiden 

Het is jammer dat sommige snelle rapteksten in het niet vallen bij de luide gitaar en drums. Ook al geeft de muziek de sfeer goed weer, het is moeilijk om in een nummer te komen als je geen idee hebt wat er gezongen wordt. Ondanks deze kleine verwarring beschrijft de titel van de EP de boodschap van de liedjes perfect. Of je nou een verentooi op hebt of een hoedje, natgeregend of chagrijnig bent; het is onmogelijk om niet vrolijk te worden door de acht springende bandleden en samen het leven te vieren!