Festivalkriebels 2014: Sticky Fingers vervangt The Excitements op Bevrijdingsfestival Den Haag

Zevende editie op maandag 5 mei

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op maandag 5 mei wordt de zevende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag gehouden. Het is de tweede keer dat het festival niet op het Spuiplein maar op het Malieveld plaatsvindt. Behalve een uitgebreid muziekprogramma zijn er tal van activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van de tijdens Eurosonic Noorderslag bekendgemaakte helikopteracts doet Gers Pardoel dit jaar Den Haag aan.

30 april: De Spaanse band The Excitements heeft wegens een sterfgeval in de familie het optreden op Bevrijdingsfestival Den Haag moeten afzeggen. In plaats daarvan zal de Australische band Sticky Fingers optreden. De band maakt een mix van psychedelische rock, reggae en pop. Debuutalbum ‘Caress Your Soul’ kwam begin 2013 uit en werd met de gelijknamige single 3voor12 Single van de Week. Ook stond de band al op festivals als Zwarte Cross, MadNes en Welcome To The Village. Later dit jaar wordt het tweede album verwacht.

21 maart: Het festival wordt dit jaar afgesloten door de Haagse rockband DI-RECT. Op 4 april verschijnt het nieuwe album van de band, 'Daydreams In A Blackout'. Het is het derde album van de band in nieuwe formatie. En laat nu net de frontman van de oude formatie ook te zien zijn op Bevrijdingsfestival Den Haag. Tim Akkerman brengt ook binnenkort zijn nieuwe album uit, getiteld ‘The Journey’, waarvan hij op 5 mei veel materiaal zal laten horen. Bovendien is Akkerman ambassadeur van de Nederlandse vredesorganisatie PAX, dus een optreden op het bevrijdingsfestival kon niet uitblijven. Ook Kriss Berry & Perquisite zijn ambassadeurs, van de Stichting Vluchteling. De twee artiesten sloegen vorig jaar de handen ineen met het album ‘Lovestruck Puzzles’ als gevolg. Met ‘Let go’ scoorde het tweetal een 3FM Megahit. De heren van Playground Zer0 speelden onlangs Club 3voor12 Den Haag al plat met hun mix van breakbeat, dance, trap, reggae en dancehall en dat zal op het Malieveld niet minder zijn.

Nadat hij in verschillende punk- en hardcore bands speelde koos Tim Vantol toch voor zijn solowerk. Rauwe folkrock met een randje punk gegoten in compacte nummers. Elle Alpha is het alter ego van zangeres en songschrijfster Ella Stoffers. Samen met haar vier bandleden brengt Elle Alpha een combinatie van melodische popsongs met blues- en rockinvloeden. Jolene is de nieuwe poprockband rondom zangeres Jolien Grunberg (Miss Pussy). Grunberg was vorig jaar te zien in het programma The Voice of Holland. KiT (Kuenta I Tambu) maakt een explosieve, energieke mix van elektronische beats, percussie, Antilliaanse zang en dans. Dat belooft een feestje te worden. Met het winnen van Talent Event wist Mehdi zich onder andere te verzekeren van een plek op maar liefst acht festivals. Met vaste kompaan Abou zal hij ook Bevrijdingsfestival Den Haag aandoen.

12 maart: Het Bevrijdingsfestival Den Haag moet op zoek naar een nieuwe act voor het festival. The New Shining, een van de bands die op 5 mei zouden optreden, is uit elkaar en treedt dus niet meerop. De band maakte dinsdag bekend uit elkaar te gaan. Zanger/gitarist Xander Stok gaat solo verder. “Ik heb er lang over na moeten denken, en het was zeker geen makkelijke beslissing, ik zeg dit dan ook met het hart in mijn keel, maar gevoelsmatig is het voor mij tijd om ‘the next step’ te nemen.” De organisatie laat weten met spoed op zoek te gaan naar een vervangende act.

26 februari: Het duo Anita Doth en Ray Slijngaard, ook wel bekend als 2 Unlimited, zal op 5 mei optreden met een liveband. Het is het eerste grote festivaloptreden in jaren van de succesformatie. In de jaren ´90 scoorde de formatie wereldhit na wereldhit en verkocht meer dan twintig miljoen platen. Met 'No limit', 'The real thing' en 'Twilight zone' werden in Nederland nummer-1 hits gescoord. De Haagse folkband Friends of the Family verzorgt een bijzonder optreden op Bevrijdingsfestival Den Haag waarbij de samenwerking met muzikanten uit andere dan Westerse bevolkingsgroepen wordt aangegaan. De Nederlandse rockband The New Shining brak door met de single ‘Can’t make up your mind’ uit 2012, waarmee de band tevens genomineerd werd voor de 3FM Award voor Beste Single. De Canadese indierockband Hollerado en de Siciliaanse ska/rumba/rockband Baciamolemani maken de lijst met nieuwe bevestigingen compleet.

21 januari: Twee nieuwe namen voor Bevrijdingsfestival Den Haag. Allereerst is bekend welk van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar Den Haag aandoet; Gers Pardoel. De Nederlandse rapper brak in 2009 door dankzij zijn succesvolle samenwerking met The Opposites op de single ‘Broodje bakpao’. Van zijn debuutalbum ‘Deze Wereld Is Van Jou’ worden ook ‘Ik neem je mee’ en ‘Bagagedrager’ grote hits. Eerstgenoemde is zelfs de grootste Nederlandstalige hit ooit in de Nederlandse Top 40. Binnenkort verschijnt het tweede album van Gers Pardoel. Ook Julia van der Toorn zal optreden op 5 mei. De 18-jarige won eind 2012 het vierde seizoen van The Voice of Holland. Haar titelloze debuutalbum kwam afgelopen week nieuw binnen op nummer 3 in de Album Top 100 met daarop onder andere haar nummer 1 hit ‘Oops!... I did it again’, een cover van Britney Spears.

13 januari: Via haar website heeft de Spaanse formatie The Excitements laten weten op zowel het Bevrijdingsfestival in Den Haag als die in Zwolle te spelen. In november zou de band nog in Paard van Troje optreden, maar dat optreden ging door ziekte niet door. Op 5 mei gaat The Excitements op herkansing. De in 2010 opgerichte formatie uit Barcelona speelt een mix van soul en rhythm & blues. Denk aan Ike & Tina Turner, Etta James, het vroege werk van James Brown en Sugar Pie de Santo. Eind vorig jaar bracht de band haar tweede album ‘Sometimes Too Much Ain't Enough' uit.