Darkwave, gothic en rookmachines bij Clan of Xymox Darkwave, gothic en rookmachines bij Clan of Xymox

Met Schwarzblut en DJ -X-X-X-in Paard van Troje

, Stephan Kaffa

Darkwave, gothic en rookmachines bij Clan of Xymox

Met Schwarzblut en DJ -X-X-X-in Paard van Troje

Stephan Kaffa ,

De Nederlandse band Clan of Xymox, al sinds de jaren ’80 actief, is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van darkwave. Op Valentijnsdag kwam het nieuwe album ‘Matters of Mind, Body and Soul’ wereldwijd uit. Vrijdag 9 mei stond de formatie in de kleine zaal van Paard van Troje met support van Schwarzblut en DJ -X-X-X-. Het werd een avond vol darkwave, gothic en rookmachines.

Het is nog stil in Paard van Troje en de bands zijn nog niet begonnen, maar de rookmachine draait al flinke overuren. Terwijl DJ -X-X-X- 80s electro en gothic plaatjes draait stroomt de zaal langzaam vol. Het vijfkoppige Die goetheanistische Tonkunst Gesellschaft Schwarzblut mag vanavond het publiek opwarmen. Schwarzblut (natuurlijk gekleed in het zwart en alsof de bandleden zo uit een Hellraiser film zijn gestapt) start de elektronische sequencers en de mix van industrial, electro en gothic knalt uit de speakers. De strenge Duitstalige vocalen van zanger Zeon worden afgewisseld met de dromerige zang van zangeres Angèlika en worden ondersteund door een flinke dosis EBM geweld. De act is zeker solide, maar echter niet erg vernieuwend.

De dj zet nog een aantal 80s plaatjes in, het publiek stroomt inmiddels toe en de rookmachine draait nog steeds non-stop op volle toeren terwijl het podium wordt omgebouwd voor Clan of Xymox. De band opent met een aantal nummers van de nieuwste plaat ‘Matters of Mind, Body and Soul’. Als snel volgt een overzicht van tracks uit de lange carrière van de band, een lijst met greatest hits. Ondersteund door drie laptops en een tweede gitarist, brengt zanger/gitarist en laatste originele bandlid Ronny Moorings vol overtuiging de new-/darkwave die de band internationale erkenning bracht. Er wordt zelfs flink gedanst tijdens ‘Muscoviet mosq’ en ‘Farewell’. Na ‘A day’ verdwijnt de band van het podium om vrij snel weer terug te komen voor een toegift. Er volgen nog zo’n vier nummers, waaronder de Xymox versies van Shocking Blue’s ‘Venus’ en David Bowie’s ‘Heroes’, maar dan houdt de band het toch echt voor gezien en mag de rookmachine ook eindelijk rusten.

advertentie
Tags

nu op 3voor12